L’Ajuntament recupera la figura de l’alcalde Vicent Alfaro

Llibre sobre Vicent Alfaro
Llibre sobre Vicent Alfaro

Qui fóra alcalde de la ciutat de València entre 1931 i 1932, Vicent Alfaro, ha rebut un reconeixement a la seua figura este dimarts a l’Ajuntament de la ciutat. A l’Hemicicle s’ha presentat un llibre sobre la seua figura. Alcalde quan tenia 29 anys i precursor de l’animalisme. En acabar la guerra civil va ser condemnat a mort i va morir en l’exili després de ser-li conmutada la pena capital.

Alfaro va ser alcalde en l’inici de la II República i fa dos anys es va penjar el seu retrat en la galeria d’alcaldes, obra de Adrià Pina.

La presentació del llibre ha estat presidida per este retrat el qual, a més, es la portada del llibre, l’autor del qual és Néstor Morente i Martín.

En l’evocació de la figura de Vicent Alfaro, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha ressaltat la intenció de l’Ajuntament de «recuperar la figura d’un alcalde injustament maltractat per la història. Tant el quadre com este volum formen part d’eixa voluntat de recuperació».

La regidoria ha dit que «el llibre no sols es dedica al nostre alcalde republicà, sinó que afig al repàs per la seua geografia i la seua acció política un profund estudi de les al·legories de la II República i de València realitzades pels artistes Vicent Beltrán i Lluís Dubón, tan simbòliques i tan arrelades en la cultura popular de València».

L’alcalde Vicent Alfaro, precursor de l’animalisme

Per l’especial relació de Tello i al món animal, per ser la regidora responsable de la regidoria corresponent, ha destacat també la condició d’Alfaro com a precursor del col·lectiu animalista. En este sentit ha dit que «Hi ha que reconèixer el llegat que ens ha deixat, el seu excel·lent fer i la seua grandesa humana, també com a precursor del moviment de les persones que anteposen la defensa dels animals a qualsevol altra consideració». I ha recordat que tant com alcalde com abans de ser-ho, Alfaro va advocar per la prohibició de les corregudes de bous.

Tello ha recordat també l’estreta relació d’Alfaro amb Vicente Blasco Ibáñez, «que va ser el seu mentor i també va morir en l’exili». I ha afegit que «l’un i l’altre van ajudar a impulsar una València moderna i progressista que desgraciadament va tardar més de quatre dècades a arribar».

Finalment, la regidora ha agraït a Nèstor Morente «el seu minuciós treball que il·lumina l’etapa fundacional de la II República a València».

Agraïment i emoció

Per la seua part, l’autor ha agraït la seua col·laboració a Isolda Alfaro, filla de Vicent Alfaro, «que m’ha ensenyat a valorar la llibertat com el do més preuat». Igualment ha donat les gràcies a l’Ajuntament de València i a la regidora Glòria Tello «pel seu autèntic compromís amb la memòria històrica per editar un llibre que ret homenatge a qui va dedicar la seua vida a fer de València una ciutat més lliure, més justa i més moderna». I també a l’alcalde, Joan Ribó. «Mai oblidaré la seua commoguda expressió en mostrar-li el document en el qual es justificava la condemna de mort imposada a Alfaro», ha dit.

Ha acabat Néstor Morente emocionat quan ha dit que «També vull ressaltar l’emoció que sent en presentar el meu llibre en la mateixa tribuna i en la mateixa taula des de la qual Alfaro va governar amb modernitat aquesta ciutat i des de la qual el president Manuel Azaña va saludar a València com a nova capital de la República».

Glòria Tello
Print Friendly, PDF & Email