Marina y Sara proclamadas Falleras Mayores de València 2019

El pasado jueves el Hemiciclo Municipal acogió el acto de proclamación de las nuevas máximas representantes de la fiesta fallera. Allí acudieron Sara Larrazábal y Marina Civera, acompañadas por sus respectivas Cortes de Honor, familiares y amigos.

Sara y Marina fueron recibidas por el alcalde, Joan Ribó, acompañado por el Presidente de Junta Central Fallera, Pere Fuset, así como diversos miembros del equipo de Gobierno. Ribó proclamó a Sara Larrazábal como Fallera Mayor Infantil y Marina Civera como Fallera Mayor de València 2019, en un acto que repitió las escenas de emoción que florecen cada año.

En su discurso, que reproducimos seguidamente, Ribó afirmó que las nuevas falleras mayores son «la mejor garantía de futuro de una fiesta con raíces profundas, pero que no tiene miedo de reinventarse y adaptarse a los nuevos tiempos, porque esa es su verdadera fortaleza».

Ribó indicó que esta fiesta «la representan todas esas mujeres que, desde colectivos muy diversos, trabajan de manera incansable en la fiesta del fuego: las que convierten los talleres falleros en nidos de sátira y alma risueña, las que modelan el arte de la seda, las que modelan el arte de la seda, las que llenen el cielo de jardines o las que inundan las calles con ríos de música».

El alcalde les recordó que «este año será un ejercicio que viviréis de una manera especial, porque haréis un paréntesis en las ocupaciones que tenéis en vuestras comisiones y asumiréis otras: tendréis la oportunidad de representar nuestra fiesta con orgullo y responsabilidad»

Además, el alcalde dedicó palabras a las componentes de las Cortes de Honor. Ribó les trasladó «el orgullo y responsabilidad con que han actuado durante todo un año las falleras mayores de Valencia de 2017, Rocío Gil Uncio y Daniela Gómez de los Ángeles, junto con sus cortes de honor».

Finalmente, el alcalde agradeció la presencia de la belleza del fuego de las Hogueras de Sant Joan d’Alacant, Aleida González. De igual manera se dirigió a la reina de las Fiestas de la Magdalena de Castelló, Natalia Palacio.

Marina y Sara proclamadas Falleras Mayores de València 2019
Marina y Sara proclamadas Falleras Mayores de València 2019 (JCF / Armando Romero)
Marina y Sara recibieron los Alfabeguers (JCF / Armando Romero)
Marina y Sara recibieron los Alfabeguers (JCF / Armando Romero)

Discurso de Joan Ribó en la proclamación de las Falleras Mayores de València 2019

Fallera major de València,

Fallera major infantil de València,

Corts d’honor,

Autoritats i membres de la corporació,

Falleres i fallers,                            

Hui, les portes de l’Ajuntament, la casa de tots els valencians i les valencianes, s’obrin novament per a acollir un dels actes més esperats de les Falles: el nomenament de Marina Civera Moreno i de Sara Larrazábal Bernal com a falleres majors de València de 2019, com a ambaixadores de la nostra festa.

A estes altures de l’any, els actes se succeïxen de manera quasi frenètica. El rellotge faller comença a accelerar-se, i en tallers i casals es viuen ja moments intensos d’un exercici que esclatarà en tota la seua plenitud amb l’arribada del mes de març.

En els pròxims dies anirem coneixent els projectes que els artistes fallers plantaran a les nostres places. Dels seus obradors eixiran eixes expressions creatives d’un poble que es manifesta amb entusiasme i treball.

Però al mateix temps encara ressonen els ecos de la nit viscuda a la Fonteta, quan fa tan sols unes setmanes Rocío s’acomiadava recordant-nos que mai en esta societat les dones han tingut tant a dir i a aportar. I ens animava a aprofitar eixa revolució per a seguir demostrant que les dones han de liderar esta època.

Un missatge que anit mateix reprenia Marina en les seues primeres entrevistes, ja com a fallera major. I és que, enmig d’eixa intensitat d’emocions i sentiments a flor de pell que va viure ahir, Marina ens recordava la importància de la dona en la festa.

I és que vosaltres, Marina i Sara, juntament amb les vostres companyes de la Cort d’Honor, representeu magníficament eixa realitat. Formeu part d’una generació preparada, amb estudis, coneixement i experiència. Un talent que poseu al servici de les Falles, treballant en les vostres comissions, assumint responsabilitats executives en la secretaria o gestionant les xarxes socials, però també col·laborant en qualsevol de les activitats de la falla, siga en el teatre, la banda, els play-backs o el treball amb la xicalla.

Aporteu, com deia, la vostra formació i experiència, però també una profunda passió i estima per la festa. Uns valors que heu heretat de les vostres famílies, exemple d’eixes nissagues falleres gràcies a les quals, al llarg de la història, s’ha anat forjant eixe patrimoni en comú que són les Falles.

Però enguany serà un exercici que viureu d’una manera especial, perquè fareu un parèntesi en les ocupacions que teniu en les vostres comissions i n’assumireu d’altres: tindreu l’oportunitat de representar la nostra festa amb orgull i responsabilitat.

Com també la representen totes eixes dones que, des de col·lectius ben diversos, treballen de manera incansable en la festa del foc: les que convertixen els tallers fallers en nius de sàtira i ànima riallera, les que modelen l’art de la seda, les que omplin el cel de jardins o les que inunden els carrers amb rius de música.

I quan acabe este parèntesi, tornareu als vostres casals, per a continuar treballant per la nostra festa, reprenent les vostres tasques, amb la saviesa adquirida després de tot un any d’experiències que vos enriquiran com a falleres i com a persones.

Com ho han fet ja totes aquelles companyes que durant uns mesos han representat les seues falles i vos ha acompanyat en el procés d’elecció. Elles tornen ara als seus casals per continuar treballant per la festa, per engrandir-la amb el seu esforç i el de la seua comissió. Hui també volem expressar a totes les candidates el nostre agraïment i reconeixement per la seua contribució a la nostra festa.  

Sara i Marina, viureu un any intens, ple de vivències noves, que compartireu amb les que des de hui ja són les vostres companyes i amigues de la cort d’honor. Elles, com vosaltres, també seran representants de la diversitat d’una festa que s’estén per tots els barris del Cap i Casal.

Des del cor de la Ciutat Vella que batega, venen Laura Fontes, María Ferrer Valls i Marta García; de la terra del ganxo arriben Aroa Martínez, Carla Sancho i

Susana Yagüe; de les vies de l’Eixample, Ana Ebri i Celia Vicedo; de la València d’Extramurs trobem Daniela Guillén i Laura Carballeda; de l’antiga horta de les Quatre Carreres prove Andrea López; dels carrers que van fonent-se amb la mar venen Adriana Juan, Daniela Sanchis i Laura Ben Násar; de la ciutat que s’estén entre el riu i l’horta tenim Azahara Vallet, Elena Rivero, Maria Cavero, Paula Santarrufina, Raquel Avivar, Raquel Ganau i Zaira Nácher; la representant dels pobles de València, Marta Alacreu, i les dels pobles de l’àrea metropolitana, Lucía Guijarro i Neus Lozoya.

Marina i Sara, parlava abans de l’orgull i responsabilitat amb què estic segur que afrontareu la vostra nova tasca de representants de les Falles. Els mateixos orgull i responsabilitat amb què han actuat durant tot un any les falleres majors de València de 2017, Rocío Gil Uncio i Daniela Gómez de los Ángeles, juntament amb les seues corts d’honor. Estic segur que ara vosaltres també tornareu a les vostres comissions per a continuar treballant amb tota l’experiència acumulada al llarg d’este exercici. Per això, és moment d’expressar-vos el nostre agraïment per la dedicació entregada durant tot l’any a les Falles i a la nostra ciutat.

A través de la festa, els valencians i les valencianes ensenyem al món com celebrem la vida, perquè la festa també és expressió de germanor, de solidaritat entre hòmens i dones, entre terres i ciutats. I este fet cobra una expressió singular en la relació que establim amb festes germanes que ens ajuden a vertebrar el nostre poble de dalt a baix. Per això, agraïm especialment hui la presència de la bellesa del foc de les Fogueres de Sant Joan d’Alacant, Aleida González, i a la reina de les Festes de la Magdalena de Castelló, Natalia Palacio, a les quals rebrem durant les pròximes Falles perquè compartisquen amb nosaltres l’alegria amb què rebem la primavera.

Marina i Sara, sou dones i sou joves, sou la millor garantia de futur d’una festa amb arrels profundes, però que no té por de reinventar-se i adaptar-se als nous temps, perquè eixa és la seua verdadera fortalesa. I en eixe camí, ple de reptes apassionants, tindreu sempre la companyia i el suport d’esta corporació, de tot el col·lectiu faller i de la ciutat sencera. Vull acabar reiterant-vos, una volta més, la felicitació de tota la gent que estima la festa fallera.

Visca les Falles!

Visca València!

Marina y Sara y sus Cortes de Honor
Marina y Sara y sus Cortes de Honor (JCF / Armando Romero)
Print Friendly, PDF & Email