Lluitant pel Formatge Valencià en 2024: Les Reivindicacions de l'Associació de Fabricants de Formatge de la Comunitat Valenciana enmig de la Protesta Agrària

formatge valencià, queso valenciano

Enmig de les protestes planificades pel sector primari per al proper dimarts 6 de febrer, l'Associació de Fabricants de Formatge de la Comunitat Valenciana (AFCV) vol destacar algunes de les circumstàncies que han contribuït a una situació que s'agreuja any rere any. D'acord amb comunicat que ha emés l'AFCV, estos problemes es veuen intensificats per polítiques que no afavorixen el desenvolupament i el treball digne dels ramaders i productors de làctics i derivats, com ara el formatge valencià.

El problema del formatge valencià

La globalització del mercat i les regulacions tant a nivell europeu com estatal, segons l'AFCV, imposen una càrrega addicional als productors. Les polítiques normatives i comercials emanades de Brussel·les, juntament amb la pressió contínua a nivell estatal, segons esta associació, contribuixen a ofegar la vida diària del productor, especialment en el cas dels ramaders i els elaboradors làctics més xicotets.

D'acord amb l'AFCV, la Comunitat Valenciana, com altres regions, està perdent explotacions leteres, element crític ja que sense llet no es poden elaborar formatges. L'Associació de Fabricants de Formatge de la Comunitat Valenciana destaca que el recent tractat de lliure comerç entre la UE i Nova Zelanda permetrà la importació de 25.000 tones de formatge sense aranzel durant un temps determinat, perjudicant el formatge valencià. Segons esta associació, és necessari revisar estos acords, prioritzant els productes locals i evitant que servixen com a moneda de canvi per afavorir altres interessos europeus amb major influència a Brussel·les.

De conformitat amb l'AFCV, les protestes al camp espanyol continuen després de les reunions amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el ministre d'Agricultura, Luis Planas. Tot i el compromís de simplificar la Política Agrícola Comuna (PAC) i altres mesures, segons esta associació, els ramaders continuen amb les seves demandes. L'AFCV destaca la dificultat cada vegada major de complir amb els requisits de la PAC i lamenta que les administracions no oferixen ajudes per fomentar la ramaderia, una professió que, d'acord amb esta entitat, manté la població rural, genera ocupació, preserva el territori i proveix a la societat d'aliments.

L'Associació de Fabricants de Formatge de la Comunitat Valenciana (AFCV) reclama també l'aplicació del principi de preferència comunitària davant les importacions d'aliments de països tercers. D'acord amb esta associació, és fonamental protegir la producció local, en este cas del formatge valencià, i no comprometre-la en detriment d'altres interessos.

Infoguiavalencia

Go up