La falla Convent de Jerusalem en la I Peregrinació Fallera del Camí del Sant Grial
Este passat diumenge, 30 de juny, es va celebrar la I peregrinació fallera del Camí del Sant Grial. L'esdeveniment va comptar amb la participació d'un centenar de fallers i amics de la Comissió Falla Convent de Jerusalem, que es van embarcar en esta iniciativa per donar visibilitat al Camí del Sant Grial, com a Itinerari Cultural Europeu al seu pas entre Aragó i la Comunitat Valenciana.
La ruta de la I Peregrinació Fallera del Camí del Sant Grial
La peregrinació es va dividir en tres fases, recorrent quasi 20 quilòmetres a peu i passant per les localitats d'Albentosa, Sant Agustí i culminant a Barracas. Cada parada va incloure actes especials, començant a Albentosa, on els peregrins van ser rebuts amb un esmorzar oferit per l'ajuntament.
Les activitats en cada parada
A Albentosa, després de l'esmorzar, es va celebrar un acte a l'església del poble on el rector va desitjar el millor als participants i els va beneir. L'alcaldessa, Yolanda Salvador, va rebre els socarrats de senyalització com a símbol d'este històric recorregut. Estos socarrats, dissenyats per les artesanes de les Amas de Casa de la localitat d'Emperador, estaran destinats a la senyalització del Camí del Sant Grial al nucli urbà.
En Sant Agustí, els peregrins van ser acollits a la plaça de l'ajuntament amb un dinar popular organitzat per la corporació, amb productes típics aragonesos. L'alcalde, Daniel Riera, va rebre els socarrats del Camí del Sant Grial en un acte improvisat a les portes del consistori.
La jornada va concloure a Barracas, on l'ajuntament va oferir als peregrins dos paelles valencianes després d'assistir a una exposició sobre el Sant Grial, inaugurada la setmana passada a les instal·lacions municipals i organitzada per l'Associació que presidix la doctora Ana Mafé. El alcalde, Antonio Salvador, va rebre la senyalització de mans del quadre d'honor de la falla en esta mateixa exposició.
Declaracions dels participants
L'organització d'esta peregrinació va estar a càrrec d'un grup de fallers en col·laboració amb l'Associació Cultural El Camí del Sant Grial. Ana Mafé, presidenta de l'Associació, va expressar el seu agraïment a la Comissió Falla Convent de Jerusalem, al seu president Paco Segura, i a la seua Fallera Major, Mariam Armiñana, pel suport brindat al Camí del Sant Grial. Paco Segura va destacar la creació de vincles especials amb els tres municipis visitats i va invitar als representants d'estes localitats a visitar-los en març de 2025 a València, com a mostra d'agraïment per l'hospitalitat i generositat rebudes.
La importància de la senyalització del camí
Les imatges i vídeos d'esta jornada formaran part de l'informe que la Dra. Ana Mafé està elaborant per aconseguir que el Camí del Sant Grial siga reconegut com a Itinerari Cultural Europeu. Esta peregrinació marca l'inici d'altres set etapes que la Comissió organitzarà durant els pròxims mesos, amb l'objectiu d'arribar a València en octubre de 2025, coincidint amb l'any jubilar, on es celebrarà la culminació del camí amb un esdeveniment especial.
Cal destacar que per part de l'Associació va estar José Planillo guiant al grup pel traçat del camí, el seu secretari Jesús Gimeno Peris i cinc membres de la Guàrdia del Camí del Sant Grial capitanejats per Félix Moratal.
El valor de les credencials de peregrinació
Les Credencials d'esta I Peregrinació Fallera del Camí del Sant Grial, cedides per l'Ajuntament d'Albentosa i la Impremta Nòmada Producció Gràfica a través de l'Associació, van ser segellades en cada localitat al seu pas per Jesús Gimeno i per la Dra. Mafé. Este document de identificació, similar al del camí de Santiago però a l'estil valencià, ha proporcionat a tots els participants un record tangible d'esta peregrinació històrica.