
L’Ajuntament adquirix un quadre de l’alçament contra Napoleó per part del poble de València

L’Ajuntament de València ha adquirit en subhasta un quadre que representa l'alçament del poble de València contra Napoleó i que es titula, precisament, “Alçament popular”. L’autor d’esta obra és desconegut i la pintura està datada l’any 1840 aproximadament.
En esta obra es pot vore el poble de València alçar-se contra Napoleó Bonaparte en 1808, quan arribà a la capital la notícia dels fets que havien tingut lloc a Madrid el 2 de maig.
La regidora de Patrimoni i Recuros Culturals, Glòria Tello, comunicà esta adquisició per part de l’Ajuntament i explicà que “la importància de l'obra radica en el fet que es tracta d'un document històric completament inèdit fins ara”.
L’alçament de València o revolta contra Napoleó
Esta circumstància en la qual el poble de València protagonitzà la revola o alçament contra Napoleó ja va ser motiu immortalització per Joaquim Sorolla en el seu quadre “El crit del Palleter”, així com també en l’escultura de Vicent Doménech, el Palleter, obra de Calandin, la qual es pot vore al costat del Portal de Quart.
Esta història va ser narrada per Vicent Boix i Teodoro Llorente, i la regidora va voler recordar que “en mig de la multitud enfurismada, Vicent Doménech va enlairar la seua faixa roja lligada a una canya a mena de bandera, amb les estampes de la Verge dels Desemparats i del rei”, i “Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó. Visca Fernando VIIé i muiguen els traïdors!”.
Canvi d’escenari de la revolta contra Napoleó per part de València
En este quadre de l’alçament de València per Napoleó, adquirit per l’Ajuntament es canvia l’escenari de l’acció. Així, si en el gravat de Vicent López es representava a la plaça de la Companyia (plaça de les Panses), en este quadre es pot vore la plaça del Mercat i al fons l’església de Sant Joan del Mercat. És a dir, s’hi representa l’inici de la rebel·lió.
Autor desconegut
Encara que el llenç està signat els traços són il·legibles, “però en qualsevol cas no es tracta d'un pintor reconegut, ja que la composició i la resolució són senzilles”, explicà Tello.
El preu de la subhasta
L’Ajuntament de València ha pagat un total de mil euros més les despeses per comissió, transport i impostos. La regidora explicà també que “la informació sobre l'eixida a subhasta ens la va proporcionar Mateu Rodrigo, professor d'Història Medieval de la Universitat de València, qui va tindre l'encert d'identificar el tema que la casa de subhastes no havia advertit. Si no, el preu haguera sigut molt més alt”. Tello va afegir que "des de l'Ajuntament hem fet una adquisició magnífica a un preu immillorable".





Relacionades / Relacionadas