València tornà a viure la Processó Cívica del 9 d’Octubre i del retrobament

10/10/2021

Processó Cívica 9 d'Octubre - Procesión Cívica 9 d'Octubre

Per fi els carrers del centre de la ciutat de València tornaren a viure, en persona, la Processó Cívica del 9 d’Octubre. Una festa qualificada com del “retrobament”, encara que sense oblidar la prudència per una pandèmia que encara no s’ha anat del tot. Un dia que és “un homenatge a les víctimes i als col·lectius que s’han deixat la pell” durant este temps, indicà l’alcalde, Joan Ribó.

Índex / Índice
  1. La Processó Cívica del 9 d'Octubre per un recorregut diferent
    1. Més activitats

La Processó Cívica del 9 d'Octubre per un recorregut diferent

La Processó Cívica del 9 d'Octubre, la del retrobament, va ser presidida per la Senyera restaurada. Com és habitual, a les 11:30 tingué lloc la recepció de la corporació, autoritats i invitats. Seguidament es va fer lectura del decret d’Alcaldia i l’entrega de la Senyera l’Arxiu Municipal.

I a les 12:00 h començava la desfilada, després de la baixada protocol·lària de la Senyera, en vertical, des del balcó municipal. Enguany, la portadora de la bandera de 1928 ha sigut la regidora Pilar Bernabé.

La Processó d’enguany ha tingut un menor nombre de participants i es canvià el recorregut per evitar aglomeracions i les obres de la plaça de la Reina.

El recorregut final va ser plaça de l’Ajuntament, ha prosseguit pel carrer de les Barques i el carrer del Pintor Sorolla, i ha acabat, com és costum, als jardins del Parterre. Allí es va fer la tradicional ofrena floral al rei en Jaume I.

Acabada l’ofrena la comitiva s’encaminà pel lateral dels jardins de la Glorieta cap al carrer de Colón. Seguidament es girà a la dreta pel carrer Roger de Lloria per a acabar, novament, a la plaça de l’Ajuntament. Durant el recorregut, l’Escola de Tabal i Dolçaina de Russafa va obrir el recorregut i els timbalers de la ciutat han acompanyat la bandera.

Més activitats

A banda de la Processó Cívica del 9 d’Octubre hi hagué fins a set disparades pirotècniques en diferents punts de la ciutat. Hi hagué dos mascletades diürnes, dos mascletades nocturnes i tres castells artificials.

També es celebrà la XVII Entrada de Moros i Cristians pels carrers de la Pau, del Marqués de Dosaigües, de la Cultura, de l’Abadia de Sant Martí, de Sant Vicent, la plaça de l’Ajuntament i el carrer de Marqués de Sotelo.

També la música ha sigut protagonista en la festa del poble valencià, a través de diversos concerts.

Queixa de Compromís i Podem

Com a única incidència destacable, llevat dels mínims insults de sempre de grups minoritaris, és la protesta de Compromís i Podem que han denunciat que la policia els ha acordonat i no els ha deixat desfilar, i han demanat la dimissió de la Delegada. Per contra, afirmen que sí deixaren fer-ho al PP, Ciudadanos i Vox. Per contra, la Delegació del Gobierno afirmà que no els deixaren entrar per voler fer-ho per una zona per on no es podia fer, segons el protocolo establit per la Junta de Seguretat.

Go up