Skip to content

L’Ajuntament lliura els honors i distincions pel 9 d’Octubre

05/10/2019
Honors i Distincions 9 d'Octubre
Comarca: València

Este passat divendres l’Hemicicle de l’Ajuntament de València va acollir l’acte de lliurament dels Honors i Distincions pel 9 d’Octubre. En concret, dos nomenaments de Fills Adoptius i quatre Medalles d’Or de la Ciutat.

La regidora de recursos culturals, Glòria Tello, indicà que «València és una ciutat on la diversitat ens enriquix i es treballa pel progrés i el benestar de les persones que viuen en ella».

Acte seguir es va donar lectura a l’acta de concessió de cadascuna de les distincions.

Medalles d’Or de la Ciutat de València:

  • Carmen Alborch Bataller, recollida pel seu germà major, Miguel Alborch Bataller,
  • València Club de Futbol, recollida pel seu president, Anil Murthy
  • València Acull, recollida per la seua presidenta, Begoña Llabata
  • Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, recollida pel seu president Manuel Muñoz

Fill adoptiu de València: Manuel Casanova Safont, recollida per Manuel Casanova Llorens, fill seu

Filla adoptiva de València: Empar Puchades Giner

València, ciutat acollidora, plural, innovadora i creativa

L’alcalde, Joan Ribó, indicà, en la cerimònia de lliurament dels honors i distincions 9 d’Octubre, que «València es reivindica com a ciutat acollidora, plural, innovadora i creativa. Una ciutat de valors, amb noms propis com els que protagonitzen hui aquesta cerimònia».

Ribó va agrair als guardonats a títol pòstum, Carmen Alborch i Manuel Casanova, i als seus familiars, la seua valuosa aportació al «esforç de València per a progressar, per a ser una ciutat oberta on ens sentim orgullosos i orgulloses de viure, una ciutat solidària que es preocupa i atén els qui més ho necessiten, una ciutat que es mobilitza per a preservar el patrimoni natural i el planeta en temps d’emergència climàtica».

Així mateix, Ribó va glossar breument les trajectòries i els mèrits de les persones i entitats distingides.

Les persones i entitats guardonades

D’Empar Puchades l’alcalde destacà que «ha mantingut durant tota la seua vida un indestructible vincle amb l’horta a través del poble de Castellar-L’Oliveral, l’associació de veïns del qual continua presidint esta lluitadora imprescindible que destaca pel seu compromís i la ferma defensa de les seues conviccions». I ha afirmat que el seu nomenament com a Filla Predilecta «arriba en un moment en què el planeta està amenaçat, en què és imprescindible protegir el nostre patrimoni natural davant conseqüències irreversibles. Un moment en què són necessaris esforços i exemples com el que ella sempre ha sabut donar a València».

De Manuel Casanova recordà la seua passió per la mar i la seua important intervenció per a que València acollira la celebració de la 32 edició de la Copa Amèrica de Vela. En este sentit indicà que «Ho va fer des de la convicció que València compta amb el millor camp de regates del món per a acollir un esdeveniment esportiu de projecció internacional i que va revitalitzar la Marina de València, un espai obert a la mar que ha guanyat la ciutat i que s’ha transformat amb iniciatives que van més enllà de la nàutica, lligades a l’oci, a l’esport, a la innovació, en les noves tecnologies, a l’art i a un impuls com a referent mundial en un assumpte tan important com l’alimentació sostenible».

De Carmen Alborch afirmà que era «una dona excepcional que durant quatre anys es va asseure en este hemicicle on hui reconeixem els nostres millors conciutadans i conciutadanes. Una dona moderna, valenta i entregada a totes les causes en què va creure, i que va formar part de l’Ajuntament de València entre 2007 i 2011». Ribó també va dir que «Carmen va saber ser ministra, senadora, diputada, directora general, regidora i cap de l’oposició municipal, professora, degana, galerista, directora de l’IVAM, i sempre va deixar darrere seu un rastre de cordialitat i lucidesa, unes formes amables i pròximes que mai va perdre perquè la seua cordialitat en el tracte s’imposava per damunt de tot». I explicà que «La Medalla d’Or és un reconeixement per la seua contribució a la cultura i a la millora de les condicions de vida de les persones, per la seua dedicació institucional, per la seua aportació acadèmica, pel seu activisme en defensa dels drets i llibertats de la ciutadania, de manera especial a través de la lluita feminista».

Del València Club de Futbol, en el seu centenari, l’alcalde recordà la «nit màgica del 25 de maig de 2019», quan milers de valencians van eixir al carrer després que «l’equip que porta el nom de la ciutat i que la representa a tot el món des de fa un segle, el València Club de Futbol, es guanyara la Copa del Rei de Futbol. Ribó recordà també els diversos èxits d’este club fundat el 18 de març de 2019, i també a la seua condició de «element cohesionador i de referència de la ciutat i com a representant de l’ambició d’esta ciutat en l’aspecte esportiu, una entitat que a més compta amb 14 equips en diferents categories, amb un pes creixent i imparable del futbol femení, i 307 llicències federatives».

De l’associació València Acull l’alcalde ressaltà que «el mateix nom d’esta entitat definix els valors que ara caracteritzen València, una ciutat acollidora, solidària, inclusiva. Més enllà de l’origen, del color de la pell o la llengua, a València volem viure en igualtat de drets». Indicà Ribó que «Associacions com València Acull són aliats necessaris per a teixir una xarxa d’ajuda que no deixa caure a ningú, un sistema d’atenció que garantix una vida digna i plena. L’acció social que desenvolupa esta organització especialitzada en atenció a la població immigrant és un exemple de compromís».

Finalment, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, l’alcalde recordà que complix 250 anys i destacà la seua «constant, intensa i molt diversa presència en la vida cultural valenciana». I afirmà que «hui rep una distinció, la Medalla d’Or de la Ciutat de València, que sens dubte serà un estímul perquè continue complint les seues funcions des de la fidelitat als seus principis fundacionals, però amb una renovada vocació de servici i una ferma voluntat de contribuir a facilitar l’accés de tots i totes a la cultura i l’art».

En nom de les persones i entitats guardonades

El president de la Rea Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, Manuel Muñoz, intervingué en nom de les persones i entitats guardonades. Muñoz, després d’agrair les distincions, afirmà que «València és una ciutat amb una gran seguretat en si mateixa i un sòlid imaginari col·lectiu natural, fonamentat en la integració, des del segle XV, d’elements en aparença aliens, que necessita amb què enfortir els seus signes identitataris».

Muñoz ressaltà que a la València de hui «tenim un gran coneixement de la nostra raó de ser després d’haver-nos desenvolupat com a urbs culta, utòpica i emergent. Una ciutat oberta a maneres diferents d’entendre el món on conviuen dues llengües que les considerem igualment volgudes».

Joan Ribó
Print Friendly, PDF & Email