|

L’Ajuntament presenta un estudi sobre la Séquia de Rascanya

Daniel Sala - séquia Rascanya

Divendres passat l’Hemicicle de l’Ajuntament de València va acollir la presentació d’un estudi en profunditat sobre ‘La Séquia de Rascanya’. El llibre, obra del catedràtic i especialista en etnologia valenciana, Daniel Sala Giner, és un homenatge a totes les persones, homes i dones que lluiten per la pervivència de l’Horta.

El llibre va ser presentat per la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, acompanyada per l’autor i per l’exregidor Vicent Sarrià Morell, qui va ser un dels promotors d’este llibre

Estudi de la Història, territori i ús de l’aigua de la sèquia de Rascanya

Sala fa una aproximació històrica al territori pel qual transcorre la séquia de Rascanya, enumerant les diferents partides. En este recorregut pel territori aprofita l’autor per a contar-nos quins cultius hi ha a cada zona, tenint la xufa com a element comú.

També dedica l’autor una especial atenció a les construccions emblemàtiques. I ací trobem molins, alqueries, barraques o ermites. Finalment no deixa de tractar les ordenances que regixen l’ús de l’aigua i les persones que han assumit la missió de fer-les complir.

Tello afirmà que esta obra revela un univers “alhora pròxim i desconegut, sobre el qual l’Ajuntament mai havia publicat res, quan en un tema tan delicat com el de la conservació de l’horta, l’estudi i la documentació resulten absolutament necessaris”.

La regidora va concloure dient que este estudi sobre ‘La Séquia de Rascanya’ suposa l’afirmació des de la lletra impresa “de la nostra implicació política, cultural, vivencial i pràctica amb la preservació de l’Horta de València, amb les seues tradicions i les seues formes de vida, i amb una idiosincràsia que és necessari mantindre”.

Per la seua banda, Sala ha afirmà que la seua obra va més enllà de la pròpia séquia, “se centra en l’horta que l’envolta i els agricultors que l’han construïda i treballada al llarg de la història”.

Daniel Sala Giner és director de la secció d’Etnologia de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i cronista del Tribunal de les Aigües. Dins dels seus estudis ha treballat l’època de la València foral dels segles XVI i XVII. I ha investigat les seues institucions i figures històriques com Juan Luis Vives. Així mateix, té llibres publicats sobre el Tribunal de les Aigües, el Canal del Túria i la séquia de Mislata.

‘La Séquia de Rascanya’
Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts