El facsímil de la Senyera de 1545 presenta reptes a la indústria sedera

rèplica Senyera

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha donat a conéixer els resultats de l’estudi tècnic previ per a poder dur a terme el facsímil de la Senyera de 1545.

Este facsímil té per objectiu substuir l’anterior de 1928, obra d’Eduardo Sanchis Romero, la qual està deteriorada.

En este sentit, Tello ha explicat que “ha sigut tot un repte. Mai s’havia dut a terme una investigació tan minuciosa sobre la Senyera del segle XVI”.

I és que després de fer este minuciós estudi, s’han descobert determinats detalls fins ara desconeguts. 

Així, s’ha sabut que en la Senyera hi ha tres tipus de teixits: tafetà, setí i tafetà clàssic. I s’han identificat quatre colors bàsics: roig, groc, blau grisenc i verd

També s’han analitzat les parts metàl·liques de la bandera, un fet important. De fet, i paraules de Tello “este aspecte és molt important perquè les barres daurades i la corona de la franja vertical estan teixides amb tafetà, utilitzant llaminetes metàl·liques en la trama i esta tècnica ha caigut ja en desús”.

Treballs a fer en la rèplica o facsímil de la Senyera

A la vista d’estos resultats, ara és moment de superar les dificultats de fer un treball minuciós i fidel. En este sentit, la regidora ha explicat que “la rèplica de la bandera planteja diferents reptes, especialment en el tintat de la seda i del teixit de tafetà amb trama metàl·lica perquè es tracta de tècniques desaparegudes i hi ha una dificultat afegida per a aconseguir les matèries primeres”.

Reptes per a la indústria sedera actual

A més, ha indicat que “la manufactura dels brodats i cordons comporta recuperar processos artesanals que també s’han perdut”.

Així, i com que és un procés d’evident dificultat i molt delicat, s’ha obert un període de consultes preliminars de mercat, atenent el que diu la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic. I açò es fa per a poder determinar “la capacitat de la indústria de la seda valenciana per a poder realitzar aquestes tècniques”.

Per a poder resoldre estos dubtes, durant un mes i en el Perfil del Contractant de l’Ajuntament de València, estan disponibles els temes a resoldre per a poder fer la rèplica.

Finalment, segons a anunciat Tello, una volta es resolguen estes qüestions, es podrà decidir si es fa un o dos facsímils de la Senyera de 1545.

Senyera 1
Print Friendly, PDF & Email