Pablo González Tornel dirigirà el Museu de Belles Arts de València
El Museu de Belles Arts de València el dirigirà Pablo González Tornel a partir del mes de setembre, en substitució de Carlos Reyero Hermosilla. L'actual director deixa el càrrec per motius de salut i ha sol·licitat la jubilació, segons ha informat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.
El nou director és professor titular a la Universitat Jaume I de Castelló i ha investigat sobre la història de l'art valencià. També han centrat els seus treballs en la festa com a construcció cultural i els usos i funcions de la imatge durant l'Edat Moderna. És també autor d'una desena de llibres, dotze projectes d'investigació i ha sigut comissari de diverses exposicions.
Una vegada es faça efectiva la jubilació de Reyero el 31 d'agost serà nomenat González Tornel de manera oficial.
Carlos Reyero Hermosilla
Reyero va gestionar les exposicions temporals: 'Teste Grottesche', 'La matança dels innocents' i 'Ni clàssics ni moderns. Buscant la veritat en el Museu de Belles arts', que el mateix va comissariar.
També va presentar el quadre restaurat del Mestre de Perea 'Mare de Déu del Gremi dels Moliners' i va exposar la predel·la del retaule de Sant Jordi del Centenar de la Ploma que està sent restaurada per l'IVCR+i.
Durant la seua direcció es va acabar la climatització de les sales de les fases III i IV. També es va traslladar la recepció de visitants a una nova ubicació i es va netejar la biblioteca. Finalment es va activar un nou lloc web del museu.
Pablo González Tornel
Per la seua part González Tornel és llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de València (2000) i doctor per la Universitat Politècnica de València (2005). Des d'agost de 2018 és professor a la Universitat Jaume I de Castelló.
El nou director impartix docència des de 2002 i ha publicat 10 llibres, participat en 12 projectes d'investigació -4 d'ells com a investigador principal. A més, ha presentat més de 20 ponències, impartit nombroses conferències i nombroses estades en diversos centres d'investigació i universitats espanyoles i europees.
González Tornel com a investigador
Com déiem les seues investigacions s'han centrat fonamentalment en la història de l'art valencià, la festa com a construcció cultural i els usos i funcions de la imatge durant l'Edat Moderna.
Entre els llibres publicats trobem: Arte y arquitectura en la Valencia de 1700' (2005), 'La Fiesta Barroca. El Reino de Valencia' (2010), 'José Mínguez. Un arquitecto barroco en la Valencia del siglo XVIII' (2010) i 'Roma Hispánica. Cultura festiva española en la capital del Barroco' (2017).
Ha participat en projectes d'investigació i dirigit els següents: 'La fiesta española en la Roma barroca', 'Cuatro reyes para Sicilia', 'La fiesta española en Nápoles' i 'Sicilia bajo la dominación española y La Inmaculada con los Jurados de Valencia'.
En el terreny expositiu ha sigut comissari de 'Antonio Aliprandi, un estucador lombardo en Valencia' (2005), 'Gli Asburgo. Arte e propaganda nella collezione di incisioni della Biblioteca Casanatense' (2013) i 'Intacta María. Política y religiosidad en la España barroca' (2017).
Procés de selecció
Este càrrec de director del Museu de Belles Arts és exclusiu per a funcionaris de carrera.
La comissió d'especialistes, que va valorar fa menys d'un any les diverses propostes al càrrec, va estar formada per Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Esport; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni; Manuel Borja Villel, director del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia; Leticia Ruiz, cap del Departament de Pintura Espanyola del Renaixement en el Museu del Prado; Nuria Enguita, directora de Bombes Gens; Yolanda Gil, professora del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València; Rosalía Torrent, professora d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Jaume I de Castelló i directora del Museu d'Art Contemporani de Vilafamés, i Amparo Carbonell, acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i vocal del Consell Valencià de Cultura.
En el citat procés de selecció, González Tornel va quedar en segona posició. En jubilar-se Reyero, Pablo González Tornel ocuparà el seu lloc de manera natural.
González Tornel dirigirà el Museu de Belles arts de València centrat en què siga 'Un museu de cultura' com un centre d'investigació i reflexió artística; i 'Un museu per a tots i totes' que origine un diàleg obert amb el públic i el seu entorn.