Skip to content

L’ONU reconeix el 4 de gener com a Dia Internacional del Braille

04/01/2019
Comarca: València

Segons acord del passat 17 de desembre de 2018 de l’ONU, el 4 de gener queda reconegut com a Dia Internacional del Braille. Per tant, el de 2019 és el primer dia que té lloc esta celebració.

El dia no està triat de manera aribitrària, atés que en este dia va nàixer el creador d’este sistema de lectura i escriptura, el francés Louis Braille. Així ho va reconéixer el president de la Unió Mundial de Cegos (UMC), Fredric Schroeder. Esta nit tindrà lloc un acte commemoratiu a la seu de l’ONU a Nova York.

Des de la UMC, l’espanyol Fernando Riaño va mostrar la seua satisfacció per esta resolució. Va dir Riaño “que treballant-se des de fa anys i en el que s’ha posat molt afecte, treball i energies per part de moltes persones”.

També va indicar que s’ha de “seguir avançant en tots aquells aspectes on el braille estiga present; en la seua rellevància i impacte a nivell institucional”, atés que constituïx “un pas important, tant pel que significa i simbolitza com des de la perspectiva dels drets, l’accés a tot tipus d’informació, educació, etc. Per a les persones cegues”.

Des de l’ONCE s’ha impulsat el braille des de fa 80 anys, tant per als seus afiliats com per a la ciutadania en general. En estos moments el coneixement i ús d’este sistema han entrat en universitats, biblioteques, restaurants i sanitat. També es troba en els botons dels ascensors, envasos de productes, etc.