L'Ajuntament de València Recupera la Creu de Maig, trencant la neutralitat institucional del consistori valencià

3 setmanes ago · Updated 3 setmanes ago

Creu de Maig, Cruz de Mayo

L'Ajuntament de la ciutat de València ha pres la iniciativa per participar en la celebració de la Creu de Maig. Este divendres, 3 de maig, marcarà el retorn d'este símbol a l'Ajuntament, que serà exhibirà davant de l'edifici consistorial. Una decisió que respon, segons els responsables actuals del govern municipal, a l'esforç per preservar una festa profundament enraïmada en la cultura valenciana, encara que també significa un trencament de la neutralitat institucional en temes religiosos que mantingué  l'anterior equip de govern.

La Creu de Maig municipal, trencant la neutralitat institucional

El restabliment d'esta tradició cristiana a l'Ajuntament ha suscitat un debat sobre el paper dels símbols religiosos en l'esfera pública. L'anterior administració, dirigida per Joan Ribó, va prendre la decisió de retirar la Creu de Maig de l'Ajuntament, com a part del seu compromís amb la laïcitat de les institucions públiques, encara que entitats privades podien seguir celebrant esta tradició, així com els regidors i les regidores, a títol individual, però no com a representants de l'Ajuntament.

No obstant això, l'actual equip de govern de VOX ha pres la decisió de restablir esta celebració en l'esfera municipal, argumentant que la Creu de Maig forma part intrínseca de la identitat i el patrimoni cultural valencià. Segons Mónica Gil, la regidora responsable de Festes, "La Creu de Maig és part de la nostra identitat i patrimoni cultural".

85 Creus de Maig

Este retorn de la Creu de Maig municipal s'unix al total de 85 creus de maig que s'instal·laran en diferents ubicacions de la ciutat. Estes creus són confeccionades per associacions culturals, comissions festives, parròquies i altres entitats.

El concurs de creus de maig està organitzat per una associació cultural afí al govern de PP-VOX, i es podrà vore este divendres. El jurat recorrerà els diferents llocs on s'instal·len les creus per avaluar-les segons diversos criteris. La qualitat de les flors, la composició cromàtica, la simbologia i l'originalitat seran alguns dels aspectes a tenir en compte en esta competició.

Go up