València homenatja la vida i obra del poeta Miguel Hernández en una exposició única fins el 30 de juny

València ret el primer gran homenatge al poeta oriolà Miguel Hernández en l’exposició “Miguel Hernández, el poeta necessari”, que ha inaugurat divendres passat l’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello. La mostra, comissariada per José María Azkárraga i Amadeu Sanchis, fa un recorregut per la vida i l’obra hernandiana i mostra dos fotografies inèdites de Miguel Hernández l’any 1937 a l’Hemicicle de l’Ajuntament de València. En la inauguració, l’alcalde, Joan Ribó, ha afirmat que “davant els qui volen oblidar el millor que ha donat este país, València vol recordar i recuperar els versos de Miguel Hernández”.
La ciutat de València i la seua relació amb Miguel Hernández
Durant la inauguració de l’exposició, l’alcalde Joan Ribó va repassar la relació entre Miguel Hernández i la ciutat de València. L’estada del poeta a la capital del Turia durant l’estiu de 1937 va ser breu però intensa. Aleshores, Hernández ja era un poeta conegut, havia escrit “Perito en lunas” o “El rayo que no cesa” i la seua colpidora “Elegía a Ramón Sijé”.
Va participar en el Congrés d’Escriptors en Defensa de la Cultura, que se celebrava en una València capital de la República, quan va arribar a la ciutat. En els dies següents, Miguel va recórrer els carrers del centre de la ciutat, el carrer de la Pau, el carrer de les Avellanes, Trinquet de Cavallers, Maria Cristina. El fotògraf Walter Reuter ens documenta la seua estada a la ciutat, com la de tants altres escriptors.
Ribó va destacar que esta exposició, organitzada per l’Ajuntament de València, és un reconeixement al poeta oriolà, a la seua vida i a la seua obra. València, com a ciutat compromesa amb la cultura i la llibertat, ha sigut sempre fidel als valors que Miguel Hernández va defensar durant la seua vida. La poesia hernandiana és una poesia de compromís, una poesia que defensa la justícia i la llibertat, una poesia que no va defallir davant de la repressió i la dictadura.
Per part seua, la regidora Glòria Tello convida a tots a visitar una exposició sobre la figura de Miguel Hernández a la ciutat de València, afirmant que parlar del poeta és parlar de memòria històrica i de llibertat. Tello fa afirmar que l’exposició és considerada necessària, sentida i oportuna, ja que mai s’havia realitzat cap exposició similar a la ciutat de València.
La mostra està dividida en diversos capítols: l’etapa oriolana, els primers contactes amb la poesia, el poeta del poble, la València del poeta, els poetes en guerra, el recorregut carcerari i la mort, i la pervivència i presència de Miguel Hernández.
La mostra “Miguel Hernández, el poeta necessari” està sent comissariada per Amadeu Sanchis i José María Azkárraga, que també s’encarreguen de coordinar el catàleg. Segons Sanchis, l’exposició és especialment rellevant per la ciutat de València, ja que permetrà explorar la vinculació del poeta amb la història de la ciutat i la seua obra en el context cultural de l’època. A més, es podrà veure com la poesia de Hernández ha influït en obres musicals, pictòriques i novel·les gràfiques.
Azkárraga destaca que València no havia acollit mai una mostra com esta i que s’ha reunit una col·lecció totalment inèdita d’imatges, documents i llibres gràcies a la col·laboració de diverses entitats, com la Casa Museu del poeta, la Fundació Cultural Miguel Hernández i l’arxiu històric del PCE. El catàleg també compta amb la participació de destacats especialistes en la figura del poeta. La mostra es pot visitar fins al 30 de juny a les Drassanes del Grau.
En resum, la relació entre Miguel Hernández i la ciutat de València és una relació que va més enllà de la seua estada a la capital del Turia. És una relació que es basa en la defensa de la cultura, la llibertat i la dignitat humana, i que ha sigut possible gràcies a la participació activa de molts escriptors, artistes i intel·lectuals compromesos amb estes causes.
L’exposició “Miguel Hernández, el poeta necessari”, està oberta al públic fins al 30 de juny a les Drassanes del Grau.

