La Senyera estigué al costat del poble

Trasllat Senyera al Saló de Cristall
Trasllat Senyera al Saló de Cristall

Els regidors i regidores, a excepció dels de Vox, assistiren este passat dimarts a la celebració de la jornada “València amb la Senyera”. En este acte es traslladà l’ensenya des de l’Arxiu Històric fins al Saló de Cristall, on va poder ser visitada per la ciutadania al llarg del dia.

L’alcalde de València, Joan Ribó, indicà que «Hem treballat des de la voluntat que el de 2019 siga un Nou d’Octubre de festa i de reivindicació de tots els valencians i valencianes. De festa, perquè és molt important celebrar el dia de la Comunitat Valenciana, i de reivindicació davant un govern central que ha de complir amb els valencians i valencianes en aspectes com el del finançament o la realització d’inversions necessàries per a esta ciutat».

Ribó ha tornat a referir-se, com va fer en el ban del 9 d’Octubre, a «les connexions ferroviàries imprescindibles per al Corredor Mediterrani i perquè València estiga a l’altura de totes les grans ciutats espanyoles, perquè som l’única que en estos moments no té una estació adequada i una entrada soterrada». D’igual manera, s’ha referit al finançament del transport metropolità. «Els valencians i valencianes som gent tranquil·la, però al mateix temps volem reivindicar que el govern central ens ha de fer cas d’una vegada per sempre en estos assumptes crucials. No volem ser més que ningú però tampoc estar a la cua en finançament ni en inversions».

Finalment ha parlat del respecte mediambiental, «Totes les dades ens indiquen que estem avançant cap a una situació molt perillosa per a tots i totes, però molt més perillosa per al nostre país, que està en una zona molt sensible respecte del canvi climàtic. Volem unes infraestructures que siguen potents però alhora respectuoses amb el nostre medi ambient, amb el nostre entorn de platges i horta».

Els grups municipals, al costat de la Senyera

Este 9 d’Octubre la portadora de la Senyera, María José Catalá, del Partit Popular, afirmà que «la senyera té un pes molt important en sentit literal, de 18 quilos, però també un pes emocional que fa que siga molt més lleugera. Ha sigut un honor poder traure-la a este Saló de Cristall perquè els valencians i les valencianes puguen passar durant tot el dia a retre-li homenatge». I va afegir que «demà serà un dia per a mi inesborrable, un d’eixos dies que anotes en la història de la teua vida amb lletres d’or, perquè per a qualsevol valencià és tot un honor representar esta preciosa pàtria, i per a mi portar la reial senyera en un dia tan important és un dels moments més especials de la meua vida».

Per la seua banda, pel Grup Compromís Pere Fuset indicà que «Entenem que és un dia de festa, d’amor, de concòrdia, però també un dia de reivindicació, d’exigir allò que és just i és nostre, que ens correspon». Fuset aprofità per a demanar «un tracte just per part de l’estat, que encara no hem sigut capaços de garantir. Per tant, pensem que és una bona oportunitat perquè impere la unitat en la reivindicació d’eixe finançament just. Pensem en el Nou d’Octubre com una oportunitat de reclamar eixa unitat d’acció i eixa exigència de justícia per al poble valencià».

Del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, destacà que  «estem en les vespres d’un dia molt important per a la nostra terra, un dia en què hem de celebrar la fraternitat del projecte comú que ens unix, un projecte que aposte pel finançament autonòmic, per les inversions en la nostra comunitat, pels valors que ens cohesionen com a territori. Desitge un feliç Nou d’Octubre per a tots i totes, que transcórrega amb normalitat i bona convivència; que siga un dia per a sentir el que ens unix i no el que ens separa».

Finalment el portaveu municipal de Ciutadans, Fernando Giner, digué que «el Nou d’Octubre és un dia de felicitat i perquè tots els valencians i valencianes ens sentim orgullosos de viure en la millor ciutat i en la millor comunitat autònoma del món». Ha afegit que també és un dia «per a reivindicar finançament, per a reivindicar valencianisme, però també, com diu l’himne regional, per a ofrenar noves glòries a Espanya, perquè ens sentim molt valencians sent espanyols i molt espanyols sent valencians».

En este acte es recità un fragment de l’Espill, de Jaume Roig. La Senyera que es pot vore data de 1928 i de la qual és autor Sanchis Romero (18 quilos de pes i 3,20 metres d’alçària).

2019 10 08 trasllat Senyera 2
Print Friendly, PDF & Email