Skip to content

L’Ajuntament posa en valor el primer tractat d’escacs moderns

02/03/2020
Primer tractat dels escacs moderns
Comarca: València

Divendres passat l’Ajuntament de València va rebre el ‘Llibre dels jochs partits dels schacs en nombre de 100’, imprès el 15 de maig de 1495 a València. Es tracta del primer tractat tècnic d’escacs moderns. El llibre va ser rebut per l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, de mans del organitzadors dels 525 aniversari d’este tractat.

Ribó posà en valor este aniversari ja que “Este exemplar demostra la importància de València en la història dels escacs moderns, ja que les noves regles, les actuals, van ser concebudes i difoses des de València a la fi del segle XV, el nostre segle d’or”. I va afegir que “esta obra va canviar la història dels escacs per complet”.

Els escacs, un idioma universal

Ribó va afegir que “Este idioma és universal: tots els dies es publiquen centenars de llibres d’escacs a tot el món i, sobretot, es disputen diàriament milions de partides amb les regles valencianes, que es nuclearitzen en la creació de la nova dama o reina, la peça més poderosa del tauler, que va dinamitzar per complet el tauler”.

L’alcalde també indicà que este fet “va ser una primerenca revolució femenina”. Així mateix, va dir que “l’origen valencià dels escacs valencians és un privilegi però també un deure, per a orgull de tots els valencians i les valencianes”.

El tractat dels escacs moderns, un llibre únic

Per la seua banda, José Antonio Garzón, historiador i investigador en el camp dels escacs i un dels organitzadors, explicà que este llibre és “únic exemplar que és a la biblioteca de l’Escorial que tracta de València, de la veritable inscripció i insígnia de la ciutat de València que data de 1692”.

A partir d’ara, este exemplar del tractat d’escacs moderns estarà disponible a la Biblioteca Municipal Serrano Morales de València.

A més, Garzón també va informar que “Este 2020 tenim diverses activitats, perquè fa 525 anys d’un llibre que va canviar la història dels escacs, que es va imprimir a València, en valencià, i que difonia les noves regles dels escacs moderns que és l’actual”. I va acabar dient que “va permetre que es coneguera anys després a Espanya i després a Itàlia els escacs moderns que havia brollat a València uns anys abans”.

El Museu de la Impremta del Monestir del Puig de Santa Maria alberga el Espai Francesc Vicent 1495. I, finalment, Alaquàs albergarà el museu de Anatoli Karpov. Comentar que Karpov ha reivindicat en moltes ocasions l’origen valencià dels escacs moderns.

Print Friendly, PDF & Email