Skip to content

Presentada la primera edició del Festival Iturbi de piano

12/09/2020
I Festival Iturbi de piano - Glòria Tello

El Premi Iturbi de la Diputació de València presentà este passat divendres la primera edició del Festival Uturbi de piano. Esta primera convocatòria està dedicada, precisament, al pianista valencià en el 125 aniversari del seu naixement.

Este I Festival Iturbi tindrà lloc al Centre Cultural la Beneficència del 22 al 27 de setembre. I el seu objectiu és divulgar la música, de manera específica la del piano.

La presentació va tindre lloc este passat divendres a càrrec Glòria Tello, diputada responsable responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música. També hi estigueren presents Òscar Oliver, coordinador del Festival Iturbi i Carles Marín, assessor artístic.

Tello va indicar que “des que vaig assumir esta responsabilitat he volgut fer un canvi de model en el Premi Iturbi que compta amb un magnífic equip assessor artístic, encapçalat pel gran Joaquin Achúcarro i complementat amb els pianistes Óscar Oliver, Carles Marín, Josu de Solaun i Emma Jiménez”.

La diputada va explicar que “es tracta d’un festival que aspira a consolidar-se en esta nova etapa, de manera que tindrà continuïtat en els anys que no se celebra este concurs biennal”.

Un festival que s’estrena “dins de l’aniversari hem organitzat altres activitats paral·leles en col·laboració amb el Palau de la Música, la Mostra de València i l’Ajuntament de València”, apuntà Tello.

Línies estratègiques del Festival Iturbi

Tello també va explicar que este festival té tres línies estratègiques. Així, vol donar pas al talent dels jóvens pianistes de tot el món i ajudar a impulsar la seua projecció. Este festival també vol programar grans intèrprets per al públic amb el festival. Finalment, es vol posar en valor la figura i el llegat musical del valencià Iturbi.

En este sentit, es vol recuperar aspectes de la seua carrera artística desconeguts o poc difosos. Això sí, també es pretén recuperar la memòria de la pianista valenciana i germana seua, Amparo.

Per la seua banda, Oliver va destacar que “el Festival Iturbi pretén acostar una manera d’entendre la cultura i l’art posant el focus en la música”. A més, va explicar quines són les raons d’esta celebració. D’esta manera, digué que “entre els anys 20 i 50, Iturbi és el pianista espanyol més internacional i amb Pau Casals i Andrés Segòvia va representar la nostra música a tot el món”.

Finalment, va indicar que el pianista valencià “va ser un ídol de masses abans d’arribar a Hollywood, on apareix en algunes de les pel·lícules més taquilleres dels anys 40, acostant la música clàssica a la gent”.

Diverses places s’ompliran de pianos

Dins de les activitats relacionades, i fent la pregunta Toques el piano? es convida a intèrprets, estudiants i afeccionats a compartir la seua música amb instruments situats al carrer. En concret, a la Plaça de la Mare de Déu, Plaça dels Furs, Plaça Redona, Porta de la Llotja de la Seda i l’esplanada de la Plaça de Bous. La cita és el dia 20 de matí i de vesprada. 

Programació del I Festival Iturbi

El Festival Iturbi de piano començarà el dia 22 de setembre a les 19 h. Serà un concert amb deu pianos a la Plaça de la Mare de Déu. Allí podran escoltar-se obres de Liszt, Tchaikovsky, Mendelssohn, Falla i Bernstein a càrrec de deu joves pianistes valencians.

Seguidament, el crític  musical Justo Romero oferirà la conferència Iturbi, més enllà de la pipa i el somriure. Serà a les 20.30h, quan tindran lloc tots els concerts, i es donarà pas al concert de Javier Perianes. Este pianista és Premi Nacional de Música en 2012 pel Ministeri de Cultura d’Espanya. També va ser nomenat Artista de l’Any en els Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) en 2019. El mateix pianista oferirà un concert el dia 23 al costat del Cuarteto Quiroga.

El pianista i compositor canari Gustavo Díaz Jerez actuarà el dia 24. I el dia 25 es projectarà el documental A propòsit d’Iturbi, presentat pel seu director Manuel Gil.

I el dia 26 actuarà la pianista guipuscoana Marta Zabaleta. Per a acabar, tindrem l’actuació del valencià Josu de Solaun, qui va guanyar el Concurs Internacional de Piano de València. Actuarà al costat de la violinista Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco.

Achúcarro en el Teatre Principal

A banda dels concerts anteriors, es celebrarà un recital d’Ahúcarro al Teatre Principal el dia 28 de novembre. Este concert té la col·laboració del Palau de la Música i la Diputació de València. Este dia es commemora, precisament el naixement del valencià Iturbi.

Tello va indicar que el concert és molt especial perquè “l’oferirà un dels més grans pianistes espanyols en vida” i perquè el director artístic basc i president del jurat del Premi Iturbi “va estar molt vinculat en els seus orígens a José Iturbi, participant amb ell en la gira que van fer per terres valencianes per a recaptar fons per als damnificats de la riuada de 1957”.

La Mostra de València també recordarà Iturbi

La Mostra de València també ha recordar Iturbi gràcies al Cicle José Iturbi. Del 26 al 30 d’octubre els projectaran cinc de les pel·lícules protagonitzades pel pianista a Hollywood. En estes produccions Iturbi treballà en la pantalla gran al costat de famosos actors i actrius de l’època. Les projeccions tindran lloc a la seu de la Sala SGAE Centre Cultural València.

Concurs de Internacional de Piano de València

Finalment, recordem que a banda d’este nou Festival Iturbi també es troba actiu el Concurs Internacional de Piano de València. Este concurs manté oberta la convocatòria d’inscripció d’intèrprets fins al 31 d’octubre. Este concurs es durà a terme entre el 23 de juny i el 2 de juliol de 2021.

Print Friendly, PDF & Email