Compromís denuncia la paralització de la difusió arqueològica

26/06/2024

paralització de la difusió arqueològica, paralización de la difusión arqueológica
Índex / Índice
 1. El Servici Municipal d'Arquelolgia paralitzat
  1. L’única exposició oberta data de desembre de 2022
 2. Una exposició prolongada sense justificació
  1. Declaracions de Glòria Tello
 3. Un aniversari sense commemoracions
  1. La falta d'activitats durant l'efemèride
 4. Una situació de paràlisi generalitzada
  1. Crítiques a les polítiques del PP
 5. Una resposta insuficient del govern de Catalá
  1. La nota de gener i la falta d'accions
 6. La crida de Compromís a la reactivació del servici
  1. Exigències per al futur del servici

El Servici Municipal d'Arquelolgia paralitzat

L’única exposició oberta data de desembre de 2022

El grup municipal Compromís ha denunciat recentment la paralització de la difusió arqueològica del servici Municipal d’Arqueologia de València, responsabilitzant al govern de Catalá. Segons assenyala la coportaveu de Compromís per València, Glòria Tello, l'única exposició actualment oberta sobre el patrimoni arqueològic de la ciutat va ser inaugurada el desembre de 2022, durant el govern de Joan Ribó.

Una exposició prolongada sense justificació

Declaracions de Glòria Tello

Gloria Tello ha expressat la seua preocupació pel fet que la duració habitual d’una exposició és de sis mesos, però l’exposició ‘Tota pedra fa paret’ ja porta 18 mesos oberta, sense cap nova activitat després de l’entrada del nou govern municipal. “Si la duració habitual d’una exposició és de sis mesos, ¿en quin estat podríem dir que està el servei encarregat de fer-les quan manté sense cap justificació la mateixa exposició durant un any i mig?”, es pregunta Tello.

Un aniversari sense commemoracions

La falta d'activitats durant l'efemèride

En 2023 es va commemorar el 75 aniversari del servici Municipal d’Arqueologia. Tello recorda que “l’única acció realitzada pel govern de Catalá durant l’efemèride ha estat una nota de premsa en gener anunciant activitats que mai s’han produït”. Compromís va dur a terme múltiples intervencions administratives per a donar una solució definitiva a les deficiències estructurals del Centre Arqueològic de l’Almoina, però lamenta que el nou govern no ha continuat amb les activitats previstes i tot es trobe un estat de paralització de la difusió arqueològica.

Una situació de paràlisi generalitzada

Crítiques a les polítiques del PP

Segons Tello, la situació actual és de “paràlisi generalitzada del Centre Arqueològic de l’Almoina”. Des de Compromís, es critica que les polítiques del PP prioritzaven l’estètica per damunt del criteri tècnic. “Qualsevol conclouria que és mort”, lamenta Tello, afegint que no és per falta de voluntat ni capacitat de treball dels funcionaris municipals, sinó una decisió política. "L'estat de mort clínica del SIAM només pot ser una decisió política", afirma Tello.

Una resposta insuficient del govern de Catalá

La nota de gener i la falta d'accions

Tello també indica que el govern de Catalá és conscient de la situació general de paralització de la difusió arqueològica, ja que van llançar una nota en gener responent a les advertències de Compromís, però sense dur endavant cap de les activitats anunciades. “Cap de les coses que van anunciar s’han dut endavant, i d’eixa nota ja han passat sis mesos”, diu Tello. Si no han mort la difusió del servici, com a mínim el mantenen en coma profund, i enguany ja compleix 76 anys. Els 75 ja han passat”.

La crida de Compromís a la reactivació del servici

Exigències per al futur del servici

En qualsevol cas, des de Compromís es demana a Catalá que reprenga l’activitat i trenque la paralització de la difusió arqueològica del servici Municipal d’Arqueologia. “València i la seua història no es poden permetre el luxe d’invisibilitzar el treball d’un servei imprescindible dins de l’Ajuntament”, conclou Tello.

Glòria Tello

Go up