RSS-noticias-cultura

Consol Castillo, Ramon Ferrer, Joan Ribó

Esta presentació és el preàmbul de la cimera d'alcaldes i alcaldesses que es reuniran en València del 19 al 21 d'octubre per a reflexionar sobre l'alimentació sostenible.

València
Comarca: 
València


 

Este passat dilluns va tindre lloc la presentació del llibre ‘amb molt de gust’, editat per l'Ajuntament de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i en el que ha participat el Museu Valencià d’Etnologia, el qual arreplega els noms dels productes relacionats amb l'alimentació en valencià, traduïts a sis idiomes (castellà, anglés, francés, alemany, italià i portugués) i acompanyats per fotografies.

La presentació, emmarcada en la cimera d'alcaldes i alcaldesses que es reuniran a València del 19 al 21 d'octubre per a reflexionar sobre l'alimentació sostenible, ha sigut presidida per l'alcalde de València, Joan Ribó, i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. L'alcalde va manifestar que “esta guia que recupera i dignifica, al mateix temps que universalitza, el nom en valencià dels aliments”, i va afirmar que el llibre contribuirà a difondre la forma valenciana de molts productes en un dels àmbits d'ús més quotidià.

Ribó va recordar “el compromís de la ciutat de València, que vol contribuir perquè l’alimentació mundial siga cada volta més adequada i sostenible”. “Volem ser un referent permanent, aportar una mil•lenària cultura alimentària lligada a una horta única i pròdiga, a tradicions centenàries com la tira de comptar, als seus mercats tan singulars, la riquesa i varietat d’una oferta que es denomina en sis idiomes en la publicació que hui presentem, lligada a la capitalitat mundial”, va apuntar.

Per la seua banda Ramon Ferrer va afirmar, respecte la designació de València com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, que “és un fet sociocultural d’especial rellevància no sols pel que significa de punt de trobada dels representants de les ciutats que han subscrit el Pacte de Milà, sinó també perquè exemplifica la voluntat d’esdevindre una ciutat més justa, solidària i compromesa amb els objectius de reduir el malbaratament d’aliments, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic per mitjà d’un sistema sostenible de producció d’aliments”.

També van assistir a la presentació la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo; el regidor de Comerç, Carlos Galiana; la regidora de Cultura, Glòria Tello, el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, i els regidors Mª Àngels Ramon-Llin i Manuel Camarasa. També estaven presents l'alcalde de Sagunt, Josep Francesc Fernández, i l'alcaldessa de Godella, Eva P. Sanchis i Bargues, i diversos acadèmics de l'AVL.

amb molt de gust

L'Associació València Negra rebrà 10.000 euros, la màxima subvenció de l'Ajuntament

S'han presentat 79 projectes de dos associacions veïnals, quatre fundacions i una federació.

València
Comarca: 
València


 

El servici de Recursos Culturals de l'Ajuntament de València ha donat a conéixer la concessió de les subvencions per a programacions i projectes culturals. En esta edició s'han presentat 56 entitats i 79 projectes.

La Regidora de Cultura, Glòria Tello, ha manifestat que “Amb la segona edició d’estes ajudes consolidem el suport institucional a una gran quantitat d’agents culturals que durant molt de temps havien fet projectes de qualitat alhora que l’Ajuntament els obviava”, i ha destacat que “el Govern de la Nau demostra una vegada més el seu objectiu ferm per promoure, dinamitzar i acostar la cultura a la ciutadania”.

El total de l'import ascendix a 150.000 euros, repartits després que un tribunal haja valorat criteris públics i objectius de les diverses propostes presentades. Tello ha indicat que “Amb les valoracions del tribunal garantim que són propostes serioses i molt interessants per a la nostra ciutat les que rebran les ajudes de l'Ajuntament de València”.

De les subvencions concedides 15 de les entitatts rebran més de 4.000 euros i una arriba als 10.000 euros. Sobre el 20% de les ajudes es destinaran a projectes musicals (11), el 16% a programes de contingut multidisciplinari i el 12,5% a la de promoció del llibre i la lectura.

Tello ha indicat finalment que “Amb estes ajudes contribuïm a donar vida a projectes molt diversos, com ara activitats culturals en barris, projectes d’arts escèniques i arts plàstiques, projectes socioculturals per a col•lectius específics (com ara persones sordes o autistes) o uns altres relacionats amb la fotografia, el cinema i l’audiovisual, el còmic i la il•lustració, el disseny, la sociologia, la restauració o l’etnologia entre altres”.

Relació de subvencions concedides


Entre 410 i 546 euros

AMPA del CEIP Doctor López Rosat, ConcilYarte, el Coro Universitari Sant Yago, l’Ateneu Republicà, els Amics del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Santuàries González Martí, Archival i les associacions Amics del Pintor Manaut, Sords 2000 València, El Patio de Ruzafa, Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana i Cuchara y Tenedor.

Entre 950 i 1.911 euros

Gremi de Llibrers de València, la Federació d’Entitats Culturals Andaluses, l’Arxiu Memòria Joan Baptista Basset, el Centre de Recursos Just Ramírez, la Fundació Mainel i les associacions Hits with Tits, Sistemes Verlag, València de Cine, Instructiva Musical Isla del Palmar, Galeries d’Art Contemporani CV-LAVAC; Per a la difusió, estudi i conservació del moble; Creadors Valencians d’Arts Escèniques, La ‘N’ flotante, Festival Internacional de Cine Infantil de València (FICIV), Cultural Musical Borumbaia, Culturarte, l’associació veïnal de Patraix i l’Orfeó Universitari de València.

Entre 2.220 i 2.708 euros

Real Acadèmia de Cultura Valenciana, Arte Pro Entendimiento, Cult. Circo València, la Fundació per la Justícia de la Comunitat Valenciana, l’Associació Documenta Photo, la Societat Coral el Micalet, ACICOM Assoc. Ciutadania i Comunicació i les associacions La Internacional Teatral, Muv. Música Urbana València, Valenciana de Persones Sordes, Documenta Photo, Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, El punto G i Esencia Danza.

Entre 4.647 i 6.947 euros

Cambi-arte, La Finestra Nou Circ, la Fundació Bromera Foment de la Lectura, la Institució Foment de les Arts, les Ciències i la Cultura (IFACC), l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València, la Fundació Fulla Fundació Pel Llibre i la Cultura, el Centre Instructiu Musical de Benimaclet i les associacions Cultural del País Valencià, Comes (Centre de música antiga i barroca), Jordi el Mussol, Intramurs, Dones de l’escena valenciana associades- Dones en art, València Pensa i l’Associació veïnal de Benimaclet.

10.000 euros

Associació València Negra

Obertura de Curs de la RACV

Francisco García García va ser l'encarregat de pronunciar el discurs d'obertura de la RACV, en el que va fer un recorregut temporal de la història del territori valencià a través de la cartografia.

València
Comarca: 
València


 

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana va celebrar l'acte solemne d'Obertura de Curs este passat dilluns, un acte que servix per a donar inici formal a les activitats de la centenària entitat cultural.

L'acte, que  va tindre lloc al saló del Consolat de Mar, va congregar a nombrosos acadèmics, a més d'autoritats com el Tinent Gral. Fco. José Gan Pampols, o el president de l'Associació de Cronistes del Regne, Francisco de Paula Momblanch. També va assistir l'acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Alfons Vila Moreno, així com el Vicerector de la UCV Sant Vicent Màrtir, Juan Carlos Valderrama.

Seguint el protocol habitual d'este acte, el Secretari de la RACV, Javier Domínguez Rodrigo, va llegir la memòria d'activitats, un relat de tot el que l'entitat ha fet en l'últim exercici. A destacar la celebració de la primera edició dels Premis a l'Excel·lència de les Tesis Doctorals de Temàtica Valenciana.

Tot seguit l'acadèmic de Número, Francisco García García, va ser l'encarregat de pronunciar el discurs d'obertura, que en esta ocasió tractà el "Viaje cartográfico por el territorio valenciano a través de nuestros mapas: del siglo XVI al XXI", en el que es va fer un recorregut temporal de la història del territori valencià a través de la cartografia. Alguna de les representacions gràfiques que van poder vore's era la primera vegada que es projectaven a la Comunitat Valenciana.

Després del discurs es van entregar medalles i diplomes als nous Acadèmics Corresponents nomenats en l'últim any: Vicente Gómez García (Finestrat), Aureli López Muñoz (Paterna), Javier Mas (Castelló de la Plana) i Yuri Saveliev (Moscou).

Finalment el decà de la RACV, Federico Martínez Roda, va dissertar sobre la situació cultural actual, i va aprofitar per a avançar els actes que l'entitat té previst celebrar en el present exercici. A destacar al Congrés sobre la Guerra Hispano-Cubana-Norteamericana, a celebrar el pròxim mes de novembre a València i L'Havana de manera simultània.

Nuevos Académicos Correspondientes y Decano de la RACV

Presentació de "Cultura als barris"

Durant dos mesos 10 barris de la ciutat s'ompliran de diverses activitats culturals.

València
Comarca: 
València

Este passat dia 9 de setembre es va iniciar la segona edició de l'activitat “Cultura als barris”, una  iniciativa de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals que vol acostar la cultura a tota la ciutadania.

Esta segona edició, presentada el passat dia 5 per la regidora Glòria Tello a la plaça de Patraix,  es prolongarà durant dos mesos en 10 barris de la ciutat, del 9 de setembre al 12 de novembre, i participaran 43 companyies i entitats, sumant més de 700 professionals que oferiran 85 activitats.

Durant la presentació Tello va recordar que “el projecte naix de la consciència que té la cultura a la societat, pensem que la cultura és un dret  i que tot el món té dret a gaudir d’ella”, pel que es vol descentralitzar la cultura i “pretén democratitzar l’accés a la cultura, per a fer-la més accessible a les persones que ho tenen difícil per lloc de residència o per qüestions socials o econòmiques”.

Els barris que s'inundaran de cultura en esta segona edició són Patraix, Les Tendetes, Aiora, La Llum, Orriols, Sant Marcel•lí, Arrancapins, Sant Antoni, Natzaret  i Malilla, diferents dels huit de l'any passat, i s'ha tingut en consideració l'opinió del veïnat de manera que la programació siga específica en cada barri, segons les seues necessitats culturals.

Durant estos dos mesos hi haurà activitats de cine, circ, música clàssica, música de banda, jocs populars, tallers demostratius i participatius, teatre social, teatre d'humor, màgia, titelles, dansa, animacions infantils, narracions orals, recitals de poesia i contacontes. El pressupost total de “Cultura als barris” és de 163.589 euros.

AdjuntMida
PDF icon Programa de Cultura als barris912.04 KB
Troben noves restes medievals de la Muralla de València

S'han trobat les restes en les obres de canalització d'aigua potable.

València
Comarca: 
València


Les ruïnes medievals, corresponents a una torrassa de la cara Nord de la muralla baixmedieval del segle XV, s'han trobat en les obres de canalització d'aigua potable en la zona del carrer Blanquerías, una possibilitat de la seua existència existia gràcies als experts en arqueologia.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, va visitar estes restes, les quals estan situades al costat de la Casa-Museo Benlliure. En el projecte participen Delegació de Desenrotllament urbà i compta amb la col·laboració de les Delegacions de Mobilitat i la de Cultura.

Encuentran nuevos restos medievales de la Muralla de València

A més de la torre també s'han descobert restes del moment de la demolició de la muralla, i materials ceràmics d'aquell temps. Les restes es situen un poc més cap al nord del que es pensava, i servixen per a precisar millor el traçat de la muralla de la ciutat. Els experts no descarten, a més, que puguen trobar-se més restes.

La muralla va començar a construir-se en 1356 i en 1865 va començar el seu demolició, a causa del nou concepte de ciutat moderna, concepte en el qual no tenia cabuda una muralla.

Encuentran nuevos restos medievales de la Muralla de València

Transparència i la RACV renoven el conveni en matèria d'autogovern i Dret Civil Valencià

El conveni contempla jornades, seminaris, cursos, exposicions, així com l'edició de publicacions.

València
Comarca: 
València


Este passat dijous la Sala de Juntes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) va acollir la firma de la renovació del conveni entre la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la pròpia Real Acadèmia, encaminat a fomentar activitats en l'àmbit del desenrotllament de l'Estatut d'Autonomia, la difusió i divulgació del Dret civil valencià i la promoció i consolidació de l'autogovern durant el 2017. Van firmar el conveni el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i el Decà de la RACV, Federico Martínez Roda.

Alcaraz manifestà que "estem recolzant a entitats com la RACV que treballen en el foment i la difusió a la Comunitat Valenciana del desenrotllament estatutari i de l'autogovern". En este cas a través de 5.000 euros per a dur a terme activitats divulgatives, de formació, difusió i promoció que faça la RACV, com a jornades, seminaris, cursos, exposicions, i també l'edició de publicacions.

Per la seua banda Martínez Roda va declarar que "gràcies a este conveni continuarem fomentant activitats vinculades en el dret civil valencià". Per a portar un adequat control de les actuacions, es crearà una comissió mixta composta tant per membres de la Conselleria com de la RACV.

A la firma d'este conveni també van assistir el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, així com el Vicedecà de la RACV, Daniel Sala Giner, i el Vicesecretari de l'entitat acadèmica, José Bonet Navarro.

Exposició de Jesús Arrúe a Ciutat Vella
València
Comarca: 
València


La sala d'exposicions de Ciutat Vella, carrer Micalet núm. 1 de València, albergarà, fins al dia 16 d'este mes, les obres en gran format del pintor valencià Jesús Arrúe Mora.

D'estil figuratiu i un aire baconià, empra tècnica mixta, acrílics i oli sobre llenç, sempre formats grans, trobant la inspiració a la nit, al sentir assossec, llibertat i relaxació.

Ens aconsella que mirem als ulls dels personatges de la música i del cine que van aportar alguna cosa en la seua vida, per a vore què ens transmeten; personatges morts, com David Bowie, John Lennon, Bob Dylan i Bimba Bosé i altres com Woody Allen i Brad Pitt, encara en actiu.

El talent artístic és innat en la seua família a l'estar present també en els seus cinc germans.

Exposición de Jesús Arrúe en Ciutat Vella

 

 

Columnista: 
Vicent Ros, Glòria Tello i Manuel Muñoz

El Palau acollirà 44 concerts i preus més barats.

València
Comarca: 
València


El passat dia 3 la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, va presentar la programació del Palau de la Música pera la Temporada 2017/18. Tello va estar acompanyada pel director del Palau, Vicent Ros i el subdirector de Música, Manuel Muñoz.

Tello va afirmar que la nova programació té molta qualitat, és equilibrada lírica i simfònicament, i va destacar la tornada a la programació de Zubin Mehta. També va destacar el programa a celebrar el 15 de febrer, en el que "la nostra Orquestra, junt amb la Simfònica del Mariinski de Sant Petersburg, serà dirigida pel gran mestre Valery Gergiev".

Si en una crònica anterior comentàvem que el Palau adquiriria un gran piano en propietat, en este programa musical este instrument cobrarà, precisament, un protagonisme més que destacat. En este sentit la presidenta va indicar que "vindran 22 grans pianistes i esta aposta la fem en la temporada en la qual el Palau de la Música podrà comptar amb un piano nou propi, després de molts anys d'haver de recórrer al lloguer. Un aspecte que no ens semblava digne, per a un auditori de l'alçada del nostre", i va afegir que "esta inversió s'unix a la substitució de l'aire condicionat o al contracte d'afinament d'instruments, que en total estan valorades en més de 1.750.000€ i que suposen una aposta política pel nostre Palau, per la seua qualitat i per la seua continuïtat".

Preus més econòmics

Per a la pròxima temporada s'ha decidit aplicar una reducció en el preu dels abonaments. "hem aconseguit ajustar-los, entre un 3% i un 11% més barats i per aconseguir-ho, s'han optimitzat recursos i desenvolupat alguns concerts amb fixe més taquilla", va explicar Tello.

A més la responsable del Palau va anunciar la creació de nous abonaments més curts, així com la possibilitat d'adquirir entrades soltes durant tota la temporada (d'octubrea juny). Respecte. el pressupost general este se situa en 2.500.000 euros, del qual per a concerts es destinaran 1.657.800, per a l'Orquestra de València 857.000 i per als internacionals 800.800.

Vicent Ros va comentar que "esta programació és una combinació entre tradició i modernitat perquè ens ajuda a estar actius", i va fer un repàs a la la dita programació i va indicar que es vol posar en els circuits internacionals. Manuel Muñoz va enumerar els concerts internacionals i va afegir que "tenim el punt de mira en la més alta qualitat de grans noms i volem, continuar amb el gran èxit de públic de la temporada anterior".

Director titular de l'Orquestra

Glòria Tello va manifestar el seu desig que es puga designar en el mínim de temps possible el nou titual de l'Orquestra, de manera que puga treballar en la pròxima temporada. També va anunciar la possible visita a Xina de l'Orquestra, a la localitat agermanada de Chengdu, mentres que Vicent Ros va anunciar que l'Orquestra tocarà per primera vegada al Palau de la Música de Barcelona, acompanyada pel tenor peruà Juan Diego Flórez.

Noms propis

Entre els noms propis inclosos en la programació estan Zubin Mehta, Valery Gergiev,Daniel Harding, Fabio Luisi, LangLang, Sokolov, Martha Argerich, Pogorelich, Jourowski, Olga Peretyatko, Maria Joao Pires, Mathias Goerne, Katia i Marielle Labèque, Viktoria Mullova, Rinat Shaham, Leticia Moreno, Measha Brueggergosman  i Ofelia Sala.

L'Orquestra, que celebra el seu 75 aniversari, compartirà grans cites amb formacions estrangeres. El 15 de febrer amb la Simfònica del Mariinski de Sant Petersburg, pel director Valery Gergiev.  Com ja havíem dit torna Zubin Mehta, amb el Maggio Musica-li.  I també actuarà la Simfònica de Bamberg amb la violinista Viktoria Mullova, la Philharmonia Zuric la pianista Helene Grimaud i Fabio Luisi i l'Orquestra de París i Daniel Harding, acompanyats per la pianista María Joao Pires.

El piano, gran protagonista

El piano cobra més protagonisme que mai amb les visites anteriors i també amb les de Lang Lang, Grigori Sokolov, la mítica Marta Argerich, les germanes Khatia i Marielle Labècque amb l'Orquestra de València, Ivo Pogorelich, etc.

Lírica

En l'apartat de Lírica destaca la russa Olga Peretyatko, Nancy Fabiola Herrera, el contratenor Philiphe Jourowski, i amb l'Orquestra de València la valenciana Ofelia Sala, Measha Brueggergosman, i el baríton Matthias Goerne amb la soprano Rinat Shaham.

Cambra i barroc

En este apartat torna el Quartet Borodin amb la pianista Leonskaya, Europa Galant i Fabio Biondi, Les Dissonances i el violinista David Grimal amb la integral dels concerts per a violí de Mozart, el Mozarteum de Salzburg i Lepold Hager i Ensemble Mattheus i Jean Cristoph Spinosi. Gabrielli Consort amb un Messies d'Handel participatiu, l'Orquestra de  València  interpretarà la Passió segons Sant Joan de Bach.

Directors invitats a l'Orquestra de València

L'Orquestra de València tindrà directors convidats valencians i internacionals de prestigi com ara Valery Gergiev, Pinchas Steinberg, Yaron Traub, Eiji Oue, Hart Bedoyan, Ramón Tebar, Domingo Hindoyan, Virginia Martínez, Roberto Forés, Lorenzo Viotti, Guillermo García Calvo, Pablo González, Eduardo Portal, Pablo Rus, Josep Vicent, Oliver Díaz... També comptarà amb grans solistes i cantans lírics: Leticia Moreno, Katia i Merielle Labècque, Nicolaj Znaider, Josu Solaun, Rubén Talón, Serguei Kachatryan, Elena Baschirova, Fazyl Say, Mathias Goerne, Rinat Shaham, Ofelia Sala i els solistes de la mateixa orquestra com ara Raul Arias, Ivan Balaguer, Santiago Cantó i Luisa Domingo.

Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià
València
Comarca: 
València


La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, entitat que acredita els diferents graus de coneixements de valencià des de fa més de trenta anys, acaba de publicar els resultats dels útimos exàmens. 

En els següents enllaços podràs comprovar la teua nota:

Sokolov Palau (foto: Palau Música/ E Ripoll)

La licitació de compra té un cost de 157.300 euros.

València
Comarca: 
València


El Palau de la Música ha anunciat la licitació d'un piano gran cua de concerts, per un cost de 157.300 euros, el qual “s'unix a una altra acció necesaria que hem hagut d'escometre pel deteriorament,  com és el sistema de climatització i que suposa un esforç econòmic absolutament fonamental, perquè la ciutadania puga gaudir de l'activitat musical i cultural del Palau”, segons va indicar la presidenta del Palau, Glòria Tello.

Este piano substituirà l’actual, de 25 anys, i d'esta manera no serà necessari llogar pianos o recórrer al de la Societat Filharmònica que oferix els seus concerts al Palau. I és que el Palau de la Música acull molts concerts de piano, i a més de pianistes de renom, com Sokolov, Yuja Wang, Joaquín Achúcarro, Alexei Volodin, David Frey, Kathia Buniatishlivi, Varvara, Jan Lisecki, Tzimon Barto, Ivan Martín i James Rhodes, etc., circumstància que fa necessari disposar d'un piano en condicions i propietat del propi Palau.

A més també s'ha licitat el contracte de servicis d'afinació dels instruments de teclat de l'Orquestra de València (un piano gran cua, un piano semicua, 4 pianos verticals, un clave i un orgue central), per dos anys prorrogables un màxim d'un any més un any. En este cas el cost estimat és de 183.958,48 euros + IVA.

Varvara-Gergiev (foto: Palau Música/ E Ripoll)

Pàgines