Mónica Oltra és innocent: El Jutjat de València arxiva provisionalment la investigació contra l’exvicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís

Mónica Oltra

El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha decidit clausurar provisionalment la investigació sobre l’exvicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra. Després d'un exhaustiu procés, el jutge Vicente Ríos ha dictaminat que no hi ha hagut cap delicte. Esta resolució també afecta els altres càrrecs de la Conselleria d’Igualtat i el seu equip. Tot i això, és important remarcar que esta decisió no és definitiva i pot ser impugnada en un termini màxim de cinc dies (la qual cosa pareix que ocorrerà per part de les tres acusacions).

Índex / Índice
  1. Investigació exhaustiva sense indicis concluents
  2. Reaccions polítiques i socials
  3. Impacte en les eleccions passades. La "guerra" bruta que ajudà a guanyar a PP i VOX.
  4. Debat sobre el futur polític de Mónica Oltra
  5. Conclusions

Investigació exhaustiva sense indicis concluents

El magistrat ha sostingut que durant la investigació "s'ha reiterat fins a l'avorriment que no existix un sol indici que es dictara cap orde o instrucció emanada dels càrrecs directius de la conselleria dirigides a ocultar els fets ni a desacreditar la menor". Això fa referència al cas dels abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat, on es va sospitar d'una suposada investigació paral·lela.

En el seu auto de 96 folis, el magistrat Vicente Ríos precisa que “no se ha acreditado, ni siquiera al nivel propio de los indicios, que Oltra, ni cualquier otra persona de la Conselleríi, dirigiera orden, instrucción, consigna o indicación alguna a los investigados” en relació amb el cas del seu exmarit, Luis Ramírez, empresonat per abusos a una jove tutelada per la Generalitat que era menor en el moment dels fets. A més, l'auto afig que “todos y cada uno de los indicios que fundamentaron en su momento las imputaciones judiciales provisionales contra las personas investigadas se han desvanecido por completo”.

Reaccions polítiques i socials

Després del veredicte, les reaccions no s'han fet esperar. El síndic de Compromís, Joan Baldoví, expressa la seua satisfacció a les xarxes socials, destacant que "sempre ha sabut que la veritat s'imposaria". Tanmateix, planteja preguntes com "I ara qui paga tot el mal fet?" que ressonen en la comunitat política valenciana.

Joan Baldoví ha dit en una declaració: "Sempre ha sabut que la veritat s'imposaria, i avui és un dia de justícia. Però aquesta justícia ha de ser completa, i ara és el moment de preguntar-nos: qui paga tot el mal fet?".

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha expressat el seu respecte per les resolucions judicials, tot i subratllar que estes encara no són definitives. A més Mazón ha dit que Oltra lés qui hauria de demanar perdó a la víctima. Una declaració que ha sigut durament criticada per molts sectors socials, els quals la consideren fora de lloc, en estos moments.

El síndic del PSPV-PSOE a les Corts, José Muñoz, ha dit: "Estem satisfets amb la sentència judicial i demanem una disculpa pública als dirigents del PP, especialment al president Mazón, per les acusacions injustes contra Mónica Oltra. És un dia de justícia però també un recordatori de la importància de respectar la presumpció d'innocència".

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, ha remarcat que "Mónica és una persona decent que va patir atacs injustificats". Íñigo Errejón, portaveu de Sumar al Congrés, ha demanat reflexionar sobre el "mal polític" fet a l'exvicepresidenta i ha emfasitzat que l'objectiu de la investigació no va ser penal, sinó polític.

Manolo Mata, portaveu adjunt del PSPV-PSOE, ha manifestat la seua conformitat amb la decisió judicial. I ha dit: "Sempre hem cregut en la innocència de Mónica Oltra i estem satisfets que la justícia ho haja confirmat. Ara esperem que aquells que van alimentar una campanya de desprestigi contra ella reflexionen i rectifiquen les seues acusacions".

Impacte en les eleccions passades. La "guerra" bruta que ajudà a guanyar a PP i VOX.

Cal destacar l'impacte que l'acusació i el procés judicial "lawfare" han tingut en el panorama polític valencià. És evident que les acusacions contra Mónica Oltra han estat un factor significatiu en la passada campanya electoral, contribuint a la victòria de partits com el PP i VOX. Això posa en relleu la importància dels esdeveniments judicials en la configuració del paisatge polític valencià actual.

Debat sobre el futur polític de Mónica Oltra

Amb el sobreseïment provisional, es planteja el debat sobre el futur polític de Mónica Oltra i del panorama valencià. Compromís obri la porta a la seua tornada a la primera línia política, destacant que “serà el que ella vulga ser en Compromís”. No obstant això, també es demana donar espai a Oltra i la resta d'afectats en estos moments.

La portaveu de Compromís en el Congrés, Águeda Micó, ha dit: "Aquest és un dia de gran alegria per totes les persones de Compromís i per tots els valencians i valencianes que sempre han cregut en la innocència de Mónica Oltra. El que ha passat aquests dos anys passarà a la història de la democràcia com una persecució política i judicial a les persones que han sigut capaces de plantar cara als poderosos i de lluitar per les persones que més ho necessitaven".

Conclusions

En definitiva, el sobreseïment provisional de la investigació a Mónica Oltra marca un punt d'inflexió en l'escena política valenciana. Les reaccions i els debats sobre la justícia, la innocència i el futur polític de la líder de Compromís continuen omplint els titulars dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Infoguiavalencia

Go up