|

Torna a obrir el centre d’interpretació del Sant Calze, Aula Greal

Aula Greal - Sant Calze / Aula Greal - Santo Cáliz

L’Ajuntament de València dona suport a la reobertura del conegut com a centre d’interpretació del Sant Calze, Aula Greal.

El regidor de Turisme, Emiliano García, visità este espai i indicà que “La idea és que siga un centre d’interpretació durant tot l’any jubilar i que el pelegrí trobe ací el seu lloc d’acolliment”. I va afegir que és “un espai cultural dissenyat per acollir els pelegrins interessats a conéixer una de les relíquies més importants de la cristiandat”.

En este projecte, com informàrem anteriorment, coopera el propi Ajuntament de València, Visit València i l’associació cultural El Camí del Sant Greal.

L’acte inaugural tingué presència mínima a causa de la pandèmia. La directora de l’Aula Greal, Alicia Palazón, va ser la amfitriona. També hi assistiren el regidor Emiliano García; la presidenta de l’associació cultural El Camí del Sant Greal, Ana Mafé; i el custodi zelador del Sant Calze de la Catedral de València, Álvaro Almenar

L’Aula Greal i el Sant Calze com a atractiu per al turisme

García insistí en que “L’Ajuntament dona suport al centre d’interpretació perquè ho considera una aposta estratègica a l’hora d’atraure el tipus de turista que es pot sentir interpel·lat per la relíquia”.

A més, Mafé, qui va fer la primera tesi doctoral sobre el Sant Calze, indicà que ha documentat el recorregut d’esta relíquia i traçat un camí del Sant Greal. Així, esta Aula vol oferir a pelegrins, curiosos, visitants i veïns i veïnes de València l’oportunitat conéixer la història de la relíquia.

Mafé manifestà que es tracta d’un “turisme familiar” que atrau el Sant Calze. A mes, afirmà que és “una opció a considerar en els difícils temps de pandèmia que travessem”. Finalment, explicà que la ruta o camí que hem comentat adés “s’estén com a un projecte d’àmbit europeu que inclou albergs, senyalització, activitats culturals i constituïx una oportunitat per a la ciutat de València”.

El Sant Calze en la història

Segons diu la tradició, el calze de l’Últim Sopar de Jesucrist va ser portat a Roma per Sant Pere. Allí va ser conservat pels successius papes fins a Sixt II. En eixe moment, per mediació del diaca Sant Llorenç, oriünd d’Espanya, va ser enviat a Osca al segle III per a que no el capturara l’emperador romà Valerià.

En eixa població estigué ocult durant l’ocupació musulmana, al monestir de Sant Joan de la Penya. Més tard, al 1399, s’entregà la relíquia al rei d’Aragó Martín l’Humà.

Finalment, el seu successor, Alfons V el Magnànim, entregà la peça a la Catedral de València l’any 1437, quan se’n va anar a Nàpols.

Ara este Sant Calze i la seua història podrà ser coneguda més de prop en esta Aula Greal, en esta nova etapa.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts