RSS-noticias-cultura

Rafael Sanz-Espert

Cessa en el càrrec Fernando Bonet, director des de 2012.

València
Comarca: 
València

La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha anunciat que Rafael Sanz-Espert és el nou director de la Banda Municipal, després del cessament de Fernando Bonete Piqueras, qui ha sigut el director titular des del 2 de maig de 2012.

Tello ha agraït a Bonet els seus anys de dedicació i ha explicat que «como cualquier formación musical, necesita un cambio en su dirección para desarrollar nuevos proyectos, nuevas directrices artísticas». Al mateix temps ha destacat del nou titular el fet de ser «un dels directors valencians més destacats, valorats i reconeguts a nivell nacional i internacional i que, a més, coneix molt bé la nostra Banda Municipal, ja que ha format part d’ella durant molts anys com a professor».

Ressenya biogràfica de Rafael Sanz Espert

Sanz-Espert ha sigut titular de la Banda Municipal de Bilbao i membre del WASBE Board of Directors. Ha dirigit a l’Orquestra de València i altres formacions com The U.S. Army Band and Orchestra (Washington DC), Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica Nacional de Paraguay, Banda Sinfónica de Córdoba (Argentina), Banda Sinfônica do Estado de Sao Paulo, Orquesta de Sopros Brasileira, Symphonic Wind Orchestra of University of Duluth, Intercollegiate Honor Band of the CBDNA, Twin Ports Wind Orchestra i Grand Symphonic Winds Minnesota. Aixímateix, dirigix en els festivals Midwinter Clinic (Minnesota) i Midwest Clinic (Chicago). Compta amb una extensa discografia en la qual dstacant les gravacions realitzades amb la Banda Sinfónica Municipal de Madrid, Banda Municipal de Bilbao, Royal Northern College of Music de Manchester, Cor de l’Orquesta Nacional de España, Spanish Brass Luur Metalls, etc. 

A més Sanz-Espert també impartix cursos com a pedagog, en els quals impartix la seua pròpia tènica als Workshops a Berklee València i les master class a Berklee College of Music de Boston, a més de conferències a la Universitat del País Basc, Sala Villalobos (Tatuí) i el Seminari Ibero-Americà d’Educaçao Musical d’Inclusao Social (Sao Paulo).

El nou director ha fet encàrrecs i dirigit estrenes d’obres simfòniques per a banda i orquestra. A més rep, en qualitat de director, premis nacionals i internacionals i cinc mencions d’honor. En l’actualitat és Director Artístic del Congrés Iberoamericà de Directors, Compositors i Arranjadors i membre del Consell d’Administració de la Societat d’Artistes AIE i Director Titular de la Banda Sinfónica Municipal de Madrid. 

Rafael Sanz-Espert

Premis València 2018

El Centre del Carme acollirà el lliurament d'estos guardons el mes d'octubre.

València
Comarca: 
València

El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat dels jurats i del director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, va donar a conéixer el passat dia 4 els guanyadors dels Premis València i dels València Nova, en la seua edició 2018, de les més de 400 obres presentades.

Els guardonats dels Premis València són Antoni Corominas (assaig), Joanjo Garcia (narrativa en valencià), Jordi Julià (poesia en valencià) i Javier Velaza (poesia en castellà).

Igualment els premiats en els València Nova (per a jóvens) són Mònica Richart (narrativa en valencià), Estefanía Cabello (poesia en castellà) i Núria Tamarit (novel·la gràfica, que es convocava per primera vegada).

Premis econòmics i publicació de l'obra

Els premis impliquen la publicació de l'obra i una dotació econòmica. En este sentit s'assignen 12.000 euros en narrativa i assaig, 7.500 euros en poesia i 8.000 euros en novel·la gràfica. Quant a València Nova, 5.000 euros en narrativa i assaig i 3.000 euros en poesia.

Respecte la publicació de les obres, els premis d'assaig els publicarà el Magnànim dins de la seua col·lecció Estudis Universitaris; Bromera editarà els llibres en valencià (poesia i narrativa) ; Versàtil els premis de narrativa en castellà; Hiperión els premis de poesia en castellà; i finalment Andana Editorial publicarà el primer premi de novel·la gràfica.

L'acte de lliurament d'estos premis tindrà lloc a la sala del refectori del Centre del Carme el mes d'octubre. Segons Xavier Rius "Volem donar-li un caràcter especial perquè commemorem els setanta anys del Magnànim i el Centre del Carme ens ofereix un espai magnífic que permetrà augmentar l'assistència de públic a la gala", i va afegir que l'acte "serà àgil, divertit i amb alguna sorpresa", la presentació correrà a càrrec d¡Eugeni Alemany (com en 2016), i hi haurà música en directe.

En eixe acte els autors rebran el premi econòmic i un quadro original de l'artista Manuel Boix, i estaran disponibles també els llibres publicats, excepte en el cas de la novel·la gràfica, pel fet que es premia un projecte i es necessita un període de producció més llarg.
 

ens fem un café?

S'hi mostra la història del café, així com les relacions personals relacionades.

València
Comarca: 
València

El Museu d'Història de València acull fins al mes de novembre l'exposició “Ens fem un café?", una mostra que ens permet recórrer la història d'esta beguda així com els espai que estan vinculats al seu consum i les relacions personals derivades.

Desta manera es fa un repàs dels cafés més destacats de València l'ultime segle i mig, encara que sense deixar de costat el café en l'àmbit domèstic.

En esta mostra intervenen també dos municipis de Colòmbia, i ha sigut possible gràcies a les regidores de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, i la de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas Santana.

La mostra acull obres del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, del Museu Sorolla de Madrid, del Museu Valencià d'Etnologia, de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, de l'Arxiu i Hemeroteca municipals i també de col·leccionistes.

Els diumenges a les 12 h. hi haurà visites guiades gratuïtes, i de dimarts a dissabte al matí i tard també es faran diversos recorreguts, en este cas dirigits als grups que ho demanen i en dates a determinar, les quals s'anunciaran en el seu moment en el web del propi museu. El telèfon de reserva és: 963701105 i 695500290.

Tello va anunciar que el 21 de juliol, a les 22.00 h., la Nit de Julio, tindrà lloc una activitat molt especial: “Tant i café”. A més, el dia 28, a les 20.00 h., s'oferirà la sessió “Café i cinema”, i el dia 19, de la mà de Manuel de la Font Soler i David Marote, la ciutadania podrà participar en una tertúlia en la qual l'estrela serà la història del pensament, sobre els filòsofs i idees que es van construir en els mítics cafés d'Europa.

¿nos hacemos un café?¿nos hacemos un café?¿nos hacemos un café?

Ramon Ferrer inaugurà la campanya “Un@ xiquet@, un còmic”

Està centrada en poblacions sense recursos de difusió i promoció de la llengua.

València
Comarca: 
València

Divendres passat dia 8 el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, va inaugurar la campanya “Un@ xiquet@, un còmic”, destinada a estimular l’hàbit de lectura en valencià, així com a difondre els còmics de l’entitat normativa del valencià.

La inauguració d’esta campanya va tindre lloc a Benassal i Catí, poblacions de la comarca de l’Alt Maestrat.

Esta campanya, iniciativa del propi Ramon Ferrer, pretén ajudar els municipis que no tenen recursos econòmics per a difondre i promocionar la llengua, municipis de menys de 3.000 habitants. Ajuntaments i diputacions donen suport a esta iniciativa.

Entre les publicacions seleccionades podem citar “Jaume I”, “El Misteri d’Elx”, “Vols conéixer la festa d’Algemesí”, “El cant dels angelets” d’Ontinyent, “Vicent Andrés Estellés”, “Teodor Llorente”, “Enric Valor”, “Francesc Eiximenis” i, “El Sexenni de Morella”, que es publicarà en juliol, totes elles part de la col·lecció Gràfica iniciada l’any 2010.

I les primeres escoles rurals que rebran estes publicacions són les d’Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla, Tirig, la Torre d’en Besora, Vilafranca i Vilar de Cane. Uns 400 xiquets i xiquetes d’estos municipis de l’interior de Castelló rebran un còmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Després de l’Alt Maestrat la campanya continuarà les pròximes setmanes per l’Alcalatén i els Ports, continuarà fins que acabe el curs escolar i es reprendrà en el mes de setembre.

 

Ramón Tebar, Glòria Tello i Vicent Ros

Hi haurà 43 concerts i quatre més extraordinaris.

València
Comarca: 
València

La presidenta del Palau de la Música i regidora de Cultura, Glòria Tello; el director de Palau, Vicent Ros, i el director titular de l'Orquestra de València, Ramón Tebar, van presentar este passat dimecres la programació del Palau de la Música per a la temporada 2018-2019, en la qual s'aposta per la música valenciana i les grans figures internacionals.

Tello afirmà que la temporada presentada destaca «per la qualitat, excel·lència, varietat i les novetats, que tenen un protagonisme molt especial». També va fer insistència en «l'aposta per la música valenciana, així com per les grans figures internacionals», així com l'increment en tres concerts respecte la temporada anterior.

El pressupost disponible arriba als 2,5 milions d'euros (1,7 per a Orquestres internacionals i Orquestra de València, i la resta per a concerts educatius, família, jazz i resta d'oferta musical del Palau).

Elenc

El Palau de la Música rebrà la visita i acollirà les actuacions de la London Philharmonic Orchestra, dirigida per Juanjo Mena (17 febrer); la Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg, amb Valery Gergiev (9 març); The Orchestra of The Age of Enlightenment, amb Vladímir Jurowski (29 maig); la BBC Symphony, amb Sakari Oramo, que debuta al Palau (23 octubre); la Düsseldorfer Symphoniker, que també debuta a l’auditori amb Adam Fischer; l’Orchestre Philharmonique de Radio France, amb Mikko Franck, en commemoració del 150 aniversari de la mort de Berlioz (7 maig), i la Philharmonique de Luxembourg, amb Gustavo Gimeno (13 novembre). També destaca la visita del Cor i Orquestra de Les Arts Florissants, amb William Christie, per a interpretar La Passió segons sant Joan de Bach (23 març).

A més el tenor Gregory Kunde cantarà amb la contralto Zandra McMaster dos vegades amb l’Orquestra de València i sota la direcció de Ramón Tebar (8 i 9 febrer). També visitaran la Sala Iturbi en recital veus i solistes internacionals del prestigi de Juan Diego Flórez (12 maig), els pianistes Grigory Sokolov (24 de febrer) i Murray Perahia (10 novembre), el violoncel·lista Gautier Capuçon (18 desembre) i la violinista Janine Jansen (2 abril). Amb les formacions foranes i l’Orquestra de València també estaran violinistes com Hilary Hahn, Alina Ibragimova, Vilde Frang, Leila Josefowick, Franz Peter Zimmerman, Julian Rachlin, Eldborg Hemsing; els pianistes Javier Perianes, Daniil Trifonov, Varvara, Rudolf Buchbinder, Nicholas Angelich; la violoncel·lista Alisa Weilerstein; els clarinetistes Sabine Meyer i Martin Fröst, i el flautista Emmanuel Pahud, entre molts d’altres.

Respecte l'Orquestra de València serà dirigida pel seu titular, Ramón Tebar en 10 ocasions, i participaran els grans solistes abans mencionats i directors invitats, com ara Toon Koopman i Leopold Hager, que dirigirà el tradicional El Messies de Händel, i Alondra de la Parra, Alexander Liebrich, Carlos Miguel Prieto, Josep Vicent, Álvaro Albiach, Sergio Alapont, Baldur Brönnimann, Alexander Shelley, Ari Rasilainen, James Judd, Otto Kausk, Kirill Karabits i Rune Bergmann.

Respecte la música valenciana, actuaran el Grup Instrumental dirigit per Joan Cerveró (19 desembre), Estil Concertant (10 abril) i les actuacions amb l’OV de Spanish Brass i Amores Grup de Percussió, que celebren el seu 30 aniversari. També cantarà la soprano internacional valenciana Eugenia Burgoyne amb l’Accademia Barocca Italiana (25 octubre).

Carlos Galiana

Compromís guanyaria les eleccions, segons el Baròmetre Municipal d'Opinió Ciutadana.

València
Comarca: 
València

El regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, va presentar ahir els resultats del Baròmetre Municipal d'Opinió corresponent al mes de maig, segons el qual Compromís guanyaria les eleccions si se celebraren ara, i es podria reeditar el Pacte de la Nau, format per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú. En l'enquesta s'han entrevistat 2.307 persones empadronades en la ciutat.

El regidor indicà que «El Govern de la Nau pot estar ben satisfet amb els resultats de l'enquesta», mostrant la seua satisfacció per la millora en la valoració de la ciutadania respecte la majoria dels servicis municipals, així com de l'alcalde i els portaveus de l'equip de Govern. Els resultats complets estaran disponibles al lloc web de l'Oficina Municipal d'Estadística.

Valoració servicis municipals

Segons els resultats del Baròmetre els servicis millor valorats són les biblioteques i els museus municipals, els mercats municipals i les festes populars. En canvi, suspenen els aparcaments públics, a pesar d'haver millorat la puntuació. En este sentit Galiana va indicar que «s'ha acordat destinar huit solars per a aparcaments provisionals en els barris; i així mateix, han començat les obres de l'aparcament de la plaça de Bruges; el que farà que millore este servici». També va incidir en que a pesar de les crítiques del PP la gestió de les festes és el tercer servici millor valorat.

Galiana va explicar que, per districtes, en cap s'arriba al 30% una valoració respecte a què la situació haja empitjorat en la ciutat, encara que se suspén en Pobles del Sud i del Nord. Galiana va expressar la seua confiança que les millores impulsades últimament en estes zones milloren la percepció de la ciutadania. També va indicar que la satisfacció de viure a València se situa en el 7,9 en una valoració de l'1 al 10. Servicis que més han millorat en l'enquesta: carril-bici (50%) , Les Naus (42,8%) i mercats municipals (33%) .

Valoració dels membres del Govern Municipal

Segons el Baròmetre estes són les puntuacions rebudes per cada membre de l'equip de Govern Municipal:
Aproven únicament els tres líders de l'equip: Joan Ribó (Compromís): 5,4; Sandra Gómez (PSPV): 5,25 i Maria Oliver: 5
Respecte els representants de l'oposició: Eusebio Monzó (PP): 4,81 i Fernando Giner (C’s): 4,66.
La valoració ‘bé’ o ‘molt bé’ de l'equip de govern és del 38,3% i de l'oposició del 9,7% per al PP i del 12,3% per a C’s.
 

Fernando Giner

El líder de C’s afirma que el pla Edificant té prioritat als centres d'ensenyança majoritària en valencià.

València
Comarca: 
València

El portaveu de C's a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha acusat Compromís d'afavorir el pla Edificant als centres educatius que tenen la seua ensenyança majoritàriament en valencià.

Giner ha afirmat que “De los 21 centros que Compromís en el Ayuntamiento de Valencia ha anunciado que se van a acoger al plan edificant, 14 colegios tienen mayoría de sus clases en valenciano”, i ha afegit que “De esos 14 colegios, hay 7 que están sujetos a proyectos lingüísticos experimentales en sus aulas de infantil. Sólo el nombre de proyecto lingüístico experimental en manos de Compromís ya produce terror”.

Giner ha indicat que C’s defén la llibertat dels pares a triar on volen que estudien els seus fills i ha afegit que “La ingeniería social de Compromís lleva años en marcha. Quieren que nuestros hijos estudien lo que ellos quieren que estudien”.

Ha asseverat el portaveu de C’s que “el 100% de los centros escolares de educación infantil y primaria de la ciudad requieren actuaciones de reparación, conservación o adecuación a la normativa actual vigente”, y ha afirmado que Compromís da prioridad “a los centros con más horas lectivas en valenciano a la hora de invertir”.

Balanç visites Dia Internacional dels Museus

La Llotja va ser el lloc més visitat, al rebre 32.455 visitants.

València
Comarca: 
València

Passat el Dia Internacional dels Museus és hora de fer balanç, i així ho ha fet l'Ajuntament, que informa que un total de 76.138 visitants van passar pels diversos museus i monuments municipals.

En el top de llocs més visitats es troba la Llotja, que va rebre un total de 32.455 persones, configurant-se com un dels principals atractius turístics de la nostra ciutat, seguida per les Torres de Serrans (18.091) , l'Almoina (5.939), el Museu de la Ciutat (5.124), l'Almodí (2.679) i les Torres de Quart (2.336) .

La regidora de Cultura, Glòria Tello, indicà que «Les xifres són realment impressionants, hem tingut més de 76.000 visitants, són xifres de rècord total», i va afegir que «hem de fer la reflexió que els nostres museus i monuments comencen a perdre la seua invisibilitat que tant mal els ha fet. Nosaltres volem posar en valor estos espais perquè siguen els referents de la nostra ciutat». «València s’ha de conéixer pels seus elements culturals i patrimonials i, en eixe sentit, els museus i els monuments tenen un paper fonamental». 

L'oferta cultural va ser dissenyada per les regidories de Patrimoni i Recursos Culturals i per la de Cultura Festiva, i el resultat parla de més de 75 mil persones en el balanç setmanal, sent el cap de setmana el període de major concentració de visites, a l'arribar a les 13.184 el divendres, 39.770 el dissabte i 7.759 el diumenge.

Entre l'oferta cultural també es van incloure exposicions en el Museu d'Història de València i la Casa Museu Benlliure, així com visites guiades en el Museu Faller, Museu de la Setmana Santa Marinera i Museu del Corpus-Casa de les Roques, i tours per exposicions del Museu de Ciències Naturals i del Museu d'Història.

Autobús especial de la líniea 5 de la EMT en el Dia Internacional dels Museus

Este dissabte és el Dia Internacional dels Museus i l'entrada és gratuïta.

València
Comarca: 
València

Motivat per la celebració este dissabte 19 de maig del Dia Internacional dels Museus, l'Empresa Municipal de Transports (EMT) ha posat a disposició de la ciutadania, com va ocórrer l'any passat, un autobús de la línia 5 que portarà, de forma gratuïta, als que desitgen acostar-se i visitar qualsevol dels museus valencians que estan ubicats en la zona que recorre esta autobús, que són la majoria o queden prop. Este servici estarà disponible durant tot el cap de setmana i porta per lema Museus hiperconnectats: enfocaments nous, públics nous’.

El regidor de Mobilitat sostenible, Giuseppe Grezzi, indicà que «Un any més, l’EMT se suma a la iniciativa de la gratuïtat de la línia 5, línia circular que rodeja el centre històric i passa pels museus més importants que tenim a la ciutat. I ens sumem per a posar en valor la cultura en un mitjà de transport molt visible i que projecta totes les activitats culturals que fem». Estes declaracions la va fer el regidor a la plaça de l'Ajuntament, en la presentació de l'autobús que farà el recorregut comentat, i al costat de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga..

Grezzi recordà que esta línia 5 té 37 autobusos híbrids i elèctrics «que tenen un impacte mediambiental molt baix».Estos autobusos, 35 híbrids i 2 elèctrics, es van adquirir al febrer.

Per la seua banda Amoraga indicà que «Des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, ens hem volgut sumar a la celebració internacional del Dia dels Museus de dues formes: una, amb la contribució a la gratuïtat de la línia 5. Esta és la línia que més museus té en el seu recorregut».

També va informar la directora general que en la resta dels més de 200 museus de la Comunitat Valenciana de la xarxa de de museus de la Generalitat, es regalaran, als seus visitants, una motxilla que té l'eslògan 'Connecta';t al museu', per a recordar que és el dia dels museus."

Giuseppe Grezzi y Carmen Amoraga en la presentación del autobús especial de la línea 5 de la EMT en el Día Internacional de los Museos

Glòria Tello al costat d'un dels baüls de la Piquer

És la primera reforma després de 17 anys de vida.

València
Comarca: 
València

L'Ajuntament de València ha acabat les obres de reforma de la Casa Museu Concha Piquer, la primera actuació d'esta classe en els seus 17 anys de vida, quan es va inaugurar en 2001.

S'ha actuat principalment en temes d'il·luminació, de manera que s'ha renovat per a evitar qualsevol impediment per a la conservació dels objectes personals i discos de la cantant i actriu.

La regidora de l'Àrea de Cultura, Glòria Tello, visità la reforma i indicà que «Hem dignificat este espai cultural perquè el patrimoni que ací s’exhibix es conserve i es difonga en condicions òptimes».

I és que les llums halògenes que hi havia estaven deteriorant els teixits. Estes llums han sigut substituïdes per llums led. També s'ha pintat l'escala de pujada al primer pis i el vestíbul contigu. De la mateixa manera s'han retocat algunes parts de la planta baixa, s'ha restituït la catifa de l'entrada i s'han adequat les vitrines de la planta baixa (on estan els trages). També s'ha fet una neteja general, encolat i teixit novament els tapissos de la cadira del tocador de Concha Piquer.

En esta completa actuació en este espai s'ha habilitat un banc de fusta per a col·locar-ho enfront de la pantalla audiovisual i s'ha afegit un faristol per a la guia municipal de museus, de manera que seguir les explicacions siga una experiència més còmoda. Finalment s'han posat nous cartells per a complementar la informació d'esta casa museu, així com de la vida i el treball de la Piquer.

Pàgines

HOTELS / HOTELES

Booking.com