El Parc Central va obrir les seues portes

La primera fase del Parc Central va obrir les seues portes a la ciutadania dilluns passat. Una obertura molt esperada des de fa molts anys i que finalment s’ha produït. Això sí, únicament en un 40%, atés que el 60% restant depén que el Govern central enterre les vies del tren. D’esta manera, estsa obertura deixa un sabor agredolç a la població, que sent una obertura “a mig gas”.
A la vesprada van visitar el parc l’alcalde Joan Ribó, el ministre de Foment, José Luís Ábalos i el president de la Generalitat, Ximo Puig. També hi van assistir el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, la presidenta de la Junta Municipal de Russafa, Isabel Lozano, i diversos membres de l’equip de govern i la Corporació. També hi va estar present el director general de la Societat València Parc Central, Salvador Martínez Císcar.
El 40% del Parc Central
La part inaugurada del Parc Central es tracta de 110.826 metres quadrats, més d’11 hectàrees, i connecta els barris de Russafa i Malilla.
Ribó va indicar prèviament que «Estem moltcontents d’haver-ho aconseguit, i este és solament un primer pas important queha de continuar amb el soterrament de les vies del tren, que és imprescindible.Som l’única gran ciutat d’Espanya que no tenim les vies del tren soterrades, iper açò és necessari avançar en el soterrament i en una estació adequada quetinga caràcter intermodal», i va afirmar que és un parc de gran qualitat.
En esta part acabada hi ha zones per a xiquets, per a passejar, esplanades, zones d’esplai caní i fonts. L’alcalde va indicar que s’ha buscat «garantir que la qualitat final de l’obra fóra el més alta possible, d’acord amb el que mereix laciutadania de València».
El soterrament necessari
Quan tinga lloc el soterrament de les vies del tren es podrà construir l’Estació Central definitiva. I això és «d’unaactuació necessària per a la recuperació d’un espai que ha dividithistòricament la ciutat en dues», va indicar Ribó. El Parc Central definitiu tindrà una superfície de 230 mil metres quadrats.
El disseny
El disseny del parc el va fer la paisatgista estatunidenca Kathryn Gustafson, al costat d’un equip d’empreses (les valencianes Nova Enginyera i Grupotec, i Borgos Pieper). Es tracta d’una xarxa de passejos i senderes d’aigua que connecten entre sí els diferents espais, cadascun dels quals té un tractament específic en funció dels seus usos i la seua pròpia tipologia botànica. Combina prades, jardins florals, arbustos i arbratge, i proposa espais per a totes les edats i recupera els edificis ferroviaris protegits.
L’impuls promés
Durant la visita, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va afirmar que el Parc Central “rebrà al gener l’impuls definitiu”. Es referia al nou conveni que acordarà la societat que gestiona el projecte per a poder acabar-lo. Es tractarà, ha assenyalat Puig, de “un nou conveni per a aclarir absolutament el compromís de cada administració”.
Per part seua, el ministre Ábalos va anunciar que s’ha acordat convocar, per a l’11 de gener, una reunió de la societat Parc Central, participada pel Ministeri, la Generalitat i l’Ajuntament, i que des de maig de 2017 no es reuneix. Esta decisió s’ha pres després d’una reunió prèvia Puig – Ábalos.
D’esta manera, el nou conveni substituirà el de 2003, per a “ajustar-lo a la realitat”, va indicar Ábalos. Fa 15 anys les obres es van valorar per 800 milions d’euros, i actualment ho estan per 3.100 milions.
Així les coses, queda acabar el 60% restant de la superfície del parc, el soterrament de les vies, el canal d’accés, l’eix passant i les noves estacions del trajecte.
Vista parcial Parc Central
Vista parcial Parc CentralJoan Ribó i José Luis Ábalos Comitiva oficial
Comitiva oficial
Comitiva oficialVista general del Parc Central