Recordant a Francesc Jarque

Exposició Francesc Jarque

L'exposició inaugurada en el Museu d'Etnologia de la Beneficència, carrer Corona núm. 36 de València, és continuadora de l'homenatge iniciat a la Sala Municipal d'Exposicions al qui va ser famós fotògraf Francesc Jarque Bayo (València 1940-2016), qui es va iniciar en la presa d'imatges a la primerenca edat de 15 anys.

El quasi centenar i mig de fotografies exposades a la Sala Municipal, carrer Arquebisbe Mayoral núm. 1, s'han pogut vore fins al dia 30 de juny, mentre que La Beneficència exhibirà la seua àmplia mostra fins al 29 de setembre.

Sobre la primera, Fotogrames d'una ciutat, la fotògrafa i professora de la Facultat de Belles arts de València, Ana Teresa Ortega, va dir “que es fonamenta en l'ésser humà i el seu entorn: la gent, les escenes de carrer, els mercats, el treball, el camp, les festes populars i l'arquitectura a València, reflectint en elles determinades condicions socials”.  Definició aplicable també a la segona mostra, La Cambra i la vida, comissariada per Tania Castro, i basada, essencialment, en un ampli recorregut per Espanya, principalment en les àrees rurals, on arribaven tímidament els costums moderns en els anys seixanta i setanta del segle vint. Així mateix, en estes exposicions queda manifestada clarament la defensa de la llibertat d'expressió que postulava de l'autor.

Jarque va ser observador crític a partir dels anys seixanta amb les actuacions urbanístiques al Cabanyal, l'expansió especulativa a l'Horta de València, la depauperació comercial i de servicis al centre històric, que ha motivat la desaparició de molts comerços i tallers artesans en els decennis següents, i com estaven diferenciats els estaments de la societat en els actes lúdics, segons ell molt clars en la processó del Corpus Christy, que contínua sent la Festa Grosa de la ciutat des dels seus començaments en el segle XIV.

Amb les seues fotografies va ser coautor en nombrosos llibres amb textos de destacats escriptors i historiadors com Enrique Llobregat, Vicent Ventura, Trinidad Simó, Francisco Pérez Puche, José Manuel Almerich, Daniel Benito Goerlich,….. però principalment amb la professora, periodista i escriptora María Ángeles Arazo Ballester (València 1930), la seua companya de treball més habitual, en obres sobre barris, festes i voltants de València.

L'incansable Francesc Jarque va impartir classes de fotografia a l'Escola d'Arts i Oficis del cap i casal, va ser dibuixant i maquetador, va realitzar més de cinquanta exposicions entre els anys 1965 i 2011, i ho van guardonar amb premis i reconeixements.

Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)

Go up