Presentada la 34a Mostra de València

20/10/2019

Presentació 34a Mostra de València

Este passat divendres la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, va presentar la 34a edició de la Mostra de València - Cinema del Mediterrani, que comença a rodar el dia 24. En la presentació també hi estigué present la directora gerent, Rosa Roig, i el director de programació, Eduardo Guillot.

Índex / Índice
 1. Una València cultural, moderna i oberta
  1. Palmeres d'Honor
  2. Increment del pressupost
  3. La Mostra de València oferirà 109 produccions
  4. Les seccions Oficial i Informativa
  5. Homenatge pòstum
  6. La Mostra al costat del cinema egipci
  7. Cicle de pel·lícules i seminari
  8. La comèdia italiana

Una València cultural, moderna i oberta

Tello explicà que «Des que recuperàrem la Mostra de València-Cinema del Mediterrani després de l'aturada de 2012, ha sigut molt important aprofundir en la mediterraneïtat d'este festival. Si l'any passat vam posar les bases d'eixa mediterraneïtat, enguany el que fem és confirmar-les perquè d'alguna manera mostre la ciutat que volem ser de cara a l'exterior, una València cultural, moderna i oberta».

En el repàs als continguts de la present edició de la Mostra de València, Tello es va referir a l'homenatge al cineasta valencià mort fa un any, Toni Canet. Tello va afegir que «Un altre aspecte que em sembla important és la presència de les directores egípcies per a ensenyar la realitat d'un país a l'altre costat del Mediterrani, on hi ha la censura prèvia i on les condicions per a fer cinema són molt complicades, especialment per a les dones. També m'agrada molt assenyalar que hem recuperat les publicacions, que eren un senyal d'identitat de la Mostra, el cicle de la comèdia italiana, les palmeres d'honor i, per descomptat, els premis Palmera d'Or, Plata i Bronze".

Palmeres d'Honor

La regidora destacà que vindran a València a arreplegar les seues palmeres d'honor la cineasta italiana Liliana Cavani i el director turc Ferzan Özpetek i, a més, oferiran una classe magistral.

Increment del pressupost

Tello expressà el seu desig de que enguany es puga superar la xifra de 9.000 espectadors de l’any passat. També informà de l'increment de pressupost respecte la passada edició. D'esta manera s'ha passat dels 375.000 a 590.000 euros. A més, i en referència a la dotació dels diversos premis, estos seran la Palmera d'Or (25.000 euros), Palmera de Plata (10.000 euros) i la de Bronze (5.000 euros). «És una Mostra que es consolida i que té tots els ingredients per a convertir-se en tot un referent i una cita cultural imprescindible a la nostra ciutat», fa afegir Tello.

La Mostra de València oferirà 109 produccions

Eduardo Guillot va ser el responsable de fer el repàs a la programació d'esta Mostra de València, que passa de 89 a 10 pel·lícules, dins «un esforç per a prendre el pols al cinema que s'està fent al Mediterrani actualment». Va insistir, com ja comantàrem en una crònica anterior, que s'impulsa la Secció Informativa, en un context de «realitat audiovisual canviant i multiplicitat de pantalles, i a l’objectiu de projectar pel·lícules que no s'hagen vist a Espanya». A més, va explicar que un objectiu preferent es que este festival «siga una finestra a la producció valenciana».

Les seccions Oficial i Informativa

Per la seua banda, la directora gerent, Rosa Roig, s'ha referit a les diferents seus de la 34a Mostra: els Cines Babel, la Filmoteca, la Fundació Bancaixa, la seu de la SGAE, el Palau de Congressos i el Teatre Principal.

També va fer referència a les col·laboracions i patrocinis, elements necessaris per a poder tindre una programació ambiciosa, on la seua Secció Oficial oferirà 12 produccions inèdites a Espanya, procedents de França, Líbia, Egipte, Grècia, Espanya, Turquia o Albània.

I una Secció Informativa formada per 15 produccions, on també trobem algunes estrenes i títols destacats en altres cites internacionals: Els miserables (Ladj Ly), Zero Impunity (Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies), Dafne (Federico Bondi), Diamond Dust (Marwan Hamed), The Truth (Hirokazu Koreeda), Mar (Margarida Gil), Alice et le maire (Nicolas Pariser)…

Homenatge pòstum

El festival retrà homenatge al director, productor i guionista valencià Toni Canet, mort el novembre de 2018. El festival projectarà la seua pel·lícula pòstuma, Calç blanca, negro carbón, en la gala inaugural del festival. A més, hi haurà un cicle amb el seu treball com a director, així com la publicació d'un llibre del periodista Carlos Aimeur sobre la seua obra.

La Mostra al costat del cinema egipci

La 34a edició de Mostra de València vol fer visible la creació cinematogràfica egípcia feta per dones. Així, podrem vore el cicle «La revolució de la dona en el cinema egipci», que inclou títols de Kamla Abu Zekri, Sandra Nashaat, Ayten Amin, Mariam Abou Ouf, Hala Khalil, Hala Lotfy, Nadine Khan i Amal Ramsis. Diverses de les directores assistiran al festival i participaran en una taula redona conjunta.

Cicle de pel·lícules i seminari

El filòsof, aventurer, escriptor i cineasta, Guy Debord (1931-1994), autor de La societat de l'espectacle i principal fundador de la Internacional Situacionista, serà el protagonista d'un cicle de pel·lícules i un seminari amb seu a la Universitat de València.

La comèdia italiana

Es farà en esta edició de Mostra de València una retrospectiva de vint pel·lícules entre mitjan dels cinquanta i finals dels seixanta. Es podran vore producciones de cineastes com Dino Risi, Mario Monicelli, Federico Fellini o Pietro Germi. I d'entre les produccions que es projectaran vorem una selecció de clàssics que convida a la reflexió a través del riure: Divorci a la italiana (Pietro Germi), Il sorpasso (Dino Risi), Rufufú (Mario Monicelli), Dov'è la libertà...? (Roberto Rossellini) o Ocellots i ocellets (Pier Paolo Pasolini)...

Glòria Tello

Go up