Lliurats els Premis Literaris Ciutat de València

14/01/2020

34 Premis Ciutat de València - lliurament

Divendres passat tingué lloc l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de València en la seua 37 edició. Uns premis que tenen una dotació econòmica de 72.000 euros i al quals l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, va definir com a “baluards culturals de la Ciutat”. Per la seua banda la regidora de Cultura, Glòria Tello, va destacar l’esforç per a impulsar més estos premis i l’adequada difusió de les obres guanyadores.

L’acte va tindre lloc a l’Hemicicle municipal, on van acudir tant les persones premiades com personalitats del món de la cultura i els diversos jurats de cada modalitat.

Ribó va afirmar que «Continuem treballant en la revitalització d'estos guardons que porten el nom de la nostra ciutat i que des de fa tres edicions compten amb huit categories: narrativa, assaig, teatre i poesia, tant en valencià com en castellà. Els Premis Ciutat de València, als quals s'han presentat enguany un total de 365 obres en les diferents modalitats, rendeixen tribut a les grans figures de la literatura valenciana i, a més, visibilitzen la tasca literària i de pensament de dones com Isabel de Villena, María Beneyto i Celia Amorós; de veus de l'exili com la de Max Aub, o d'autors com Josep Vicent Marqués, que van brillar en territoris del pensament com la sociologia. Uns premis que reivindiquen també a Vicent Blasco Ibáñez, l'escriptor valencià més internacional, a Eduard Escalante i Joan Gil–Albert».

En esta edició els premis han sigut els següents: Iván Carbonell (Narrativa en valencià), Marcos Eymar Benedicto (Narrativa en castellà), Antoni Martí (Assaig en valencià), Fernando Marín (Assaig en castellà), Queralt Riera (Teatre en Valencià), Miguel Ángel González (Teatre en castellà), Francesc Mompó i Valls (Poesia en valencià) i Nieves Chillón (Poesia en castellà).

Després de la lectura de la corresponent acta del jurat han pujat a l'estrada per a rebre la peça escultòrica creada per l'artista valencià Miquel Navarro per als Premis Ciutat de València.

Obres premiades i garantia de publicació dels premis Ciutat de València

L’alcalde va dir “A tots i totes vosaltres la meua més entusiasta i sincera enhorabona per haver aconseguit entrar en la història d'esta ciutat per la porta gran de la literatura. Un mèrit que, a més de la dotació econòmica del premi, té com recompensa la millor difusió de les obres guanyadores gràcies als acords amb les editorials Bromera i Edicions del Bullent, per als llibres en valencià, i amb Pre-Textos i Ñaque, per a les obres en castellà». Ribó també va agrair la seua implicació per a ajudar a fer créixer els Premis Literaris Ciutat de València i incentivar-los.

Finalment, Ribó va reiterar el compromís municipal per «impulsar estos  guardons des de la convicció del poder de la literatura per a transformar i millorar la societat i el desig que els Premis Ciutat de València siguen un referent literari consolidat».

Per la seua banda Glòria Tello, ha qualificat els Premis ciutat de València com una de les grans fites culturals de la ciutat de València. Tello també va recordar l'escriptora recentment desapareguda, Carme Miquel. D'ella va dir la regidora que va ser «una gran mestra i escriptora que va ser membre dels nostres jurats durant diverses edicions de l'anterior mandat i la col·laboració del qual va contribuir al fet que els Ciutat de València siguen cada dia més grans i prestigiosos».

Tello va agrair a les quatre editorials valencianes implicades en la publicació i difusió de les obres guanyadores. A més, va recordar que amb els anteriors governs municipals «cada autor o autora havia de buscar una editorial on publicar el seu llibre».

En nom de dels premiats i les premiades parlà la guanyadora de l'Eduard Escalante de Teatre en valencià, Queralt Riera. En la seua intervenció va fer un elogi del «amor a l'art, la cultura i les paraules; de l'ofici de generar idees i de la capacitat d'expressar-les en paraules».

Joan Ribó
Glòria Tello

Go up