València tindrà el primer centre d’estudis del còmic d’Espanya

centre d'estudis del còmic / centro de estudios del cómic

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha anunciat la creació del centre valencià d’estudis i conservació del patrimoni del còmic, el primer d’Espanya.

Este centre estarà ubicat a l’edifici de l’antic Centre Excursionista, en el número 4 de la plaça Tavernes de Valldigna. Este nou centre albergarà en la seua planta baixa la Biblioteca Municipal Carles Ros.

L’objectiu d’este centre és contribuir a la divulgació i conservació del patrimoni el còmic, tant dins del territori valencià com la resta de l’estat. En este projecte participen tant l’Ajuntament de la ciutat des de la regidoria d’Acció Cultural, com la Universitat de València des del Vicerectorat de Cultura. S’establirà una col·laboració per a gestionar i coordinar les diverses activitats i dotar les col·leccions de còmic.

La regidora ha explicat que “serà un centre de referència del còmic a nivell local i nacional, el primer centre públic a Espanya d'estes característiques”. En este centre “durem a terme labors d'arxiu i conservació del patrimoni cultural i creatiu del còmic, investigació, formació i divulgació”.

La responsable d’Acció Cultural ha afegit que “El còmic valencià està tenint un reconeixement cada vegada major i una presència activa en la programació de museus i biblioteques, no obstant això, no disposem d'un centre que assegure la conservació i estudi d'este immens patrimoni creatiu i cultural”.

Línies de treball del projecte del Centre d’estudis del Còmic

Ibáñez ha detallat també les principals línies d’actuació de cara a crear este centre d’estudis. Així, ha indicat que es conservaran les col·leccions de còmic que s’han donat a Espanya. En especial, en la Comunitat Valenciana des del segle XIX i la preservació de materials creatius: originals, esbossos, guions, documentació,...

A més, la regidora ha informat que es promourà la investigació del còmic. En este punt hi haurà especial atenció a visibilitzar la creació de la dona en l’àmbit de la historieta. S’oferiran servicis de consulta per a poder fer projectes d’investigació permetent accés al fons documental. Finalment, s’afavorirà la digitalització dels fons per a millor conservació i consulta.

La tercera línia a executar serà la formació. Així, es promouran cursos, xarrades, conferències i diverses activitats formatives. Igualment, es faran exposicions, préstec de materials per a fer més exposicions, així com crear publicacions en l’àmbit de la historieta.

L’edifici destinat a este centre d’estudis no necessitarà una gran inversió, per trobar-se en un bon estat. D’esta manera només serà necessari “condicionament i modernització de les instal·lacions, com la incorporació de l'ascensor i dotar a l'edifici de mobiliari i material per a la digitalització i l'organització dels fons culturals”.

Àlvaro Pons, director de la Càtedra d’Estudis del Còmic i de l’Aula del Còmic de la Universitat de València, ha indicat que “València ha sigut una terra de còmics, tenim el còmic en el nostre ADN, per tant donar suport al còmic des del sector públic, ha sigut una necessitat especialment en els últims anys”.

També, ha dit que era necessari “crear  un centre on es treballe des de l'àmbit acadèmic amb este patrimoni tan gran que té la nostra ciutat”.

Infoguiavalencia

Go up