Lents de contacte: puc banyar-me este estiu en la piscina o en la mar amb elles?

lents de contacte, lentillas

Lents de contacte, la mar i la piscina: què cal saber?

L’arribada de l’estiu ens porta a buscar maneres divertides i refrescants de fer front a les caloroses jornades. Quan arriba esta època de l’any, una de les preguntes més recurrents per part dels professionals de la salut visual és si és possible banyar-se en la piscina on en la mar amb lents de contacte.

Aquells que acudisquen amb esta incògnita a la seua òptica de confiança rebran el consell que esta pràctica està totalment desaconsellada, ja que les lents de contacte no són adequades per a banyar-se en piscines o a la platja a no ser que es prenguen les precaucions necessàries. A continuació, detallarem les raons per les quals es desaconsella l’ús de les lents de contacte en este context:

Risc d’infecció ocular

L’aigua pot contindre bacteris i microorganismes que, en entrar en contacte amb les lents de contacte durant el bany, poden adherir-se i, posteriorment, arribar als ulls, desencadenant una infecció ocular.

Irritació ocular i molèsties

El clor i altres productes químics utilitzats per desinfectar l’aigua de les piscines poden irritar els ulls, causant molèsties o fins i tot danyant les lents de contacte.

Deformació de les lents de contacte

Les lents de contacte tenen tendència a absorbir aigua, el que pot danyar-les, deformar-les o fins i tot desprendre-les, afectant la qualitat de la visió i causant molèsties.

Incomoditat

Quan les lents de contacte entren en contacte amb l’aigua, poden quedar atrapades baixa les parpelles, el que resulta molt incòmode per al usuari i pot requerir-ne l’extracció.

Per què s’han d’evitar les lents de contacte a la piscina sempre que siga possible?

Existixen diversos riscos associats a l’ús de les lentilles mentre es nada. Els experts de General Óptica ens mostren els principals:

 • Infeccions oculars.
 • Irritació i/o inflamació conjuntival.
 • Picor o dolor d’ulls.
 • Ulls vermells o llagrimosos.
 • Visió borrosa.
 • Pèrdua de visió per acantamoba.
 • Sensibilitat a la llum.
 • Sensació d’haver-se ficat alguna cosa a dins de l’ull.
 • Sequedat ocular per l’aigua clorada o salada.

Quan es presenten alguns d’estos símptomes, el millor és acudir a l’òptic de confiança per a realitzar una revisió i comprovar si hi ha infecció ocular.

Consells per a nadar amb lents de contacte

Encara que el més aconsellable siga no banyar-se amb les lents posades, si no hi ha més remei, el millor és seguir els següents consells:

 1. Utilitzar lentilles d’usar i tirar: és preferible, per tant, utilitzar lents d’un sol ús, ja que no requerixen neteja ni desinfecció posterior com les lents mensuals.

 2. Fer servir ulleres de natació: les ulleres de natació que garantixen un aïllament poden evitar que l’aigua entri en contacte amb les lents.

 3. Intensificar la higiene: en eixir de la piscina, és important rentar-se les mans a consciència abans de manipular les lents per a evitar el contacte amb gèrmens.

 4. Tenir a mà llàgrimes artificials: tindre a mà llàgrimes artificials permet aplicar-les a la mateixa piscina, sense haver d’esperar a arribar a casa, per a evitar un possible resecament ocular.

 5. Treure’s les lents de contacte tan prompte com siga possible: després de banyar-se amb les lents, és recomanable llevar-se-les de seguida per a permetre que els ulls respiren. No cal deixar-les posades més temps del necessari.

 6. No fregar-se els ulls a l’aigua: si mentre es nadava o es gaudia de la piscina amb les lents de contacte posades s’experimenta picor o escoçor en els ulls, no es deuria fregar-se els ulls. El mateix ocorre si per casualitat cau crema solar en l’ull. És important rentar-se les mans prèviament per a evitar infectar les lents de contacte amb microorganismes.

Recomanacions per a utilitzar lents de contacte mensuals a la piscina

Els òptics experts de General Óptica no només desaconsellen banyar-se amb les lents de contacte posades, sinó també l’ús d’estes en general en este context. No obstant això, si usem lents de contacte mensuals, ens donen estes senzilles pautes per a gaudir d’elles durant l’estiu:

 • Guardar les lents de contacte adequadament amb les mans netes abans de banyar-se o dutxar-se.
 • Rentar-se les mans i assecar-les amb una tovallola que no deixe restes de fils abans de posar-se i llevar-se les lents de contacte.
 • Descartar les lents de contacte si s’han mullat per accident.
 • Seguir les instruccions del fabricant en quant al manteniment, ús i rutina de cura establida pel nostre òptic de confiança.
 • Deixar les lents de contacte immerses en la solució de manteniment durant la nit perquè estiguen netes i desinfectades. En cap cas s’han de guardar en aigua.
 • Canviar l’estoig de les lents de contacte de manera periòdica perquè no s’acumulen bacteris.

Viviana Outeda Dominguez, òptica-optometrista a càrrec de l’àrea de lents de contacte de General Óptica, assegura: “Com a experts, desaconsellem totalment l’ús de lents de contacte a la piscina, però, prenent certes precaucions, podries fer-ho si no pots prescindir d’elles i et veus obligat a portar-les. L’estiu és un moment idoni per a gaudir de les lents de contacte, tan sols hem de recordar mantenir una bona higiene i fer un ús correcte de les lents”.

Print Friendly, PDF & Email