Les plaques solars del cementeri municipal de Campanar seran les primeres a connectar-se a la xarxa elèctrica
Un projecte innovador per a València
En els últims anys, València ha fet un pas endavant cap a la sostenibilitat amb iniciatives que aposten per l'energia renovable. Recentment, s'ha anunciat que les plaques solars del cementeri municipal de Campanar seran les primeres a connectar-se a la xarxa elèctrica. Esta notícia ha despertat l'interès , ja que no només representa un avanç tecnològic, sinó també un compromís amb el medi ambient i el benestar social. Un projecte que, no obstant, ja es començà a dissenyar en l'anterior govern de Joan Ribó (Compromís).
El projecte ‘Requiem in Power’
El projecte ‘Requiem in Power’ (RIP) s'emmarca en una ambiciosa iniciativa de l'Ajuntament de València, que preveu la instal·lació d'un total de 6.658 plaques solars en cinc cementeris municipals. Amb una inversió de 3,2 milions d'euros, s'espera que estes instal·lacions generen més de 2.495 kWp d'energia, amb un 25% destinat a proporcionar electricitat a unes 800 llars vulnerables.
Una planta fotovoltaica urbana sense precedents. Plaques solars del cementeri municipal de Campanar
Carlos Mundina, regidor de Cementeris, Millora Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, ha destacat que el cementeri de Campanar és el primer a connectar les seves plaques solars a la xarxa. "En total, ja tenim instal·lades 810 plaques solars entre Campanar, Benimàmet i el Grau", ha declarat Mundina. "Estem a punt d'iniciar la segona fase d'instal·lació en el Cementeri General i el del Cabanyal".
A més de Campanar, altres cementeris, com Benimàmet i el Grau, també han completat la seva instal·lació. En el cementeri de Benimàmet, s'han instal·lat 259 panells sobre 564 metres quadrats, mentre que al Grau hi ha 176 plaques solars en una superfície de 318,70 metres quadrats.
Energia neta i solidària per a la comunitat
El projecte no només se centra en la generació d'energia, sinó també en el seu repartiment. Mundina ha explicat que "ara tenim 25 llars que han firmat autoritzacions. Seran els primers beneficiaris d'esta energia neta i gratuïta cedida per l'Ajuntament". A mesura que avancen els tràmits, més llars vulnerables podran beneficiar-se d’aquesta iniciativa.
Els Serveis Socials municipals jugaran un paper fonamental en la identificació de les famílies que rebran l'energia. Aquestes llars seran acompanyades per la Fundació València Clima i Energia, que els oferirà formació i informació per optimitzar el seu consum energètic.
Beneficis per a la ciutat
El projecte ‘Requiem in Power’ no només busca proporcionar energia a les llars vulnerables, sinó que també s'emmarca dins dels objectius de sostenibilitat de l'Ajuntament. Amb la instal·lació de les plaques solars, es preveu estalviar més de 1.000 tones de diòxid de carboni a l'any, un pas significatiu cap a una ciutat més neta i sostenible. "Amb el desplegament total del projecte, València es consolidarà com una de les ciutats europees líders en estalvi i eficiència energètica", ha comentat Mundina.
Conclusions
Amb el projecte ‘Requiem in Power’ es vol avançar cap a un futur més sostenible i demostar que es pot aprofitar la tecnologia per ajudar aquells que més ho necessiten, alhora que es protegix el medi ambient.