La ketamina de ‘L’Enkas’ i la marihuana de ‘Secret ingredient’ en la tercera jornada de la Mostra

22/10/2018

Secret Ingredient

La tercera jornada de la Secció Oficial de Mostra de València presentà la francesa L’Enkas i la macedònica Secret ingredient.

Índex / Índice
  1. Les drogues, un món ambigu
  2. El poder medicinal de la marihuana

Les drogues, un món ambigu

L'Enkas és una odissea contemporània on Ulysee camina a la recerca d'un port. Un port segur. Acabat d'eixir de la presó, Ulysee només té una idea en ment: Aconseguir diners. Enfrontat a sa mare depressiva i a les factures que s'acumulen, traça un pla: Amb el seu amic David anirà de rave en rave a bord d'un food truck venent aigua amb ketamina.

La directora Sarah Marx s'estrena com a directora en esta cinta. “M'interessava reflectir l'ambigüitat de les drogues, com poden ser un element curatiu i recreatiu al mateix temps”, indicà. En el film la mare utilitza la ketamina per a eixir d'una depressió mentres el fill la ven per a ús creatiu. Veiem melancolia, inseguretats, trucs bruts i molts diners fàcils.

Afig Marx que “Als protagonistes els unix només la urgència dels diners. Tots tenen fam”. Conclou la directora dient que “M'atrau la gent comuna, que es cau, es danya, s'alça, té contradiccions i les seues pròpies raons per a actuar com actuen”.

El poder medicinal de la marihuana

L'apuesta de macedònica-grega Secret Ingredient està dirigida per Gjorce Stavreski. Esta cinta representarà Macedònia en els Oscars a millor pel·lícula estrangera. Els poders medicinals de la marihuana no són (per a res) un secret i Gjorce Stavreski els posa sobre el tapet en esta curiosa tragicomèdia.

Secret Ingredient no entra en el joc de la previsible crítica social, de la turbulència política i socioeconòmica.

La història abandona el context local i va cap a un terreny més universal. Així tracta de les tensions familiars no resoltes, els perills de les supersticions i el poder curatiu de l'amor.

Sarah Marx
Sarah Marx

Go up