La Mascletà del 19 de Març: la més potent de la Història

23/03/2024

Mascletà del 19 de Març, Mascletà del 19 de marzo

València comença a tancar les Festes de les Falles 2024 amb la mascletà del 19 de març a càrrec de Pirotècnia Mediterráneo que no deixarà ningú indiferent. Un espectacle pirotècnic d'una magnitud impressionant, carregat d'emoció i adrenalina, que ha congregat a centenars de persones a la plaça de l'Ajuntament per a presenciar un esdeveniment úni, la mascletà més potent de la història.

La Mascletà del 19 de Març: la Més Poderosa de la Història de les Falles

Amb 330 quilos de pólvora distribuïts en tres pisos, aquesta mascletà ha marcat una fita en la història de les Falles de València. Els preparatius per a este espectacle van començar mesos abans, amb l'elaboració d'un guionatge pirotècnic que aportara emoció i espectacularitat al públic assistent.

El Treball Darrere de la mascletà

El pirotècnic Antonio García ha estat l'encarregat de dirigir esta mascletà única. Amb més de 30 anys d'experiència en el món de la pirotècnia, García ha posat tota la seua habilitat i coneixement en el disseny d'un espectacle que ha superat totes les expectatives. Cada detall, des dels efectes sonors fins a la disposició dels trons, ha estat meticulosament planejat per crear una experiència inoblidable.

Detalls de l'Espectacle

La mascletà ha començat amb una traca valenciana, donant pas a una sèrie de fases de foc aeri amb efectes de diversa sonoritat. La combinació de trons terrestres i aèris ha creat una experiència immersiva per als espectadors, transportant-los a un món de soroll i color.

Baix el lema "Magnànima", Antonio García ha dissenyat un espectacle pirotècnic que ha deixat bocabadats a tots els presents. Amb la habitual potència que caracteritza a la pirotècnia del Mediterrani, García ha creat una experiència única que ha començat amb una clàssica traca valenciana, inundant la plaça de l'Ajuntament amb el so característic d'aquest inici tradicional de les mascletàs.

Després de la traca inicial, l'espectacle ha continuat amb quatre fases de foc aeri, en les quals s'han combinat efectes de diversa sonoritat, des dels estridents trons fins als xiulets aguts que tallen l'aire. Estos efectes han mantingut els espectadors en vilo, anticipant el clímax que estava per venir.

Un colp sec ha tancat la fase aèria, marcant l'inici de cinc fases terrestres plenes d'intensitat. En esta etapa, s'han emprat trons de fins a sis calibres diferents, creant una simfonia de sons que ressonava en cada racó de la plaça. L'acompanyament de foc aeri ha afegit un component visual impressionant, fusionant llum i so en un espectacle envoltant.

L'element diferenciador de Pirotecnia del Mediterrani, el temut terratrèmol, ha estat el protagonista indiscutible d'esta mascletà. Compost per deu potents fases de tronada i un sistema de calibres "in crescendo", este terratrèmol ha estat qualificat pels seus creadors com el més gran mai disparat a València. El seu impacte ha estat palpable, sacsejant els fonaments de la plaça i deixant els espectadors meravellats, i fins i tot alguns amb por i ansietat, davant la seua magnitud.

El clímax de l'espectacle ha arribat amb un impressionant bombardeig de més de 6.000 trons aèris en pocs segons. Esta allau de so i llum ha submergit la plaça en un frenesí d'emoció, culminant amb un hermètic tancament marcat per un colp sec de trons sincronitzats aèris i terrestres. Este final apoteòsic ha deixat a tots els presents amb la respiració contreta, sorpresos davant la mestria amb la qual s'ha executat cada detall de l'espectacle.

Reconeixement a la Unitat de Quemats

Esta mascletà del 19 de març, última de les Falles 2024, ha estat molt més que un espectacle pirotècnic; ha estat un acte de reconeixement i agraïment a la unitat de quemats de l'hospital La Fe de València. Després de l'accident que va afectar membres de la pirotècnia, esta unitat va jugar un paper fonamental en la seua recuperació. La dedicatòria de la mascletà ha posat en relleu la importància de la solidaritat i la comunitat en les festes de les Falles.

Índex / Índice
 1. La Mascletà del 19 de Març: la Més Poderosa de la Història de les Falles
 2. El Treball Darrere de la mascletà
 3. Detalls de l'Espectacle
 4. Reconeixement a la Unitat de Quemats
 • Atenció Sanitària Durant l'Esdeveniment
  1. Informe de la Creu Roja
 • Personalitats Destacades entre els Assistents
  1. Presència d'Altres Convidats
 • Atenció Sanitària Durant l'Esdeveniment

  Durant el desenvolupament de la mascletà, les autoritats sanitàries han hagut de prestar atenció a un total de 36 persones. La majoria d'elles han requerit assistència per lipotímies, amb un total de 14 casos, seguits per crisis d'ansietat, amb 8 casos registrats. A més, quatre persones han hagut de ser evacuades a centres hospitalaris per diverses raons, incloent una lipotímia no recuperada, dolor toràcic, convulsions i un esquinç.

  És el preu que s'ha pagat per la dimensió d'esta mascletà, la qual ha creat debat al voltant de la conveniència o no de disparar una mascletà d'esta potència en la plaça de l'Ajuntament. De fet, la potència del dispar va trencar alguns vidres de l'edifici municipal i, a més, va afectar la retransmissió d'À Punt, la unitat mòvil de la qual va vore cóm algunes de les seues pantalles s'apagaren, fent més complicat el seu treball.

  Informe de la Creu Roja

  Segons el informe de la Creu Roja, també s'han registrat tres persones ferides, quatre amb traumatismes, una amb intoxicació i una altra amb una patologia cardíaca. Estos incidents, tot i ser atesos amb rapidesa i eficàcia pels servicis d'emergència, posen de manifest la importància de garantir la seguretat i el benestar dels assistents a aquest tipus d'esdeveniments massius.

  Personalitats Destacades entre els Assistents

  A més del públic en general, a la mascletà del 19 de Març del 2024 han assistit diverses personalitats destacades de l'àmbit polític, social i cultural. Entre els convidats d'honor es trobaven el president de la Generalitat, Carlos Mazón; la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero; i els ambaixadors d'Austria, Enno Drokenik; Mèxic, Quirino Ordaz Copel; la República Popular de la Xina; i la República Dominicana, Juan Bolívar Díaz Santana.

  Presència d'Altres Convidats

  A més dels representants institucionals, també han presenciat este espectacle el president de la Reial Federació d'Handbol, Francisco Blázquez García; el director d'ABC, Julián Quirós; el subdelegat del Govern a València, José Rodríguez Jurado; i el cantant Francisco. 

  La Mascletà del 19 de març, última de les Falles 2024, es recordarà per molt de temps, així com les seues conseqüències i la conveniència o no de disparar tants quilos de pòlvora.  

  Go up