Skip to content

La Fallera Major lluirà un adreç fet de vidre reciclat

27/02/2020
Adreç Fallera Major - vidre reciclat
Comarca: València

Ahir arribà a Consuelo Llobell, Fallera Major de València, el moment de rebre el seu adreç, el que portarà en els dies grans de la festa fallera de 2020. Un adreç que té una sorpresa, com és que està fet de vidre reciclat, recollit en els contenidors verds dins de la campanya “La Reciclà” de les Falles 2019.

L’acte de recepció d’esta peça va tindre lloc en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València este passat dimecres. A esta presentació varen estar presents Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana; el director general de Canvi Climàtic, Joan Piquer; i els artesans que han fet esta joia, Sara Sorribes i José Alabadí; a més del gerent de zona de Ecovidrio, Roberto Fuentes.

Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, recordà la col·laboració de l’Ajuntament i l’empresa Ecovidrio. I digué que «Hem de recordar que reciclar vidre és preservar la naturalesa, i que dins dels objectius de la corporació municipal està el compliment de l’Agenda 2030 i els ODS, entre ells el que parla de ciutats i comunitats sostenibles, el de producció i consum responsable i el d’acció pel clima».

Responsabilitat social i mediambiental

El regidor parlà de la responsabilitat social i mediambiental d’este treball conjunt i afirmà que «són totes les campanyes que es dirigeixen a la ciutadania, i en este cas al col·lectiu faller, la qual cosa implica sensibilitat cap als valors i tradicions valencians. La Reciclà és un dels exemples més interessants de com una campanya imaginativa pot convertir-se en un símbol de compatibilització de festa i sostenibilitat».

Orfebreria i artesania valenciana posada en valor

En referència a l’adreç de la Fallera Major fet de vidre, va dir que «és també una manera de posar en valor el treball dels orfebres i artesans valencians. Una preciosa joia volem que la lluïsca la nostra Fallera Major amb orgull i responsabilitat, i sabent que en ella es depositen molts valors perquè es tracta d’una joia fabricada amb el cristall que els veïns i veïnes de València van reciclar depositant-lo en el contenidor verd, l’iglú, en la campanya de reciclatge de les Falles de 2019».

El primer adreç faller de la història fet de vidre

Esta és la primera vegada que es fa una joia d’esta manera. I destacà el treball de l’orfebre José Alabadí, de Art Antic i l’artesana i dissenyadora Sara Sorribes, de Vidre Sorribes.

La joia està composta per 7 peces: joia, pendents, pinxos, forquetes, agulla de mantilla, penjoll amb cinta per a coll i manilla.

Nova vida per al vidre en l’adreç de la Fallera Major

La Fallera Major, Consuelo Llobell, indicà, en referència a este adreç de vidre reciclat,  que «este treball és una mostra que el vidre pot tindre moltes vides i cal aprofitar-les», i que «és una peça preciosa no sols pel bonica sinó perquè porta una miqueta de cada faller. Vull ressaltar l’esforç i el treball que han realitzat els orfebres, creant una obra d’art, i agrair al col·lectiu faller i a la ciutadania en general haver contribuït a realitzar el primer adreç de vidre reciclat. És tot un orgull per a mi poder lluir-lo en representació de totes eixes persones que durant les Falles passades van reciclar vidre».

Més comissions participants

En este sentit, Campillo explicà que «si en 2015 eren 136 les comissions que van participar en la campanya i van reciclar 63.000 quilos de vidre, l’any passat foren  319 i el vidre recollit en els iglús va superar els 140.000 quilos, amb un increment del 120% que demostra com el món faller ha volgut col·laborar activament».

Per la seua banda, Joan Piquer afirmà que «el món faller ha sigut pioner d’un canvi de model en la gestió de recursos i ha demostrat que el dia a dia de la cultura es fa també amb reciclatge». Ha afegit que «cal incentivar eixe nou model i introduir en ell dinàmiques de millora contínua».

Així mateix, Roberto Fuentes digué que «este preciós adreç ho hem fet tots», en línia amb la campanya publicitària «Una joia feta per la teua» que acompanyarà la seua presentació.

Fuentes es va mostrar segur que enguany la Reciclà serà un èxit. Una campanya que serà presentada el 7 de març al Palau de l’Exposició.

Fuentes acabà dient que «este adreç simbolitza la gran faena en equip que, tant fallers com no fallers, van realitzar durant les Falles de 2019, on es van aconseguir recollir 143 tones de vidre en poc més de dues setmanes. La Reciclà no sols ha servit per a enfortir la conscienciació social entorn del reciclatge de vidre, sinó que ha permès a més fer coses tan extraordinàries com este adreç».

Print Friendly, PDF & Email