“Cultura als barris” oferix més de 100 activitats
Del 5 d’octubre a l’1 de desembre, els diversos barris de la ciutat s’ompliran d’activitats culturals de diverses característiques. És una nova edició de “Cultura als barris”, activitat que oferirà més de cent propostes de manera gratuïta en 24 barris de la ciutat.
La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, explicà que «“Cultura als barris” és un projecte que naix de la consciència que la cultura és un dret de tothom, i pretén posar-la a l’abast dels nostres veïns i veïnes als carrers i places dels barris de la ciutat». El pressupost per a dur avant este programa cultural és de 207.761 euros.
Barris participants en "Cultura als barris" 2019
Els diversos barris on hi haurà actuacions de “Cultura als barris” són: Nou Moles, Torrefiel, el Cabanyal-el Canyamelar, la Creu Coberta, Campanar, Benicalap, Trinitat, les Tendetes, Aiora, la Llum, Patraix, Malilla, Sant Marcel·lí, Natzaret, Orriols, Arrancapins, Vara de Quart-Tres Forques, Soternes, la Creu del Grau, la Malva-rosa, Montolivet, Sant Pau, la Carrasca i la Raïosa són els 24 barris en els quals s’han programat de manera simultània més de cent activitats.
Activitats de caràcter divers
Les activitats seran variades i de temàtiques com ara el món del cinema, el teatre, el circ, la poesia i la música, lectures teatralitzades, contacontes, endevinalles, titelles, màgia, humor, jocs, balls, mímica i tallers participatius, que oferiran els seus espectacles en espais públics.
Tello indicà que la proposta «naix de la consciència del paper de la cultura en la societat», i va afegir que «València és una ciutat de barris, la qual cosa és una sort: barris que nodrixen i conformen la nostra idiosincràsia, les nostres relacions i la nostra vida quotidiana».
La regidora explicà que volen que València siga una ciutat de barris i que tots puguen gaudir dels servicis necessaris i d’una rica oferta cultural.
Programació 2019 de "Cultura als barris"
Respecte de la programació, en 2019 es manté el teatre i dansa, on trobarem noms rellevants com Toni Aparisi (Premi Max), Iris Pintos, Eva Bertomeu i Yolanda Peña, i companyies com Taiat Dansa, La Casa Amarilla, Enàmbar Dansa, o Marea Danza.
Hi haurà més col·laboració amb entitats organitzadores de festivals i circuits escènics a la ciutat com Cabanyal Íntim, Circuit Bucles o 10 Sentits.
I s’incorporen grups de teatre infantil com Artea Espaci i Ameba Teatre, al costat de companyies consolidades com Titelles La Estrella, Pequeart i Rebombori.
Quant a la programació de continguts musicals, tindran lloc 21 concerts de bandes de música, gràcies a la participació de la Coordinadora de Bandes de València.
També hi haurà música clàssica i d’altres continguts musicals (swing en valencià, flamenc, pop). Hi participaran músics reconeguts com Toni Cotolí, Pep el Botifarra i Javier Zamora; formacions clàssiques com Sax Travels, Grup Marxant, Cinc en Swing i Les Reines Magues, i cinc grups de música pop internacional i flamenc pop, com els representats per Natali Mc Pears i Yambú.
Torna també el teatre d’improvisació, els monòlegs i diàlegs còmics on tindrem les actuacions d’Óscar Tramoyeres, Rafa Alarcón, Piter Pardo, Álex Martínez, Subit i Juja Teatre.
La poesia i la narració oral vindran de la mà de David Vidal, Versonautas, Francesc Anyó i Borja Penalba.
I per als més menuts, narradors de contes com El Gran Jordiet, Vicent Cortés, El tío Vicent, Mario Cerro i Nuria Urioz.
També hem tingut ja dos de les sis representacions de l’òpera Bastien und Bastienne, projecte de Les Arts Volant, producció del Palau de les Arts, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València. Varen ser els dies 27, 28, 29 de setembre a Campanar, Montolivet i Sant Marcel·lí, respectivament. I el 4, 5 i 6 d’octubre a Malilla, la Creu del Grau i Natzaret.
Activitats de caràcter participatiu
A banda de les activitats anteriors, es mantenen activitats de participació ciutadana, com ara tallers de terrisseria, paper reciclat, socarrats, jocs reciclats, arquitectura, gravat, serigrafia, jocs populars i falles.
En l’àrea de cinema i música en directe hi harua projecció de curts clàssics de cinema mut en blanc i negre, acompanyats de música en directe del trio Swingloïde. «Es durà a terme igual que es feia en les primeres projeccions de cinema, amb la curiositat de veure la reacció del públic, especialment dels més xicotets», explicà Glòria Tello, qui espera poder implementar esta activitat a més barris en futures campanyes.
Tello indicà que «en 2019 s’ha incrementat l’esforç per a implicar els agents culturals locals que actuen als barris i per a intentar plasmar en la programació la identitat de cada barri, per tal de donar protagonisme i visibilitat a l’esforç pel desenvolupament comunitari de la cultura en el context més pròxim a la ciutadania».
Finalmente la regidora va fer insistència tant en l’esforç per la vertebració de propostes sorgides des dels barris (com la dels grups La Carraspera i l’Escola de Música Tradicional, Orriols Conviu), i la coordinació amb les entitats veïnals (AV de Vara de Quart-Tres Forques, Sant Marcel·lí i Patraix).
Adjuntem el programa complet de l'edició de Cultura als Barris en PDF.