Fins Sempre, Francisco Ibáñez: La Pèrdua d'un Gran Dibuixant i Humorista als 87 anys

15/07/2023

Francisco Ibáñez
Índex / Índice
 1. Un Adéu a la Figura Més Important del Còmic Espanyol
 2. Una Vida Plena de Creativitat i Influència
  1. Els Inicis Prometedors d'una Carrera Brillant
  2. L'Ascens de Mortadel·lo i Filemó: Un Èxit Inigualable
  3. Un Èxit Internacional i Anys de Dedicació Incansable
  4. El Llegat Imbatible de Mortadel·lo i Filemó i els seus drets
  5. Reconeixement i Homenatges a una Figura Inigualable
 3. Un Adéu a Francisco Ibáñez, un Geni que Mai S'Oblidarà
  1. Continuaràs Vivint en les Pàgines del Còmic Espanyol

Un Adéu a la Figura Més Important del Còmic Espanyol

Amb una enorme tristesa, des de Penguin Random House Grupo Editorial han comunicat este dissabte 15 de juliol ha molt de matí a Barcelona el gran dibuixant i historietista Francisco Ibáñez. Amb esta trista notícia, despedim la figura més rellevant del còmic espanyol, deixant-nos un immens llegat de lucidesa, sentit de l'humor i més de 50.000 pàgines plenes de personatges memorables que han fet feliços a molts lectors.

Una Vida Plena de Creativitat i Influència

Francisco Ibáñez Talavera, nascut a Barcelona el 15 de març de 1936 i mort el 15 de juliol de 2023, va ser un historietista espanyol que pertanyia a la segona generació o generació del 57 de l'Escola Bruguera, juntament amb autors com Figueras, Gin, Nadal, Raf, Segura o Martz Schmidt. Va ser el creador de nombroses sèries humorístiques, entre les quals destaca Mortadel·lo i Filemó, que són considerades un icona essencial per a diverses generacions a Espanya. Molts altres dibuixants de còmic posteriors reconeixen la seua gran influència, atorgant-li la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts l'any 2002.

Els Inicis Prometedors d'una Carrera Brillant

Els inicis de la seva carrera van ser prometedors, amb Ibáñez dedicant-se completament a la historieta a partir de l'estiu de 1957. Va treballar per diverses publicacions, com ara l'Editorial Marco i Bruguera, i va crear sèries com Pepe Roña, Loony, La familia Trapisonda, 13, Rue del Percebe, El botones Sacarino, Rompetechos i Pepe Gotera y Otilio.

L'Ascens de Mortadel·lo i Filemó: Un Èxit Inigualable

El 20 de gener de 1958, treballant ja en exclusiva per a Bruguera i amb l'aprovació del director artístic de la mateixa, Rafael González, Ibáñez va publicar el primer lliurament de Mortadel·lo i Filemón a la revista Pulgarcito. Des de llavors i durant la dècada dels anys 1960, va crear i adaptar algunes de les seues millors sèries per a diferents revistes de l'editorial: La familia Trapisonda (Pulgarcito, 7/07/1958), la originalíssima 13, Rue del Percebe (Tío Vivo, 6/03/1961), El botones Sacarino (El DDT, 1963), Rompetechos (Tío Vivo, 1964) i Pepe Gotera y Otilio (Tío Vivo, 1966).

Un Èxit Internacional i Anys de Dedicació Incansable

No obstant això, el seu èxit més gran va arribar amb Mortadel·lo i Filemón, una sèrie que va debutar el gener de 1958 i que es va convertir en un fenomen tant a nivell nacional com internacional. Ibáñez va treballar incansablement en aquesta sèrie, creant històries plenes d'humor i referències a l'actualitat. Va patir la pressió de treballar intensament en els seus personatges i va recórrer a col·laboradors per ajudar-lo.

El Llegat Imbatible de Mortadel·lo i Filemó i els seus drets

El 1985, Ibáñez va abandonar l'editorial Bruguera, que havia adquirit els drets dels seus personatges. Va continuar la seva carrera amb altres editorials i va crear nous personatges com Chicha, Tato, Clodoveu i 7, Rebolling Street. Després de la Llei de Propietat intel·lectual del 1987, Ibáñez va poder treballar en els seus personatges originals i va seguir publicant nous àlbums de Mortadel·lo i Filemó amb elements d'actualitat.

Reconeixement i Homenatges a una Figura Inigualable

La seua influència i el seu llegat en el món del còmic espanyol són indiscutibles. Ibáñez va ser un gran defensor del còmic com a art i va vendre més de 100 milions d'exemplars de les seues obres. Va rebre diversos homenatges al llarg de la seua carrera i es va intentar que rebera el Premi Princesa d'Astúries en diverses ocasions. Tot i no haver rebut este premi, la seua contribució al còmic és inigualable.

Un Adéu a Francisco Ibáñez, un Geni que Mai S'Oblidarà

Amb la seua mort el 15 de juliol de 2023 a la seua ciutat natal, Barcelona, ens despedim d'un dels grans dibuixants i humoristes de tots els temps. Ibáñez deixa un llegat inigualable que continuarà fent-nos somriure i riure durant molts anys. 

Continuaràs Vivint en les Pàgines del Còmic Espanyol

La mort de Francisco Ibáñez ens deixa un buit irreemplaçable en el món del còmic, però la seua influència i les seues obres perduraran per sempre. El seu esperit creatiu, el seu sentit de l'humor i la seua genialitat ens acompanyaran cada vegada que obriguem un àlbum de Mortadel·lo i Filemó o gaudim de qualsevol de les seues inoblidables sèries.

La seua vida i el seu llegat són una font d'inspiració per als amants del còmic i per a tota una generació que ha crescut rient amb les seues històries. Francisco Ibáñez, sempre et recordarem.

Go up