|

Esta mostra sobre la Casa de la Ciutat i el Bon Govern obri la nova Sala d’Exposicions de l’Ajuntament

Sala d'Exposcions Ajuntament

Des del 24 de novembre obri la nova Sala d’Exposicions de l’Ajuntament, una vegada han acabat les seues obres de remodelació. I per a tornar a obrir esta sala remodelada s’ha triat l’exposició “La casa de la Ciutat i el Bon Govern”.

En este sentit, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha indicat que  “és una de les exposicions més potents que inaugurem enguany a l’Ajuntament”. 

Tello ha explicat que “l’exposició efectua un recorregut històric pels edificis que han albergat les institucions municipals a València des dels temps de Jaume I fins a l’actual Casa Consistorial”. 

Esta exposició aborda els principis del bon govern i la seua representació des del punt de vista arquitectònic, i es seguix el pensament de Francesc Eiximenis.

Crida a la ciutadania

La regidora ha fet una crida a la ciutadania per a visitar esta exposició, per ser “una de les més potents que inaugura enguany l’Ajuntament”.

Si anem a vore esta mostra podrem observar la configuració i evolució històrica de la casa de la ciutat. També hi vorem algunes de les obres conservades d’este edifici, entre les quals tenim 4 de les llunetes del sotre de la capella. I un retaule del judici final amb la taula central i la reconstrucció en facsímil de les portes laterals, mostrant l’aspecte que tindria en origen el retaule. Estes peces no s’havien mostrat així conjuntament des del segle XIX, informen des de l’Ajuntament.

El contingut de l’Exposició “La casa de la Ciutat i el Bon Govern”

En esta mostra, que servirà de inauguració o reobertura d’esta nova Sala d’Exposicions, tot comença en 1239. En aquell any el Rei Jaume I va cedir un edifici de la plaça de l’Almoina que es convertiria en casa de la Cort i acolliria les reunions del Consell Municipal. Més tard s’adquiriria un altre edifici en l’actual plaça de la Mare de Déu que s’ampliaria, a partir de 1376, amb un gran saló per a les reunions dels representants de la ciutat. 

Precisament, en esta nova exposició podrem vore les diverses etapes per les quals va passar la construcció d’este edifici, la Casa de la Ciutat. Un edifici que va ser símbol del poder municipal durant sis segles, fins que va ser completament demolit en 1860.

En esta mostra podrem vore una làpida romana que es va reutilitzar en 1376 per a la reforma de la Casa de la Ciutat. En esta pedra es pot observar una antiga inscripció romana, i també en valencià del segle XIV. També hi podrem trobar un Pergamí amb un privilegi concedit per Jaume I d’impartir justícia.

Francesc Eiximenis

Com hem dit adés, es seguix el pensament de Francesc Eiximenis en esta exposició. En este sentit cal recordar que Eiximenis va ser un monjo franciscà i intel·lectual. Algunes de les seues obres que han arribat fins als nostres dies són “El llibre dels àngels” i “Lo Crestià”, amb el capítol dedicat al “Regiment de la cosa pública”.

En esta exposició es veu “la transició des de la concepció medieval de la ciutat cap al redescobriment de la ciutat-estat”. Per mostrar este contingut s’ha dissenyat com un “bosc de pilars”, en els quals es representen els principis del bon govern segons l’obra d’Eiximenis.

El convent de Sant Francesc

A l’actual plaça de l’Ajuntament hi havia un convent, el convent de Sant Francesc, on residia, precisament, Eiximenis. Este edifici va ser enderrocat l’any 1891. En el seu solar començà a crear-se l’actual plaça de l’Ajuntament.

Així, la mostra dedica una de les seues parts a la història de l’edifici de l’actual Ajuntament, des de que va ser la Casa de l’Ensenyament. D’esta manera, podrem vore les diverses etapes constructives.

Peces destacades a la nova Sala d’Exposicions de l’Ajuntament

Finalment, d’entre les peces que podrem vore a la nova Sala d’Exposicions de l’Ajuntament en esta exposició destaquen el retaule del Judici Final de Vrancke Van Der Stockt, l’Àngel Custodi de Juan de Juanes o l’Al·legoria del Bon Govern de Vicente Gómez i Josep Marí Gómez.

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts