L'Ajuntament anuncia les obres guanyadores dels XXXIX Premis Literaris “Ciutat de València”

2 anys ago · Updated 2 anys ago

Premis Literaris Ciutat de València, convocatòria, narrativa, poesia, teatre, assaig, valencià, castellà, reconeixement, obra literària, jurat, editorials, patrimoni cultural, Premios Literarios Ciudad de Valencia, convocatoria, narrativa, poesía, teatro, ensayo, valenciano, castellano, reconocimiento, obra literaria, jurado, editoriales, patrimonio cultural

L’Ajuntament de València ha donat a conéixer les obres guanyadores de l’edició 39 dels premis literaris “Ciutat de València”.

En la present edició s’han presentat 1.772 obres (1.252 més que l’any 2020), i els premis són els següents:

  • Premi Isabel de Villena de narrativa en valencià: José Francisco Franco Martínez, amb l’obra ‘‘Vida del lletrat Mateu de Bel, contada en llengua viva’’. 
  • Premi Josep Vicent Marqués d’assaig en valencià: Antoni Defez, amb l’obra ‘‘De la pròpia veu a la veu pròpia’’.
  • Premi Josep Escalante de teatre en valencià: Sergi Berbel, amb l’obra ‘‘Ella i màquina’’. 
  • Premi Maria Beneyto de poesia en valencià: Eduardo Marco Escamilla, amb l’obra ‘‘Ultramarins’’. 
  • Premi Vicente Blasco Ibáñez de narrativa en castellà: Ángel Juan Alloza Aparicio, amb l’obra ‘‘La pesquisa de los tesoros ocultos’’.
  • Celia Amorós d’assaig en castellà: Herminia Luque Ortiz, amb l’obra ‘‘Los ojos pintados y relumbrantes de la serpiente’’.
  • Premi Juan Gil-Albert de poesia en castellà: Mª Carmen Caramés Gorgal, amb l’obra ‘‘De tu tacto’’. 

A més, ha quedat desert el Premi Max Aub de teatre en castellà.

Hi ha hagut huit jurats que han valorat les diverses obres presentades. Les reunions de deliberació han tingut lloc a l’Ateneu Mercantil i han sigut presidides per la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello. La regidora va recordar que “la quantitat d'obres presentades és una mostra de la  globalització d’estos premis municipals que dinamitzen el sector literari”. 

Tello va afegir que “Enguany ha sigut la primera convocatòria en la qual s'ha admés l'enviament d'originals de manera digital, superant així l'obstacle que suposava el fotocopiat, enquadernat i remissió de diverses obres, en alguns casos de centenars de pàgines”.

Més participació en els premis literaris “Ciutat de València” de 2021

Com va comentar Tello, enguany s’ha superat la participació d’originals. D’esta manera, se n’han presentat 1.772 originals (520 en 2020). D’estos treballs, 708 obres participaven en la categoria de poesia en castellà; i 606 a la de narrativa també en castellà. Sˋha de dir que en totes les modalitats s’ha duplicat el nombre d’obres participants.

Una participació més global

La regidora ha explicat que ha sigut molt diversa la procedència dels originals. “Igualment, la procedència de les obres també s'ha convertit en molt més global, ja que si bé arribaven originals de diversos països en anteriors convocatòries, enguany han sigut centenars els llibres enviats des de països com per exemple l'Argentina, Colòmbia o Mèxic, sense oblidar la presència de diversos títols procedents de països com per exemple els Estats Units, Guinea Equatorial, Paraguai, Puerto Rico, Xile, Nicaragua, Hondures, El Salvador o Nova Zelanda, entre altres”, va comentar.

Promoció i publicació de les obres guanyadores

Com edicions anteriors, l’Ajuntament de València, amb la col·laboració de les editorials Bromera i Edicions del Bullent, per als llibres en valencià, i amb Pre-Textos i Ñaque, per al castellà, difondrà i publicarà les obres guanyadores. L’objectiu és ajudar a créixer la rellevància dels Premis Literaris Ciutat de València.

Les persones autores de les obres premiades, a banda de vore publicades les seues obres, també rebran una dotació econòmica i una escultura de Miquel Navarro.

Go up