
Exposició "El Flaco": la Mostra del Mediterrani a través de 45 anys de retrats

Exposició El Flaco
La Galería del Tossal ha obert les seues portes a una de les exposicions més esperades per als amants del cine i la fotografia. Amb la inauguració de la mostra de retrats de José García Poveda, conegut com "El Flaco", s'inicia el compte arrere cap a la 39a edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani. Esta exposició, que estarà disponible durant tot el mes d'octubre, documenta l'evolució del festival des de les seues primeres edicions.
"El Flaco" i la seua vinculació amb el festival
El Flaco ha sigut una presència constant en la Mostra des de la seua creació en 1980, i l'exposició actual servix per a reivindicar la història del festival, que ha estat marcada per moments de gran importància per al cine mediterrani i mundial. A través de 45 retrats en blanc i negre, José García Poveda captura l'essència d'algunes de les figures més influents del cine internacional, des d'Olivier Assayas fins a Pedro Almodóvar, qui va rebre el seu primer premi en un festival internacional gràcies a la Mostra de València.
Eduardo Guillot, director artístic de la Mostra, va destacar durant la inauguració que "la història del festival ha sigut especialment turbulenta, però sempre ha aconseguit atraure cineastes de primer nivell". A més, va recordar la importància de les figures icòniques del cine espanyol com Almodóvar, que formen part de la història del festival des dels seus inicis.
La col·lecció de retrats de José García Poveda
Els retrats exposats mostren figures com Pedro Almodóvar, Luis García Berlanga, Carmen Maura, i també estrelles internacionals com Sophia Loren i Claudia Cardinale. Estes imatges no sols capturen el caràcter dels seus protagonistes, sinó que també reflecteixen moments clau de la història del festival. José García Poveda, que ha acompanyat a cineastes i actors durant més de quatre dècades, va recordar: "Cada foto té una anècdota, sempre he intentat portar-los al seu terreny i crear una connexió".
Una de les anècdotes que va compartir el fotògraf va ser sobre Ángela Molina, una de les actrius més destacades del cine espanyol. "M'agradava molt Ángela Molina. A la foto apareix fumant, cosa que hui en dia ja no es veu tan sovint", va dir Poveda. Estes històries humanitzen les icones del cine, mostrant un costat més íntim d'actors i directors reconeguts mundialment.
La importància de la Mostra per al cine mediterrani
La Mostra de València-Cinema del Mediterrani ha estat un punt de trobada clau per a cineastes de tot el Mediterrani. Directors com Giuseppe Tornatore i els germans Taviani han deixat una empremta en el festival, que enguany ret homenatge als Taviani amb la projecció de la versió restaurada de "La noche de San Lorenzo". El festival continua atraient grans noms del cine i convertint-se en un espai de diàleg entre cultures cinematogràfiques.
José García Poveda ha seguit de prop esta evolució i ha immortalitzat a moltes d'estes figures a través de la seua càmera. “Encara que ja estic jubilat, continue fent fotos mentre Hisenda em deixe”, va declarar amb humor.
Una exposició que mira cap al futur
Tot i que el fotògraf està retirat oficialment, la seua obra continua tenint un impacte profund en el món de la fotografia i del cine. L'exposició El flaco a la Galería del Tossal no sols mira cap al passat, sinó que també recorda als visitants la importància del cine com a art i com a eina per a connectar cultures.
Esta exposició "el flaco" no seria possible sense el suport d'institucions com l'Institut Valencià de Cultura i À Punt Mèdia, que han ajudat a mantindre viu el llegat cultural de la Mostra i a promoure el cine mediterrani a nivell internacional.
En paraules de Guillot, “el cine mediterrani sempre ha estat al cor de la Mostra de València, i amb esta exposició del Flaco, estem oferint als espectadors una finestra única a la seua evolució”.





Relacionades / Relacionadas