L’Ajuntament integra la Mostra de València en el Palau de la Música: el principi del final del festival valencià?

1 setmana ago · Updated 1 setmana ago

Mostra de València en el Palau de la Música

La Mostra de València en el Palau de la Música

L'Ajuntament de València ha pres una decisió polèmica en relació amb l'organisme autònom responsable del festival de cinema internacional "Mostra de València-Cinema del Mediterrani". A partir d'ara, esta responsabilitat passarà a ser assumida pel Palau de la Música, segons l'acord de la Junta de Govern Local.

La Decisió Municipal sobre la Mostra de València en el Palau de la Música

La mesura, anunciada pel portaveu del govern municipal, Juan Carlos Caballero, té com a objectiu principal optimitzar recursos i millorar l'eficiència en la gestió. Concretament, la Junta de Govern ha aprovat la dissolució de l'Organisme Autònom "Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals", amb la integració de les seues funcions, objectius i recursos en l'Organisme Autònom "Palau de la Música, Congressos i Orquestra de València".

Segons l'acord, s'establirà una comissió liquidadora i s'obrirà un període d'informació pública de 30 dies hàbils per a recollir suggeriments i reclamacions. Posteriorment, es realitzaran els ajustos necessaris per a garantir la continuïtat de totes les activitats.

Reaccions Contraposades: Preocupació Profunda i Crítiques Contundents

La decisió de l'Ajuntament de València d'integrar la Mostra de València en el Palau de la Música ha desencadenat una resposta contundent per part de diversos sectors de la societat, especialment de la comunitat cinematogràfica i cultural. Les reaccions, lluny de ser homogènies, revelen una gran preocupació i generen un debat intens sobre el futur del festival i el seu impacte en el panorama cultural de la ciutat.

Inquietud per la Història Passada

L'anunci d'esta integració ha reactivat l'amarg record de les accions passades del Partit Popular en relació amb La Mostra. Glòria Tello, exregidora de Cultura i presidenta anterior del festival, ha expressat la seua aprensió respecte a la possible repetició del patró anterior: "Esta actuació suposa una alerta davant la possible futura eliminació del festival valencià, tal i com ja va fer fa uns anys el Partit Popular quan l’alcaldessa era Rita Barberà." Aquestes paraules ressonen amb una preocupació profundament arrelada en la memòria col·lectiva de la ciutat.

Crítiques a la Decisió Municipal

Les crítiques més àcides s'han dirigit cap a l'Ajuntament, acusant-lo de manca de transparència i justificació en la seua decisió. En les paraules de Glòria Tello, es detecta una desconfiança profundament enraïzada: "Que nadie se crea que disolver un organismo autónomo para integrarlo en otro que nada tiene que ver, es por mejorar la gestión administrativa." A més, Tello ha posat en dubte la capacitat del Palau de la Música per a assumir la gestió del festival, subratllant la falta de personal especialitzat i les diferències fonamentals entre les dues entitats.

Desconfiança en les Intencions Municipals

La manca de claredat en les intencions de l'Ajuntament ha alimentat la desconfiança entre els crítics de la decisió. Tello ha plantejat una sèrie d'interrogants incòmodes sobre el futur de La Mostra sota la nova gestió, incloent-hi la possible manipulació política del festival i la subestimació de la seua importància cultural: "Hoy estamos viviendo el primer paso para disimuladamente ir matando a La Mostra tal y como la conocemos." Aquestes paraules reflectixen la preocupació per la preservació de la identitat i l'autonomia del festival en el futur.

Un Futur Incert

En resum, la decisió de fusionar La Mostra de València amb el Palau de la Música ha generat una resposta visceral i una discussió fervent sobre el futur del festival i el seu paper en la vida cultural de la ciutat. Les crítiques i les preocupacions expressades reflecteixen una profunda incertesa i desconfiança respecte a les intencions i les conseqüències d'este canvi unilateral.

En tot cas, el temps ens dirà quin serà el futur del nostre festival cinematogràfic, La Mostra de València en el Palau de la Música que, de moment, fa un pas arrere i comença un perillós descens cap a un futur incert que pot significar la seua desparició.

 

Go up