Així està l´us del valencià segons el primer baròmetre elaborat per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme

ús del valencià, baròmetre ús del valencià, uso del valenciano, barómetro uso del valenciano

La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme ha elaborat el primer Baròmetre d’Ús del Valencià en diferents àmbits de la societat. L’objectiu és monitorar l’ús de la llengua en intervals temporals més breus per dissenyar i implementar iniciatives a curt termini. Rubén Trenzano, director general, ha afirmat que “no hem volgut esperar cinc anys més per tindre un testatge específic de l’ús, que serà anual i que ens permetrà actuar de manera més ràpida i en àmbits molt específics, amb mesures que incentiven i promoguen l’ús del valencià”.

El baròmetre presenta tres indicadors d’usos: un per a l’àmbit personal, un altre per al professional i l’últim per a l’àmbit públic. El primer baròmetre presenta la primera xifra en cadascun dels àmbits, per tal de comparar-la amb les onades anuals que s’efectuaran a partir de 2024. Les preguntes d’usos que s’han fet a peu de carrer són les mateixes que en anteriors enquestes de coneixement i ús.

Pel que fa a l’àmbit personal, l’ús del valencià se situa en l’indicador de 56,5 sobre 100, amb un lleuger increment respecte a l’enquesta de 2021. Pel que fa a l’ús en el treball, l’indicador se situa en el 56,3 sobre 100. Entre companyes i companys, s’incrementa en més de 5 punts respecte a l’apartat de l’ús de l’enquesta de 2021, mentre que pel que fa a parlar en valencià entre usuaris, clients i proveïdors, baixa lleugerament.

En l’ús en l’àmbit públic, el baròmetre presenta diferents llocs i situacions on s’ha explorat l’ús del valencià, com ara en les associacions festives o culturals, en els grups i clubs esportius, en les botigues tradicionals, en les grans superfícies comercials, en els bancs i les caixes d’estalvi, en l’Administració local, autonòmica i estatal i en la consulta mèdica.

El Baròmetre d’Ús del Valencià és una ferramenta clau per obtenir informació actualitzada sobre l’ús del valencià i dissenyar iniciatives que incentiven i promoguen la llengua en diferents àmbits. La seua posada en marxa és una mostra de la voluntat del Govern valencià de fomentar l’ús del valencià, una llengua pròpia i una part fonamental del patrimoni cultural dels valencians. Així, es busca continuar en la línia d’impulsar l’ús social de la llengua i aconseguir una societat cada vegada més valencianoparlant.

En resum, tot i que l’ús del valencià sembla estar en una situació complexa en alguns àmbits, continua sent una llengua viva i present en la societat valenciana, amb una presència important en l’àmbit familiar i educatiu i una relativa presència en el sector públic.

Resum de l’ús del valencià segons el Baròmetre de 2023:

  • En l’àmbit personal, l’índex d’ús del valencià és de 56,5 sobre 100, amb un lleuger increment en tots els ítems analitzats respecte a l’enquesta de 2021.
  • En l’àmbit laboral, l’índex és de 56,3 sobre 100, amb un augment de més de 5 punts en l’ús entre companyes i companys, però amb una lleugera baixada en l’ús amb usuaris, clients i proveïdors.
  • En l’àmbit públic, l’índex és de 56,2 sobre 100, amb un augment en l’ús del valencià en botigues tradicionals, grans superfícies comercials i en comunicació amb bancs i caixes d’estalvis.
  • En l’Administració pública, l’ús del valencià ha augmentat de forma generalitzada, amb increments de més de 8 punts en l’Administració local, quasi 11 punts en l’estatal i 9,5 punts en l’autonòmica.
Print Friendly, PDF & Email