
500 anys de la travessia infinita

Per a commemorar els 500 anys de la travessia infinita un bell conjunt ceràmic de l'Alcora.
Fins al 12 de febrer continuarà causant sorpresa i admiració als visitants el gran conjunt ceràmic exposat en el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, el director del qual Jaume Coll el va encarregar a l'Alcora la Il·lustre Ceràmica per a commemorar el quint centenari de la circumnavegació de la Terra, que van començar el portugués Fernando Magallanes i l'espanyol Juan Sebastián Elcano el 10 d'agost de 1519, i va acabar el 8 de setembre de 1522 amb l'arribada a Sevilla de la nao Victoria al comandament d'Elcano, ja que Magallanes va morir el 27 d'abril de 1521 en una escaramussa amb els indígenes de Mactán, illa de l'arxipèlag Filipines.
La gran escultura ceràmica està composta per un templet, de 2,50 metres d'alt per dos d'ample, les arcades superiors del qual es recolzen en quatre columnes, que alberga un gran globus terraqüi que gira contínuament. Decoració barroca que inclou escenes indígenes de diferents països, entre ells dels països visitats en les nombroses escales, per a reposició de vitualles, però principalment d'aigua, rostres de personatges, les constel·lacions, la rosa dels vents i les estacions de l'any. També als regnes d'Espanya i Portugal i als protagonistes que van dirigir el viatge. Així mateix, el globus terraqüi amb el que coneixien dels continents després de la circumnavegació i de viatges posteriors.
Causa admiració per la seua magnificència, i més, si s'especifiquen particularitats per a la seua execució en quatre anys, entre 2019 i 2022, que han fet coincidir amb el mateix temps que va durar la gesta nàutica. Durant eixe temps els 8 artesans que l'han realitzada, dirigits pel director del taller Oscar Carnicer, van treballar molts milers d'hores, van utilitzar 141 motles, i van muntar les 534 peces de les quals està composta la gran obra ceràmica.
Exposició en dos parts: en una sala una mostra de les artístiques obres que realitza l'Alcora la Il·lustre Ceràmica, i en una altra la gran obra commemorativa amb la mar en moviment com a teló de fons, i audiovisuals sobre el procés de la seua fabricació, muntatge, mesures, peces i temps emprat. L'entrada està precedida, com si fora un guardià, d'una escultura grotesca.
La preciosa mostra d'obres de l'Alcora, el taller ceràmic de les quals combina tradició amb actualització, està composta, principalment, per quatre grans escenes sobre al·legories de la terra, l'aire, l'aigua i el foc, i un tocador.
El passat 8 de setembre, inauguració de la mostra per a fer-la coincidir amb l'efemèride, la comissària Marta Ruiz no es va aventurar a dir si s'exposarà en més llocs i el seu destí final, que opine hauria de ser en el museu que la va encarregar, el Nacional de Ceràmica a València.
La gran expedició va ser sufragada pel rei Carles I d'Espanya per a arribar a les illes Moluques per l'oest en lloc d'a través de la ruta portuguesa de l'est.
En este món excessivament agitat pot interpretar-se com un missatge de pau i confraternitat.










Relacionades / Relacionadas