La Reial Senyera restaurada i preparada per a la Processó Cívica

L’Ajuntament de València va rebre dilluns passat la Reial Senyera de 1928 totalment restaurada i està preparada per a encapçalar la tradicional Processó Cívica del 9 d’Octubre.

En l'acte de recepció van participar l'alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidor de Cultura, Glòria Tello. També hi estigueren presents diversos membres del consistori.

La restauració d’esta rèplica de la Reial Senyera va ser qualificada per Ribó com de “molt important, pel que fa a la conservació del patrimoni cultural del poble valencià”.

Índex / Índice
  1. Una restauració de la Reial Senyera necessària pel pas del temps
    1. Un tractament minuciós i professional
  2. L’Ajuntament encarregarà una nova Senyera per a la Processó Cívica
    1. SILKNOW i la Reial Senyera restaurada

Una restauració de la Reial Senyera necessària pel pas del temps

Esta rèplica de la Reial Senyera de 1545 havia arribat a un estat físic preocupant “ja que el pas del temps havia fet estralls en la venerable bandera”, va apuntar l’alcalde.

Recordem que en novembre de 2020 la Senyera es traslladà a l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals. Este institut de la Generalitat tenia el comés de restaurar esta Senyera.

“Ara -va indicar- com he constatat personalment, la Senyera facsímil de la bandera del segle XVI ha sigut intervinguda per un equip de magnífiques professionals en el camp del tractament tèxtil, amb el rigor i la mestria del seu ofici i amb la tecnologia i les mesures de control que garanteix l’esmentat Institut”.

Un tractament minuciós i professional

Ribó va explicar cóm el tèxtil va haver de ser separat de la varal i de la cimera. I una volta estesa la tela sobre la taula de treball és quan s’observaren tots els danys de la tela. Va dir Ribó que “L’estrès derivat de romandre en vertical de manera permanent en la seua vitrina ha deformat el teixit, i la manipulació durant els actes del 9 d’octubre ha provocat esquinçaments en diferents punts, sent particularment greus en la baina per on l’agafa la persona portadora”.

A més, una volta restaurada la Reial Senyera, esta “tornarà a encapçalar la processó cívica que commemora el dia gran del Poble Valencià”. “Amb tot –va afegir- hem de tindre clar que estem davant una bandera en un delicat estat de conservació i que no hauria de seguir eixint en processó per molt de temps”.

L’Ajuntament encarregarà una nova Senyera per a la Processó Cívica

Ribó es va reafirmar en la proposta feta fa uns mesos, és a dir, “en la proposta de fer una nova rèplica de la Senyera, per a preservar esta en el Museu Històric, com la seua predecessora, per al gaudi de les generacions futures”. I va anunciar que este projecte “ja es troba en fase d’estudi i recerca tècnica per tal de garantir el major grau de rigorositat i protecció patrimonial”.

SILKNOW i la Reial Senyera restaurada

Per la seua banda, Glòria Tello explicà que l’Institut ha pres vora 80 mostres de la bandera original de 1545. L’objectiu és analitzar els materials  i la tècnica de fabricació d’aquells temps. Estos treballs s’emmarquen en el projecte europeu SILKNOW promogut per la UV. La idea és catalogar i documentar el patrimoni seder de la Unió Europea des de l’Edat Mitjana. Açò permetrà la creació d’eixa nova rèplica i que l’actual senyera puga descansar després de quasi cent anys”.

Finalment, Ribó acabà dient “que la Senyera de tots els valencians i valencianes ha sigut  restaurada amb tot l’esforç i cura per tal de reparar els seus danys majors”. “I de la mateixa manera que la societat valenciana es recompon d’una de les situacions més difícils a què ens hem hagut d’enfrontar a nivell sanitari, social i econòmic, el nostre major símbol identitari torna a casa; a punt per tal de liderar la processó cívica del nostre dia gran, el 9 d’Octubre”.

Joan Ribó
Glòria Tello

Infoguiavalencia

Go up