9 Exposicions Temporals dels Museus de València: Informació i detalls

Si estàs buscant una activitat cultural en la ciutat de València, no busques més: els museus municipals de la ciutat estan oferint nou exposicions temporals que complementen la programació habitual. Des de la vida del poeta oriolà Miguel Hernández fins al periple de Blasco Ibáñez al voltant del món a bord del Franconia, les exposicions oferixen una varietat de temes per a tots els gustos. En este article, examinarem cadascuna de les exposicions per ajudar-te a decidir quina vols visitar.
Exposicions temporals dels museus de València
Casa Museu Blasco Ibáñez
Si t’agrada la literatura, no et pots perdre “El viatge dels milionaris”, la nova exposició a la Casa Museu Blasco Ibáñez, que estarà disponible fins al 31 de març de 2024. L’exposició està centrada en el periple de Blasco Ibáñez al voltant del món en el transatlàntic Franconia, que es va produir fa 100 anys. A través de nombroses imatges del viatge, fullets publicitaris del creuer, quaderns de notes, postals, llibres i fins i tot textos autògrafs i galerades d’impremta, els visitants podran conéixer de manera detallada l’itinerari seguit per l’escriptor, que el va portar de Nova York a Niça passant per Hawaii, el Japó, Corea, la Xina, Filipines, Indonèsia, Birmània, l’Índia, Sudan i Egipte.
Drassanes
La exposició de les Drassanes, que es podrà visitar fins al 30 de juny, està centrada en la vida i obra del poeta oriolà Miguel Hernández, en el 81 aniversari de la seua defunció. Els visitants podran recórrer les diferents etapes de la vida de l’escriptor i comprendre el seu compromís polític, la seua participació en la guerra, el seu pas per la presó i com va morir. A més, s’hi inclouen dues fotografies inèdites del literat a València.
Centre del Grau
La proposta del centre del Grau, que es podrà visitar fins al 11 de juny, és “Arquitectures deshabitades”, una exposició entorn de les infraestructures del patrimoni industrial urbà abandonades com a conseqüència de la crisi o del canvi de paradigma econòmic. El projecte, comissariat per MAKMA, revista d’arts visuals i cultura contemporània, compta amb els artistes Antonio Alcaraz, Jose Antonio Picazo, Rafa de Corral, Sebastián Nicolau i Xavier Monsalvatje. La visita a esta exposició és una oportunitat per contemplar com les antigues edificacions industrials es poden transformar en espais artístics moderns.
Sala d’exposicions de l’Ajuntament
“Doña Concha. Una exploració al voltant de la copla i Conchita Piquer” és una mostra que es pot visitar a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament fins al pròxim 11 de juny. La novel·la gràfica de Carla Berrocal, Doña Concha. La rosa y la espina, actua de fil conductor d’esta proposta, amb què es pretén posar en valor la figura de la cantant valenciana com una artista empoderada en l’escenari de la postguerra, que no ha estat suficientment reconeguda.
Museu del Palau de Cervelló
“Mariano Benlliure en l’Arxiu Municipal de València” és una exposició que commemora els 75 anys de la defunció de l’escultor valencià al Museu del Palau de Cervelló. Les instal·lacions de la plaça de Tetuan presenten, fins al 15 de maig, la bona relació entre Benlliure i la ciutat i posen en valor documents el patrimoni cultural dels carrers i places de València, mitjançant fotografies, expedients i documentació diversa.
Museu d’Història de València
“Pobles en peu d’art. Fem de la perifèria, centre” és una exposició que recull el treball artístic del veïnat de 17 pobles de València al llarg dels últims set anys, en el marc del programa “Cultura als pobles de València”. La mostra està disponible fins al 16 de juliol al Museu d’Història de València. La iniciativa partix d’Anna Albaladejo i Sandra Sancho i abasta una cinquantena de fotografies i vídeos.
Museu de la Ciutat
La mostra “Javier Calvo 2014-2023” repassa la trajectòria dels últims nou anys d’este artista valencià a través de la selecció d’un centenar de quadres de diverses sèries i en formats i tècniques diferents. L’obra de Calvo es caracteritza per la reiteració de formes rectilínies dures i obertes que modulen les composicions, juntament amb l’absència absoluta de línies corbes que en alguns casos recorda elements de cristal·lografia i papiroflèxia. El pintor se servix també d’un fort cromatisme basat en la paleta de colors freds com el violeta, el verd i el blau ultramar, i aprofita magistralment la tècnica de l’sfumato. La mostra es pot visitar fins al pròxim 28 de maig al Museu de la Ciutat.
L’Almoina
L’Almoina és un centre arqueològic situat al centre de València, que va inaugurar en desembre de 2022 l’exposició “Tota pedra fa paret. Fragments d’arquitectura a València. Segles XIII-XVI”. La mostra està formada per 38 peces arqueològiques trobades a la ciutat en les últimes dècades, les quals són testimonis de la història i l’evolució arquitectònica de València durant els segles XIII al XVI.
L’exposició ha estat coordinada i comissariada per la secció d’Arqueologia Municipal (SIAM) de l’Ajuntament juntament amb el professor de la Universitat Politècnica, Federico Iborra. Els visitants poden veure des de fragments de muralles, finestres, arcs, decoració ceràmica, entre altres elements.
La mostra està oberta al públic fins al pròxim 30 de juny, i ofereix una oportunitat única per conèixer i descobrir la riquesa històrica i arquitectònica de València.
Museu faller
El Museu faller de València, situat al carrer Sant Vicent de Paül, ha programat per a enguany la mostra “Falles experimentals, experimentar amb falles. El paper de les institucions públiques en les falles experimentals de València”. A través d’esta exposició, el museu pretén difondre una obra variada, diversa i representativa de l’experimentació artística en les falles, tant grans com infantils, d’artistes de diverses èpoques i diferents estils.
La mostra estarà en marxa durant tot l’any, i ofereix una visió única i completa de la importància de les falles experimentals en la cultura popular valenciana. Els visitants poden veure i aprendre sobre el procés creatiu i la varietat de tècniques utilitzades pels artistes fallers per a dur a terme les seues creacions.