|

El Premi Iturbi de Piano manté oberta la inscripció fins al 28 de novembre

Premi Iturbi

La Diputació de València informa que manté oberta la possibilitat fer la inscripció en el Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, fins el dia 28 de novembre.

Este concurs tindrà lloc al Teatre Principal de València del 31 de maig al 9 de juny de 2023. La direcció artística anirà a càrrec del pianista Joaquín Achúcarro.

Este esdeveniment té lloc cada dos anys i s’ha convertit en tot un referent d’este tipus de música que atrau a intèrprets de tot el món.

Jurat del Premi Iturbi

El jurat estarà presidit per Achúcarro i configurat a més per Catherine d’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman.

Crida a la participació

Glòria Tello, diputada del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, va manifestar que “encoratgem a participar en un concurs que dedica unes excel·lents dotacions, així com guardons, nombroses activitats i una difusió que ajuda a visibilitzar i a impulsar la carrera artística dels i les participants i els i les guanyadores”.

La diputada del Premi Iturbi va afegir que “és una nova oportunitat per als joves intèrprets per a participar en una convocatòria amb reconeixement internacional”.

Per part seua, Joaquín Achúcarro, va assegurar que “esperem una alta participació si s’ha de jutjar per l’interés que ha generat aquesta convocatòria entre pianistes de tot el món”. I va afegir que “l’organització està treballant intensament per a dur a terme una gran edició”.

En opinió d’Ana Guijarro, assessora artística, “el XXII Premi Iturbi reunirà molta il·lusió de joves intèrprets de nombrosos països per mostrar la seua excel·lència”. I va concloure que “el concurs suposa una excel·lent plataforma de suport i promoció de nous valors pianístics”.

Qui pot participar en el Premi Iturbi?

La convocatòria, publicada en pianoiturbi.dival.es, està dirigida a pianistes de qualsevol nacionalitat, nascuts i nascudes a partir del 23 de juny de 1987. Les persones interessades en fer la inscripció en este Premi Iturbi de Piano hauran d’aportar documentació i un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts que s’avaluarà en una fase de preselecció per un jurat compost per Ana María Guijarro (presidenta), Carles Marín i Ángel Sanzo (vocalies) i Josep Vidal (secretaria), cap del Servei de Cultura de la Diputació de València.

Hi haurà tres proves eliminatòries

Les persones que hagen passat la fase de preselecció, hauran de competir en tres proves eliminatòries i, si és el cas, en la Gran Final. En la primera fase (recital) i en la segona (semifinal) els intèrprets seleccionats hauran de triar lliurement entre les següents obres: Preludis i fugues de El clave ben temperat de Johann Sebastian Bach, Preludis i fugues de Dmitri Shostakóvich, Ludus Tonalis de Paul Hindemith, Preludis i fugues de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dues obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, una peça de la Suite Iberia, Navarra, o La Vega de Isaac Albéniz, o la Fantasía Bética de Manuel de Falla. Les persones participants no podran repetir obres al llarg del concurs.

Quants Intèrprets hi ha en cada fase?

En la primera fase hi haurà 20 intèrprets, en la segona 10, en la final 6 i la Gran Final 3. En les dues últimes proves, els concursants actuaran juntament amb l’Orquestra de València, formació titular del Palau de la Música.

A més,. en la final, podran optar entre un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven; i en la Gran Final, hauran d’abordar un concert per a piano i orquestra d’entre els designats per l’organització i de compositors com Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Txaikovski, Serguei Rakhmàninov, Joaquín Rodrigo i Manuel Palau, entre altres.

Dotació econòmica del Premi Iturbi

En referència a la dotacó econòmica, ell primer premi rebrà 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon premi 20.000 i el tercer 10.000. La resta de finalistes no seleccionats per a la Gran Final rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música espanyola 2.000.

Coll, compositor resident

En este concudrs es manté la figura del compositor resident, que en esta ocasió serà el valencià Francisco Coll. Ell haurà d’’escriure l’obra, Madre – homenaje a Joaquín Sorolla (2022). Esta obra haurà de ser interpretada de manera obligatòria per tots els músics que accedisquen a la segona fase.

II Festival de Piano Iturbi

El Festival de Piano Iturbi 2022 tingué lloc, en la seua segona edició, del 28 d’octubre al 4 novembre. Hi participaren 25 intèrprets espanyols i estrangers. Es van celebrar 9 concerts i recitals, els quals tingueren una assistència de 3.500 persones, pels diversos escenaris de la ciutat de València (Teatre Principal, Palau de les Arts, Centre Cultural la Beneficència i L’Almodí).

S’ha de dir que la Diputació celebra estos dos certàmens de manera alterna. És a dir, el Concurs de Piano els anys imparells i el Festival els anys parells.

 

Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts