La cavalcada de les Magues de Gener en defensa de l'horta

La quinta Cavalcada de les Magues de Gener ha tingut lloc este passat diumenge pels carrers del centre de la ciutat de València defensant l’horta. De fet, el lema d’esta convocatòria ha sigut “L’horta no es toca”. Una expressió cívica, festiva i multicultural, destinada als xiquets i xiquetes, que ha celebrat el solstici d’hivern.
La societat musical El Micalet (entitat organitzadora) assegura que n’han participat més de “500 persones en grups de dolçaina i tabal, batukades, muixerangues, dansa, formacions musicals, gegants i cabuts, animadors, associacions, institucions”.
Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, assegurà que “la cavalcada ha estat tot un èxit i el balanç és molt positiu per l’increment de participants i per la presència i felicitat de molts xiquets”. I va afegir que “és una edició que impulsarà la consolidació d’una celebració solidària i inclusiva que intentem millorar any rere any”.
Per la seua banda, les tres Magues valoraren positivament el fet que havien passejat “els tres valors més grans que té la humanitat” i això suposa obrir un camí d’esperança i “una oportunitat de canvi” perquè “la felicitat és sempre revolucionària”.
Esta és una festa laica dedicada als més menuts, una “Festa de la Infància” en la qual han participat més de 48 entitats culturals de de diverses comarques d’Alacant, Castelló i València.
La cavalcada començà en el Parterre i continuà pels carrers de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. I des del balcó municipal les Magues oferiren uns breus discursos al públic.
Les Magues de Gener
Les Magues de Gener d’enguany han sigut la periodista i exdiputada en les Corts Valencianes, Llum Quiñonero (Llibertat); la professora d’anglès i sindicalista, Beatriu Cardona (Igualtat); i la professora i ecologista, Lucrecia Manzanares (Fraternitat-Sororitat).
Al llarg del recorregut de la desfilada, les Magues van repartir serpentines, xicotets regals artesans (flors de papiroflexia, contes, adhesius, txapetes, banderoles, separadors de llibres, caretes de xiqueta lluna i xiquet sol), llavors de faves, garrofó, dacsa i caramels, globus, taronges, etc. A més, les seues varetes màgiques estaven rematades amb hortalisses com a metàfora de la defensa de la comarca de L’Horta.
Les paraules de les Magues de Gener
Com hem dit, des del balcó municipal les tres magues pronunciaren unes paraules al públic assistent.
Llibertat: esta maga va dir el valor que ella encarna “és una glopada d’aire fresc, l’aliment dels somnis, la matèria per mirar el que ens envolta, per obrir nous camins. La Llibertat és la mare de l’audàcia, de la creativitat, del canvi, del creixement per a xiquets i xiquetes que també sou ciutadania i la matèria amb la qual construir societats més justes”.
Igualtat: per la seua banda, esta maga va exposar als xiquets i a les xiquetes que “teniu que recordar sempre que totes les persones hem nascut iguals, tenim el mateix dret a viure en pau i felicitat, i a poder complir els nostres somnis. Qui diu que som diferents s’equivoca perquè només veu un color en la pell, un cos de dona o d’home, un origen proper o llunyà, i es perd el més important: el cor que batega dins de totes les persones és igual”.
Fraternitat – Sororitat: finalment, esta maga va destacar que estos dos conceptes “han fet possible l’evolució de la humanitat; sense ells, ningú ajudaria ningú, la gent no s’abraçaria, no s’agafaria de la mà; no podríem aprendre dels altres. Aquests valors ha indicat “ens ajudaran a estar més a prop entre nosaltres i més prop de la terra”.
Al Tall es va reunir per a l’ocasió
El grup Al Tall es va reunir excepcionalment per a l’ocasió, i també hi va actuar el grup Pignatelli. Estes actuacions van ser una novetat d’esta edició. Pignatelli va interpretar diverses albaes dedicades a les Magues de Gener i a L’Horta. Per la seua banda, Al Tall va seguir la celebració cantant Tio Canya. L’actuació de les muixerangues acompanyades per tots els grups de dolçaina i tabal posaren fi a este acte.
Polémica
Esta cavalcada va tindre també la seua part polèmica, quan grups d’ultra dreta intentaren boicotejar-la, i insultaren i fins i tot hi hagué intent d’agressió a participants. També va ser criticada la simbologia no valenciana mostrada, la qual, encara que mínima, es va vore per exemple quan una de les participants d’una muixeranga va mostrar una estelada en culminar la seua torre.