Skip to content

Es retirarà el trencadís del Palau de la Música i es recuperarà el disseny original

05/12/2019
trencadís Palau de la Música
Comarca: València

La Junta de Govern de l’Ajuntament de València ha acordat este dijous retirar el trencadís de la cúpula del Palau de la Música, el qual es va vore afectat el mes d’abril quan es va desprendre part del revestiment de peces ceràmiques en la façana nord-oest d’est edifici.

Este trencadís “postís” va ser afegir en 2009 per l’anterior Govern i va tindre un cost de 500.000 euros.

Les regidores de Cultura, Glòria Tello, i de Gestió de Recursos, Luisa Notario, han informat i explicat esta actuació, que recuperarà el disseny original de l’edifici, obra original de l’arquitecte García Paredes.

En este sentit Tello ha declarat que «Com sabeu va ser una intervenció posterior que es va fer en 2009 amb diners del Pla E que ha donat molts problemes. En l’estudi que vam fer es va confirmar que eixe afegit no estava en el projecte original de l’arquitecte del Palau, sinó que era fruit d’una decisió política, i per això hui en la Junta de Govern s’ha pres la decisió que la millor mesura a prendre era retirar-lo».

Els diners es destinaren en 2009 al trencadís en lloc de fer-ho per a eliminar les barreres arquitectòniques

Les regidores han explicat que en principi l’actuació de 2009 havia de ser per a suprimir barres arquitectòniques i al final es destinaren els diners a eixe trencadís. Així ho ha explicat Notario, quan ha detallat que este revestiment va ser instal·lat per l’empresa adjudicatària del “Contracte per a l’execució de les obres de rehabilitació i supressió de barreres arquitectòniques al Palau de la Música de València, incloses en l’àmbit del Reial decret llei 9/2008, de 28 de novembre”, per compte d’Ajuntament de València en 2009.

I ha afegit que “No té sentit que una despesa que s’havia de destinar a eliminar barreres arquitectòniques, acabara destinant-se a un postís que, al final, ha acabat sent desastrós”. I ha conclòs lamentant que “Com sempre, hem d’arreglar els despropòsits del passat”.

Minimitzar els possibles danys en la façana

Després de nombroses visites i una vegada emesos els corresponents informes de l’empresa que el va instal·lar, el Palau de la Música i Servicis Centrals Tècnics, s’ha arribat a un acord entre les parts per a la immediata realització d’una sèrie d’actuacions proposades per part de l’Ajuntament de València, destinades a minimitzar els possibles danys en el revestiment de la façana.

Així, s’ha acordat retirar eixe trencadís i del morter de cua de tots els paràmetres perimetrals de la volta de l’edifici. També la neteja i preparació del suport, així com el revestiment de paràmetres exteriors amb impermeabilitzant acrílic elàstic anti fissures, fungicida-algicida, resistent a la intempèrie, al sol, i als canvis climàtics, amb textura tipus llis i acabat mat, en color, d’aplicació sobre paràmetres verticals de morter de ciment o rajola.

«Com està en garantia perquè no fa encara 10 anys des que va ser instal·lat, la mateixa empresa que ho instal·là es compromet a retirar-lo i sanejar tota la zona, una actuació que permetrà que el Palau de la Música torne a ser com ho va dissenyar el seu arquitecte», ha explicat Notario.

El trencadís del Palau de la Música molestà a la família de l’arquitecte

Ha acabat Glòria Tello dient que aquella decisió «política» presa en 2009, i per la qual es va instal·lar este element impropi, fins i tot va molestar a la família de García Paredes, la filla de la qual va manifestar que «el seu pare no l’havia inclòs en el disseny de l’edifici».

Print Friendly, PDF & Email