Trens llegendaris en la literatura

trenes legendarios literatura

Recentment en la seu de l'Associació Valenciana d'Amics del Ferrocarril, situada al carrer Manolo Taberner núm. 10 baix de València, va ser presentat el llibre Trenes Legendarios de la Literatura (Trens Llegendaris en la Literatura) amb els subtítols “El Ferrocarril Trans-Caspio y el Orient Express”, de la qual és autora la llicenciada María Luisa Burguera Nadal i ha editat Lotus Blau. Acte on l'escriptora va ser presentada per Juan Luis Llop Bayo, vicepresident d'AVAF.

En dues parts, que sumen 113 pàgines, l'autora ens conta les històries: de la construcció del Trans-Caspi i de les línies per les quals circulava l'Orient Express fins a Istanbul, i les de tota mena que es van moure al compàs dels seus traqueteos i en les seues parades en importants ciutats. Analitza als personatges, s'endinsa en els problemes i aliances entre països, principalment França, Anglaterra i Rússia, esmenta els paratges recorreguts i les seues característiques,….. en un llibre de butxaca.

La primera part està dedicada al Trans-Caspi, el ferrocarril rus de penetració al Turquestan per a continuar després del seu enllaç amb el Transsiberià fins a la costa de l'oceà Pacífic, on van fundar Vladivostok, amb port en zona lliure de gels, i enfront de l'insular Japó.

María Luisa explica els avatars de Rússia en pugna amb Anglaterra, que li obstaculitzava la seua expansió cap al Mediterrani amb el tap dels turcs, i cap a l'oceà Índic amb el seu protectorat a l'Afganistan, quedant-los com a solució cap al Pacífic a través de Sibèria.

Sobre això i l'escrit pel Jules Verne en 1892 en la seua novel·la Claudius Bombarnac, la primera de la seua sèrie "Viatges extraordinaris".

I en la segona part l'Orient Express, la seua expansió, època àlgida en els anys vint i trenta del segle passat, declivi, recuperacions posteriors amb variacions de recorreguts, últim viatge fins a Istanbul el 19 de maig de 1977, i renaixement cinc anys després, el 25 de maig de 1982, com Venice Simplon-Orient Express i servicis entre Londres-París-Venècia de març a novembre, que prolonguen amb un viatge anual d'anada i retorn amb Istanbul. Ho gestiona Belmond, empresa amb altres trens turístics i servicis a Europa i altres continents. A més, fins a l'any 2009 va haver-hi trens de luxe, seguint el deixant de l'Orient, entre algunes ciutats europees.

Després d'àmplia informació sobre la construcció del ferrocarril i la moguda història europea, María Luisa centra la informació en la crònica del viatge inaugural, el 4 d'octubre 1883, que el periodista Edmon About va publicar l'any següent amb el títol De Pontoise a Istanbul.

Mític tren, que va inspirar en 1907 al valencià Vicente Blasco Ibáñez la seua novel·la Oriente, i la fama de la qual va augmentar amb la novel·la policíaca Asesinato en el Orient Express (Assassinat en el cotxe de Calais als Estats Units) de l'escriptora britànica Agatha Christi en 1934, passada al cinema 1974, i en el 2017 amb una versió més fantàstica. L'autora va posar en el Simplon Orient Express l'acció i al descobridor de l'assassí, el detectiu Hèrcules Poirot.

Època que a Istanbul és present a l'hotel Pera Palas: en la seua artística escala i ascensor, en el gran saló Agatha Christie, a l'habitació que van utilitzar ella, Kemal Atatürk, Greta Gràcia, Trosky, Mata-Hari i altres personatges, i en el café Orient Express que és assídua cita nostàlgica per a prendre te o espés café turc. Hotel-museu de categoria especial en un edifici protegit que va ser construït en 1895.

Al principi els viatges no eren directes ja que en Giurgiu (Romania) els viatgers eren portats pel Danubi fins a Rustchuk (Bulgària) on un altre tren els transportava fins al port búlgar de Varna per a continuar amb vaixell fins a Istanbul (l'antiga Constantinoble). Amb la continuïtat ferroviària, a partir de 1889 va finalitzar la incomoditat dels transbords per a l'Exprés d'Orient, que en 1891 va prendre el nom oficial d'Orient Express. En eixa època el servici era diari entre París i Budapest i tres vegades per setmana la continuació fins a i des d'Istanbul. Va tindre el seu apogeu en els anys vint i trenta del segle passat.

Segons Àgata Christie (que també va incloure l'Orient Express en Intriga a Bagdad i altres novel·les) “Els trens són meravellosos…. viatjar amb tren és admirar la naturalesa i els éssers humans, ciutats…. i rius, en realitat, contemplar la vida mateixa”.

Exemples de la literatura i cinematografia que ha propiciat el famós tren al llarg de la seua història i té àmplia explicació en el llibre, al qual l'autora ha afegit un llarg índex bibliogràfic.

Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)

Go up