El Cant de l’Estoreta complix 60 anys

Cant de l'estoreta 2022

Nerea López Mestre, Fallera Major Infantil de València, i Marta Loro González, Fallera Major Infantil de la Falla Plaza de l’Arbre, van tallar el dia 27 de gener la cinta inaugural de l’exposició antològica sobre els seixanta anys de la celebració del Concurs El Cant de l’Estoreta Velleta, que es podrà visitar en la planta octava d’El Corte Inglés de l’avinguda de França fins al dia 10 de febrer. El títol del concurs fa referència a la cançó que els xiquets de València del segle XIX entonaven en el seu recorregut pels carrers de la ciutat demanant el que sobrara a les cases.

Primer acte al qual han assistit després de la seua recent proclamació, la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, i l’esmentada Nerea López.

En el centre de la sala està la representació del començament de les falles, la recollida de vells mobles i estris per a ser cremats conformant una foguera o afegits al voltant del parot, l’artefacte utilitzat pels fusters per a penjar els cresols amb els quals s’il·luminaven en les nits d’hivern.

Al voltant, seleccionada mostra de fotografies de la ja llarga història del festeig, vestits populars i burgesos d’antany, i cartells anunciadors del concurs des que van començar en 1992 a promocionar el festival en dates prèvies.

Va ser presentat el cartell anunciador d’enguany, el guanyador del qual ha sigut José Butragueño Sanz, veí del barri del Carmen.

El dia 3 de febrer, a les 19.30, Xavier Rausell, professor d’Història de la moda en Cànem Escola d’Indumentària, parlà sobre vestuari popular i burgés en el modernisme a València.

I set dies després se celebrarà el sorteig de l’ordre d’actuació de les comissions inscrites per a participar en el concurs, que se celebrarà el dia 6 de març al matí en la plaça del Carmen, i inclou els apartats de Conjunt, Xiquet a Premi, i Cant. També l’apartat Original i còpia per a explicar als visitants en què consistix el concurs i les seues característiques que el fan únic i diferent.

Commemoració que no es va poder celebrar l’any passat per la pandèmia del coronavirus, i ho faran prenent les precaucions que indique Sanitat.

Èxit de continuïtat a la genial idea que en 1962 van tindre els fallers de la Plaça de l’Arbre per a reviure, amb un concurs infantil, la desapareguda tradició del que va ser el germen del que actualment és Patrimoni Immaterial de la Humanitat, les Falles de València.

Vicente Francisco Pastor Torralba és el President de la Falla de la Plaça de l’Arbre, Andrea Pérez Torrente la Fallera Major, i Natalia Escribano Giner la Presidenta Infantil

Print Friendly, PDF & Email
esteban gonzalo rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)