La Crida 2025: Les Falles de València ‘desperten els cors’ amb solidaritat i superació

Índex / Índice
  1. La Crida 2025 marca l’inici de les Falles amb un espectacle emocionant
    1. Un espectacle que unix tradició i innovació
  2. Les Falles 2025, una festa de solidaritat i esperança
    1. Les absències polítiques i la presència de l’alcaldessa
  3. La Crida 2025 en xifres i retransmissions
    1. Un any especial per a les Falles
  4. Detalls de l’espectacle i els seus protagonistes
    1. El missatge de les Falles 2025
  5. Conclusió: Les Falles com a símbol de resistència

La Crida 2025 marca l’inici de les Falles amb un espectacle emocionant

Ahir, les Torres de Serrans van ser l’escenari d’un espectacle multidisciplinari que va donar el tret d'eixida a les Falles 2025. Amb el lema “Despertant els nostres cors”, la Crida va reunir més de 100.000 persones en un acte carregat d’emocions, homenatges i simbolisme. Enguany, la festa fallera es convertix en un símbol de superació i solidaritat després de les inundacions que van afectar a diverses comarques valencianes el passat octubre.

Un espectacle que unix tradició i innovació

El pregó de la Crida 2025 va comptar amb la participació de cantants professionals com Lorena Calero i Gonzalo Manglano, acompanyats per 30 nens de l’Escolanía de la Mare de Déu dels Desemparats. La veu de l’actriu de doblatge Pilar Martínez va donar vida a les Torres de Serrans, que van “parlar” per a recordar la importància de la festa i la seva capacitat per a unir als valencians.

L’espectacle, coordinat per la companyia de teatre La Fam i dirigit per Sergi Heredia, va incloure dansa tradicional, acrobàcies aèries de la companyia alicantina Sylphes Aerial Ballet, i un homenatge als 80 anys de l’Ofrena a la Mare de Déu i als 140 anys del primer llibret de falla. La pirotècnia de Peñarroja va posar el punt final amb un espectacle de focs artificials que va il·luminar el cel de València.

Les Falles 2025, una festa de solidaritat i esperança

Les Falles d’enguany estan marcades per la solidaritat amb les comarques afectades per la dana. El grup de folclore valencià Les Folies de Carcaixent, amb integrants de més d’una desena de pobles afectats, va ser un dels protagonistes de la nit. La fallera major, Berta Peiró, va destacar en el seu discurs que “la riuada no s’ha endut el nostre amor per les Falles”, i va reivindicar la festa com a símbol de resistència i unió.

La fallera major infantil, Lucía García, va dedicar un missatge d’esperança als xiquets i xiquetes que van patir les conseqüències de les inundacions: “El sol sempre torna a brillar a València, com el foc sempre torna a les nostres falles”.

Les absències polítiques i la presència de l’alcaldessa

Per primera vegada en la història de la Crida, l’acte no va comptar amb la presència del president de la Generalitat ni d’altres membres del Consell. L’alcaldessa de València, María José Catalá, va justificar esta absència per un compromís del president a Madrid. No obstant això, va destacar la importància de la coordinació entre administracions per a afrontar els reptes que encara enfronten les zones afectades. Entre els assistents es pogueren escoltar crits de "Mazón dimissió", amb relació a la polèmica gestió de la Dana. Molts argumenten que la por a la polèmica i als crits van fer que Mazón no assistira a esta Crida 2025.

Catalá va lliurar les claus de la ciutat a les falleres majors, dient: “Este any, més que mai, hem de ser el Cap i Casal”. Les falleres, per la seua part, van rebre les claus amb un missatge de gratitud i compromís amb la ciutat i les seues tradicions.

La Crida 2025 en xifres i retransmissions

L’esdeveniment va ser seguit en directe per milers de persones a través del portal de la Junta Central Fallera, www.tvfallas.com, i del canal oficial d’Instagram. A més, la radiotelevisió valenciana, À Punt, va oferir una cobertura especial amb plans de dron que van capturar la magnitud de l’esdeveniment.

Un any especial per a les Falles

Les Falles 2025 no només celebren la tradició, sinó que també recorden la capacitat dels valencians per a superar les adversitats. Com va afirmar Berta Peiró, “les Falles són una festa que s’alça de les cendres i mira al cel”. Este any, la festa es convertix en un pont de solidaritat i esperança per a tota la Comunitat Valenciana.

Detalls de l’espectacle i els seus protagonistes

L’espectacle de la Crida 2025 va començar amb una macrodespertà a primera hora del matí, amb trons de bac proporcionats per la pirotècnia Alt Palància. Després, va tindre lloc l’entrada de bandes, on van participar societats afectades per la dana. Estes bandes van interpretar el tradicional pasdoble “El fallero”, però abans van fer sonar “València”, en commemoració del centenari del mestre Padilla.

Els vestits de les falleres majors també van ser un punt destacat. La fallera major infantil, Lucía García, va estrenar un espolí França de Garín de color gris antracita, confeccionat per l’indumentarista Eduardo Cervera. Per la seua part, la fallera major, Berta Peiró, va portar un lampàs teixit per la Compañía Valenciana de la Seda en color blanc antic.

El missatge de les Falles 2025

Les Falles 2025 no només són una celebració, sinó també un recordatori de la força i la unitat del poble valencià. Com va dir Berta Peiró en el seu discurs, “som una veu que crida que es pot viure amb pau i alegria, amb germanor i braços oberts”. Este missatge de solidaritat i esperança ressona especialment este any, després dels esdeveniments difícils que han marcat a la Comunitat Valenciana. Un discurs que va començar nomenant els diversos pobles i comarques que han patit la Dana.

Conclusió: Les Falles com a símbol de resistència

La Crida 2025 ha marcat el començament d’unes Falles que prometen ser inoblidables. Amb un espectacle que combina tradició i innovació, i un missatge profund de solidaritat i superació, les Falles de València demostren una vegada més per què són una de les festes més importants del món.


Fotos: À Punt i Junta Central Fallera

Infoguiavalencia

Relacionades / Relacionadas

Go up