La Reial Senyera s’exhibix al Saló de Cristall

06/06/2022

Reial Senyera al Saló del Cristall - Real Señera en el Salón de Cristal

Les obres de renovació del Museu Històric Municipal han fet que la Reial Senyera haja hagut de traslladar-se temporalment al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València. El trasllat de la bandera valenciana, que presidix la processó cívica del 9 d’Octubre, es va fer divendres passat. 

L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, va participar en este trasllat. La Reial Senyera, això sí, estarà al Saló de Cristall dins de la seua vitrina (també traslladada), fins al mes de gener. Ribó ha tingut l’acompanyament del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, i d’altres membres de la corporació.

L’alcalde va resaltar  el “valor històric i patrimonial” de la bandera, restaurada l’any passat, com a pas previ a l’elaboració d’una nova rèplica de l’original de 1545.

Índex / Índice
  1. Les obres del Museu Històric Municipal
    1. Una reforma necessària
  2. Els treballs de la nova rèplica de la Reial Senyera

Les obres del Museu Històric Municipal

Com hem dit, este trasllat de la Reial Senyera està motivat per les obres de restauració del Museu Històric Municipal. Estos treballs tenen un pressupost d’1,28 milions d’euros i un termini estimat d’execució de huit mesos.

Ribó va indicar que “esta intervenció no es tracta d'una simple millora del museu, sinó que suposa un replantejament integral d’este espai, tant en les instal·lacions com la creació d'un nou discurs expositiu, que permetrà als visitants, comprendre el que allí es compta”.

La máxima autoritat municipal va afegir que  “Volem oferir a la ciutadania un museu molt més comprensible, accessible i amb unes dependències actualitzades”. I va acabar explicant que ”al llarg de l’any visiten l’Ajuntament milers de persones que passen per este museu que ha d’estar en condicions adequades”.

Una reforma necessària

Per part seua, Glòria Tello va explica la necessitat d’esta reforma del Museu. En este sentit va indicar que “malgrat contindre els símbols i relíquies més referents de la història de València, tots els fons del qual estan catalogats com a Béns d'Interés Cultural, el Museu Històric no era un museu fàcil de comprendre pels visitants i les seues instal·lacions feia molt de temps que no havien sigut actualitzades”. 

D’esta manera, afirmà que tindrem “una nova distribució d’estos trets identitaris dels valencians i valencianes, amb una nova il·luminació i climatització imprescindible per al manteniment d’estes peces”.

Continguts rellevants del Museu Històric Muncipal

El Museu Històric Municipal acull moltes relíquies i símbols que documenten i preserven la història de la ciutat. Així trobem la Reial Senyera, el llibre dels Furs, el Penó de la Conquesta, el Trofeu de la Conquesta, l'Espasa del Rei En Jaume, el quadre de la Immaculada, els Jurats d'Espinosa, l'Arcàngel Sant Miquel, les Claus de la Ciutat o diferents plans entre els quals destaquen el del pare Tosca, datat en 1704 i els de Mancelli de 1608 o Montero d'Espinosa, de 1853.

Fins ara estes relíquies estaven distribuïdes en quatre sales: la que mostra els plans; la Sala de Vistes de la Ciutat; la Sala dels Furs i la Sala Foral.

La nova distribució del Museu

En este projecte de renovació del Museu hi haurà una distribució temàtica de les sales. D’esta manera trobarem: Sala 1, Qui som?, dedicada als nostres símbols i les nostres senyes d'identitat; Sala 2, On estem?, per parlar del territori, la ciutat, el riu, l'horta, l'Albufera i la mar; Sala 3, D'on venim?, dedicada als reis, llegendes i documents fundacionals; Sala 4, Els nostres records, amb els records d'una ciutat i els records d'un edifici, l'actual Ajuntament de València.

Els treballs de la nova rèplica de la Reial Senyera

Tello també va informar dels treballs que faran possible tindre una nova rèplica de la Reial Senyera. En este sentit va dir que “De moment, s’han fet les proves de color per saber les tonalitats de cada part d'eixe emblema, i ara estem en un procés d’investigació per trobar com es fa filar”. I tot per a “garantir el major grau de rigorositat”.

 

 

Go up