Dones de la Festa 2023: un reconeixement a la trajectòria de les dones en les Falles i la cultura festiva

Dones de la Festa, Falles, cultura festiva, reconeixement institucional, Igualtat real, Joan Ribó Mujeres de la Fiesta, Fallas, cultura festiva, reconocimiento institucional, igualdad real

Per octau any consecutiu, el Saló de Cristall ha acollit l’acte “Dones de la Festa”, un reconeixement institucional a les referents femenines de les Falles i la cultura festiva en el marc del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

L’Ajuntament de València ha premiat set dones per les seues aportacions al món de la festa. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat per altres personalitats, ha ressaltat la trajectòria d’aquestes dones talentoses, lluitadores i valentes que han obert camins i pres la metxa del canvi per treballar sense descans i defensar les tradicions culturals de les Falles.

Les set premiades són Carmen Blasco Lucas, Carmen Martínez Ferrer, Toñi Martín-Zarco Marín, María José Lora Zamorano, Isabel Benavent Navarro, Amaya Ruiz Botella i Maria Bertomeu Soria. Totes elles se sumen a altres referents premiades en edicions anteriors en l’àmbit del periodisme, orfebreria, música, indumentària i art faller.

La Fallera Major de València, Laura Mengó, ha destacat que esta data és molt especial a la ciutat, no només pel caràcter reivindicatiu, sinó també pel caràcter festiu de les Falles. Per això, ha afegit, no hi ha un dia millor per a distingir aquelles dones que, pel seu treball, esforç i dedicació, han deixat empremta en el món cultural i festiu de la nostra terra.

Les set premiades han coincidit en posar en valor el treball per aconseguir la igualtat no només d’aquelles que es troben en “primera línia”, sinó també de “les que no es veuen”. Així mateix, s’ha destacat que les dones han sigut les protagonistes de molts avenços en les Falles i que, per a rellegir la història de les Falles amb els seus assoliments i avanços, és necessari comptar amb l’aportació de les dones.

En resum, el reconeixement a les Dones de la Festa 2023 evidencia la trajectòria de les dones en les Falles i la cultura festiva i posa en valor el seu esforç i dedicació per aconseguir la igualtat real en tots els àmbits.

Les Dones de la Festa 2023

Isabel Benavent no hi ha pogut assistir i, en el seu lloc, ha arreplegat el premi la seua filla, Sara Benavent― han agraït el guardó.

Les set han coincidit a posar en valor el treball per aconseguir la igualtat no només d’aquelles que es troben en “primera línia”, sinó també de “les que no es veuen”.

Carmen Blasco Lucas. Primera dona secretària general de la Junta Central Fallera des de 2020, càrrec que exercix en l’actualitat. Ha format part de la Mesa de Seguiment de les Falles que va treballar per recuperar la festa després de la pandèmia.

Carmen Martínez Ferrer. Primera dona gerent de la Junta Central Fallera des de 2020, tasca que continua desenvolupant. Durant estos anys ha impulsat la consolidació i millora dels processos administratius de l’organisme autònom municipal.

Toñi Martín-Zarco Marín. Primera dona que presidix la Federació de les Fogueres de Sant Joan des de 2019. Ha estat nomenada per l’Ajuntament d’Alacant als premis Festers d’Alacant en la modalitat individual en 2005. A més, posseïx la Palmera d’Or i l’emblema extraordinari de les Fogueres.

Maria José Lora Zamorano. Primera dona presidenta de Piroval, l’Associació de Pirotècnics i Pirotècniques de la Comunitat Valenciana, i propietària de l’empresa Caballer FX. Ha estat l’encarregada de disparar la mascletà d’este 8 de març.

Isabel Benavent Navarro. Gerent de la pirotècnia Aitana des de la seua creació, en 2009, i vicepresidenta de l’Associació de Pirotècnics i Pirotècniques de la Comunitat Valenciana. Benavent és una de les poques dones gerents d’una empresa pirotècnica.

Amaya Ruiz Botella. Presidenta de l’associació cultural Jove Muixeranga i fundadora de la Jove Muixeranga de València, colla nascuda en 2014, de la qual també és presidenta. Com a muixeranguera, ha ocupat la posició d’alçadora, en la base de nombroses figures de la Jove Muixeranga de València.

Maria Bertomeu Soria, la Maria. Coneguda des de 2021 per interpretar cant valencià. Va començar a través dels perfils en xarxes socials, on interpretava els seus temes amb la guitarra o altres instruments. Ha col·laborat amb artistes valencians de renom i este mes de febrer ha tret el seu primer disc, L’Assumpció.

Print Friendly, PDF & Email