Les obres del Canal d’Accés començaran en 2023

canal accés - canal acceso

La Junta de Govern de l’Ajuntament de València ha aprovat la modificació del conveni del Parc Central la qual cosa permetrà que les obres del Canal d’Accés comencen en 2023.

L’objectiu és accelerar esta fase i que Adif puga aprovar estes obres per a poder ser licitades a finals de 2022 i començar-les l’any que ve.

550 milions d’euros per a transformar les vies del tren en un corredor verd. 

Les obres del Canal d’Accés permetran connectar el Parc Central, el districte Vara de Quart i el riu.

El pressupost és de 550 milions d’euros i la seua finançació serà del 50% per Adif, un 215% per la Generalitat i el restant 25% pel propi Ajuntament. Entre les tres administracions l’import a finançar ascendix a 531,58 milions d’euros, als quals s’han d’afegir 18 milions més que aportarà Adif, per ser obres únicament ferroviàries. Finalment, la quantitat que aportarà l’Ajuntament és de 133 milions.

L’alcalde, Joan Ribó, indicà que “Són 133 milions els que aportarà l’Ajuntament per a esta obra, que és fonamental per a les infraestructures del Corredor Mediterrani i per a les estructures ferroviàries de València”. L’acalde va afegir que “som la primera administració a complir l’acord per a accelerar al màxim la licitació del projecte i que puga estar finals d’any”. I, a més, l’execució d’este projecte “també ens permetrà impulsar el Bulevard García Lorca i cosir una ferida als barris del Sud”.

De platja de vies al corredor verd

Una de les parts més destacades d’estes obres, esperades des de 2003, serà la transformació de l’actual “platja de vies”, que dividix barris veïns, en un corredor verd. Ribó també va reclamar l’impuls a una reivindicació històrica de la ciutat, com és el Túnel passant, que elimine les vies del tren de la superfície de la ciutat.

Esta actuació es coneguda com a “Canal d’Accés. Fase 3. Integració del ferrocarril a la ciutat de València”. Esta actuació implica l’ampliació de l’estació de Joaquim Sorolla i el seu aparcament i la implantació del canviador d’ample, d’entre altres.

La raó de la demora d’estes últimes obres es deu, segons Ribó, per voler accedir a finançament europeu. La previsió que té l’Ajuntament és de 163,85 milions d’euros. L’alcalde explicà que  “Este muntant es descomptarà de les aportacions de cada administració; en el cas de l’Ajuntament, ens descomptarem 41 milions”. La previsió de finalització d’estes obres és 2027.

Finalment, la vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha qualilficat estes obres de “fet històric”, el qual canviarà la imatge de la ciutat i va incidir en que portem més de 40 anys esperant que un projecte com este es faça realitat. Una actuació que farà que esta platja de vies i la divisió dels barris del sud de València fins l’Estació del Nord es transforme radicalment. Un projecte que farà que tot açò passe a ser únicament part de la nostra història.

Print Friendly, PDF & Email