RSS-noticias-cultura

Bus de la Llengua

Es repartiran un total de 20.000 bosses de platja des del 4 fins al 26 d'agost a unes quantes platges del territori valencià.

València
Comarca: 
València

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport du a terme la campanya “Sempre teua. La teua llengua” a diverses platges valencianes durant el mes d'agost.

Es té previst repartir 20.000 bosses de platja des del 4 fins al 26 d'agost a unes quantes platges del territori valencià. El cap de setmana del 4 i el 5 d’agost, és el torn de les platges de la Malva-rosa i la Patacona de València, així com d’Alacant ciutat; l’11 i el 12 d’agost, de Moncofa i de Santa Pola; el 18 i el 19 d’agost, d’Alcossebre i de Torrevieja, i el 25 i el 26 d’agost, de les Arenes de València i de Calp. 

Segons el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano: “La llengua està present a tots els espais, fins i tot durant les vacances. Per això hem triat el nostre litoral per establir ponts amb la ciutadania amb el foment de l’ús habitual de la nostra llengua”, i va afegir que “l’arribada a les platges de la campanya «Sempre teua. La teua llengua» es completa amb dues avionetes que recorreran el territori de nord a sud i que vorejaran tot el nostre litoral amb frases de la campanya”.

La campanya inclou el Bus de la Llengua, que recorre les comarques valencianes i oferix tallers infantils i per a jóvens, els quals inclouen informació de promoció lingüística per a la ciutadania.

Més informació: http://www.sempreteua.gva.es/es/  i en Twitter i Facebook (usuari SempreTeua).
 

Ribó rep el director del MuVIM
València
Comarca: 
València

Dilluns passat l'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, va rebre el director del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), Rafael Company.

La reunió va servir per a abordar les diferents propostes d'exposició que té el MuVIM per als pròxims mesos a la ciutat.

Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (Google Maps)

Eixa sentència intenta evitar la prioritat del valencià en les relacions de l'Administració i la ciutadania.

València
Comarca: 
València

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha emés un comunicat al voltant de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre el sobre el Decret pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat. Una sentència que no ha sigut ben rebuda pels sectors de defensa del valencià, per anul·lar onze articles que donaven ús destacat al valencià, contra la qual cosa va interpel·lar el Partit Popular en el seu moment. El Consell anuncià que mantindrà el Decret mentres la sentència no siga ferma i que recorrerà la dita sentència.

L'entitat normativa del valencià es mostra preocupada per eixa sentència i s'oferix al Consell per a facilitarli facilitar-li els informes i dictàmens per a defendre la naturalesa del valencià.

Text del Comunicat de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

La nostra institució considera que la situació social del valencià i el seu ús en els àmbits administratius i judicials està encara ben lluny de la plena normalitat. En conseqüència, es necessiten encara mesures que garantisquen una major presència de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana per a aconseguir la igualtat respecte a l’altra llengua cooficial.

És per això que l’AVL oferix la seua col·laboració al Govern de la Generalitat per a facilitar-li els informes i dictàmens que precise per a defendre la naturalesa del valencià i la necessitat de promoure el seu ús efectiu en els àmbits oficials.

Glória Tello i Gemma Contreras davant el Retaule

L'Ajuntament documenta el procés de restauració d'esta obra en un llibre.

València
Comarca: 
València

Han sigut necessaris dos anys de restauració per a tornar a tindre el Retaule dels set gojos a la Casa Museu Benlliure, un procés minuciós que l'Ajuntament ha documentat en un llibre publicat pel Consistori.

Este retaule està datat entorn de 1500 i és una de les peces més rellevants del patrimoni artístic del propi Ajuntament, té unes dimensions de 187 x 157 cm, és un retaule d'altar del període tardogòtic valencià i la seua escena central és la Mare de Déu amb l’Infant Jesús, envoltada de les escenes dels set gojos. 

Esta obra, ara totalment restaurada, va ser presentada dimarts passat per la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, qui va indicar, sobre el llibre editat, que mostra «el rigorós treball de recerca, anàlisi i documentació dut a terme per l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, que ha servit de base per establir els criteris i escometre, finalment, la restauració del retaule, procés del qual hem volgut deixar constància amb l'edició d'un interessant llibre».

La restauració

Va acompanyar la regidora en la presentació Gemma Contreras, subdirectora de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, qui va explicar tot el procés dut a terme: «En primer lloc, la reconstrucció volumètrica del suport, per passar posteriorment a la consolidació dels estrats daurats i pictòrics, que va donar pas a una neteja mecànica i fisicoquímica d'estos, recolzada en diferents tests de neteja. Després es va procedir a l'estucat d’aquelles pèrdues, tant dels daurats com de l'estrat pictòric, i a la reintegració cromàtica, en la qual es van emprar diferents tècniques en funció de la grandària de les llacunes. En el cas dels ors es va procedir a l'estucat i embolat a la manera tradicional i la reintegració es va realitzar amb or en pols de 23 ¾ i veladures amb colors a l'aigua. Finalment, es va aplicar un vernís de protecció de resines sintètiques de baix pes molecular i totalment estables».

Per a previndre futurs desperfectes s'ha millorat les condicions d'exhibició «per retornar-li la seua primitiva esplendor i poder garantir-ne la pervivència, per al gaudi de les generacions futures», explicà Tello, de manera que s'ha substituït el sistema d'ancoratge així com renovat la il·luminació de la sala, la qual va ser l'antic estudi de José Benlliure, el qual va adquirir l'obra en 1896, la qual va passar a formar part del patrimoni municipal en 1957, gràcies a una donació de María Benlliure, filla del pintor, la qual cosa va donar inici a la creació de la Casa Museu Benlliure.

Retablo de los siete gozos

Un llibre explicatiu

El llibre editat té un article de Vicente Samper Embiz, qui explica el context en què es va crear el retaule, i un segon article del personal tècnic de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Universitat Politècnica de València, el qual detalla tot el procés de restauració, la qual s'ha pogut fer gràcies al treball conjunt Ajuntament i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat.

Sandra Gómez i Ximo Puig

L'Ajuntament rebrà 2,7 milions d'euros per a dur a terme estos projectes.

València
Comarca: 
València

La regidora de Desenrotllament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, ha participat este dimarts en la firma d'estes ajudes en un acte presidit pel president del Consell, Ximo Puig, per les quals podrà dur-se a terme la rehabilitació de la part superior dels Coberts 2, 4 i 5 de la Marina, l’adaptació de la Nau número 3 del Parc Central, de l’Alqueria d’Albors i d’un edifici del carrer de la Reina com a equipaments culturals, i la remodelació del Museu Històric de la Casa Consistorial.

Estes actuacions tindran una ajuda de 2,7 milions d'euros que l'Ajuntament rebrà del pla d'ajudes a projectes d'actuació de les entitats locals en l'àmbit de la Cultura, el Turisme i la Mobilitat impulsat per la Generalitat, de manera que esta finançarà junt amb el programa FEDER (Fons Europeus de Desenrotllament Regional) el 50% dels mencionats projectes, mentres que l'administració local abonarà l'altra mitat.

Sandra Gómez declaró que esta firma «és una mostra que gràcies a la col·laboració entre administracions podem impulsar projectes que milloren els nostres municipis i, concretament, en este cas, la rehabilitació del seu patrimoni històric».

La regidora va afegir que «L’objectiu de les intervencions que es desenvoluparan és posar en valor el patrimoni cultural i històric de la ciutat de València, preservar tot allò que ens fa singulars i ens dóna sentit com a societat, i oferir-lo també a totes les persones que volen descobrir la nostra ciutat».

Els projectes hauran de començar en 2018 i finalitzar a l'abril de 2019 .

Acto de firma de ayudas por obras de patrimonio cultural

Joan Ribó i representants del festival VLC negra
València
Comarca: 
València

L'alcalde de València, Joan Ribó, va rebre al director de la IV edició del festival de novel·la negra VLC Negra, Jordi Llobregat.

Ribó va manifestar el seu suport a totes les iniciatives culturals que naixen a la ciutat "i que sorgixen a la ciutat" i "acosten i afavorixen la difusió de les diferents disciplines artístiques entre la ciutadania".

L'alcalde va assegurar que gràcies a esta iniciativa "la ciutat torna a situar-se en el mapa de l'oferta cultural estatal".

La Universitat Popular celebrà el final del curs
València
Comarca: 
València

La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, va assistir a la trobada de cloenda del curs 2017-2018 al costat del seu personal formador, a la seu del Palauet d'Aiora.

Lozano va voler "agrair la gran entrega i passió que este centenar de formadores i formadors posen cada dia en el seu treball als 30 centres de la Universitat Popular de València, treballant per millorar les vides de més de 8.000 persones a la nostra ciutat".

La Universidad Popular celebró el final del curso

Glòria Tello arreplegà la Medalla de la Universitat de València a l'Orquestra de València (foto: Ajuntament)

Esta distinció reconeix la funció de l'Orquestra en la promoció i difusió cap al món de la música valenciana.

València
Comarca: 
València

Dimarts passat l'Orquestra de València va rebre la Medalla de la Universitat de València, com a reconeixement en el seu 75 aniversari. L'entrega d'esta important distinció va tindre lloc, a més, en el concert emmarcat dins del Festival Serenates, cita musical a la qual torna l'orquestra valenciana. Este festival té lloc del 24 de juny al 8 de juliol al Centre Cultural La Lau de la pròpia Univerisitat.

La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, va indicar, respecte esta distinció que , «atorgada per una institució acadèmica tan important i prestigiosa, reconeix la funció que exercix la nostra Orquestra en la promoció i difusió cap al món de la música valenciana, dels nostres compositors i del treball dels nostres músics». «Com també avala l’estreta vinculació de la Universitat i el Festival Serenates on ha participat en dotze ocasions i, en especial amb el claustre on es fan els concerts, ja que a penes dos anys després de la seua fundació va interpretar un programa amb el seu titular d’aleshores, Joan Lamote de Grignon».

En esta ocasión especial, la Orquesta interpretó un programa musical en el que figuraban las Sinfonías nº 25 y nº 29 de Wolfgang Amadeus Mozart, así como el Concerto grosso, op. 6 de Arcangelo Corelli, y todo dirigido por su concertino Enrique Palomares. Además el dinero recaudado (3 euros por entrada) se destina a la ONG AnimaNaturalis, la cual trabaja en la defensa de los animales en España y Latinoamérica.

En esta ocasió especial, l'Orquestra va interpretar un programa musical en què figuraven les Simfonies núm. 25 i núm. 29 de Wolfgang Amadeus Mozart, així com el Concerto grosso, op. 6 de Arcangelo Corelli, i tot dirigit pel seu concertino Enrique Palomares. A més els diners recaptats (3 euros per entrada) es destina a la ONG AnimaNaturalis, la qual treballa en la defensa dels animals a Espanya i Llatinoamèrica.

La Medalla concedida també valora la relació de l'Orquestra de València amb agrupacions pròpies de la Universitat de València, com l'Orfeó Universitari en 64 concerts i l'Orquestra Filharmònica.

El festival Serenates va a càrrec de la Universitat de València i de l'Institut Valencià de Cultura i "A més, molts grups valencians han estrenat artísticament en este escenari, ja que este festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música», explicà Tello.

Orquestra de València

Glòria Tello presentà l'exposició Tribunal de les Aigües

L'exposició és obra d'Antoni Miró.

València
Comarca: 
València

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, va presentar este passat dimarts l'exposició Tribunal de les Aigües, de l'artista Antoni Miró.

Tello recordà «el compromís d'esta Corporació de dedicar en un futur la Casa Vestidor a centre d'interpretació i investigació del tribunal per facilitar la divulgació dels seus valors a la ciutadania», la qual cosa permetrà «obrir el ventall de l'imaginari col·lectiu, posant de manifest que el treball del tribunal va molt més enllà de la visualització d'un dijous a les dotze».

A més de la regidora també hi estiguern presentsconseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, el president del Tribunal de les Aigües, José Font, l'artista Antoni Miró i el comissari de l'exposició, Fernando Castro.

Esta exposició sobre el Tribunal dels Aigües, una de les institucions de justícia més antigues d'Europa, i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2009, podrà visitar-se fins al pròxim mes d'octubre al museu de les Drassanes, i arreplega obres centrades en personatges, motius i escenes d'este Tribunal.

Antoni Miró declarà que «en els últims anys la institució ha anat popularitzant-se, perquè cada dijous a les dotze, davant de la Porta dels Apòstols de la Catedral, tot el món es reunix per vore què és això d'una gent que fa justícia en directe, de forma ràpida, barata i, a més, efectiva, eficaç i molt democràtica».

Finalment, Manuel Alcaraz indicà que la pròxima reunió d'institucions de la UNESCO relacionades amb l'aigua tindrà lloc a València la primavera que ve, mentres que José Font destacà la importància de “col·laborar amb les administracions i els artistes valencians”.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el dijous 28 de juny, a les 19:00 hores.

Glòria Tello presentó la exposición Tribunal de les Aigües

Accents diacrítics

La campanya és responsabilitat de la Unitat de Normalització Lingüística.

València
Comarca: 
València

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha iniciat una campanya de difusió de la nova normativa recentment aprovada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) relativa als accents diacrítics.

En este sentit esta àrea de la corporació provincial està difonent una infografia referent a esta normativa a través de les seues xarxes socials des del passat 21 de juny (Twitter: @valenciaaladipu i Facebook: Valencià a la Dipu).

La infografia porta per títol “15 accents diacrítics” i mostra dibuixos i definicions, quinze monosíl·labs els quals tenen un significat diferent segons porten titlla o no. Algunes d'estes paraules són: “bé/be”, “món/mon”, “sé/se”, “vós/vos” y “què/que”, etc.

La infografia està disponible per a la seua descàrrega en format PDF en este enllaç http://www.dival.es/va/normalitzacio/content/dubteslinguistics,i esta unitat està treballant en un vídeo explicatiu i diversos exercicis.
 

Pàgines