RSS-noticias-cultura

Troben noves restes medievals de la Muralla de València

S'han trobat les restes en les obres de canalització d'aigua potable.

València
Comarca: 
València


Les ruïnes medievals, corresponents a una torrassa de la cara Nord de la muralla baixmedieval del segle XV, s'han trobat en les obres de canalització d'aigua potable en la zona del carrer Blanquerías, una possibilitat de la seua existència existia gràcies als experts en arqueologia.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, va visitar estes restes, les quals estan situades al costat de la Casa-Museo Benlliure. En el projecte participen Delegació de Desenrotllament urbà i compta amb la col·laboració de les Delegacions de Mobilitat i la de Cultura.

Encuentran nuevos restos medievales de la Muralla de València

A més de la torre també s'han descobert restes del moment de la demolició de la muralla, i materials ceràmics d'aquell temps. Les restes es situen un poc més cap al nord del que es pensava, i servixen per a precisar millor el traçat de la muralla de la ciutat. Els experts no descarten, a més, que puguen trobar-se més restes.

La muralla va començar a construir-se en 1356 i en 1865 va començar el seu demolició, a causa del nou concepte de ciutat moderna, concepte en el qual no tenia cabuda una muralla.

Encuentran nuevos restos medievales de la Muralla de València

Transparència i la RACV renoven el conveni en matèria d'autogovern i Dret Civil Valencià

El conveni contempla jornades, seminaris, cursos, exposicions, així com l'edició de publicacions.

València
Comarca: 
València


Este passat dijous la Sala de Juntes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) va acollir la firma de la renovació del conveni entre la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la pròpia Real Acadèmia, encaminat a fomentar activitats en l'àmbit del desenrotllament de l'Estatut d'Autonomia, la difusió i divulgació del Dret civil valencià i la promoció i consolidació de l'autogovern durant el 2017. Van firmar el conveni el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i el Decà de la RACV, Federico Martínez Roda.

Alcaraz manifestà que "estem recolzant a entitats com la RACV que treballen en el foment i la difusió a la Comunitat Valenciana del desenrotllament estatutari i de l'autogovern". En este cas a través de 5.000 euros per a dur a terme activitats divulgatives, de formació, difusió i promoció que faça la RACV, com a jornades, seminaris, cursos, exposicions, i també l'edició de publicacions.

Per la seua banda Martínez Roda va declarar que "gràcies a este conveni continuarem fomentant activitats vinculades en el dret civil valencià". Per a portar un adequat control de les actuacions, es crearà una comissió mixta composta tant per membres de la Conselleria com de la RACV.

A la firma d'este conveni també van assistir el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, així com el Vicedecà de la RACV, Daniel Sala Giner, i el Vicesecretari de l'entitat acadèmica, José Bonet Navarro.

Exposició de Jesús Arrúe a Ciutat Vella
València
Comarca: 
València


La sala d'exposicions de Ciutat Vella, carrer Micalet núm. 1 de València, albergarà, fins al dia 16 d'este mes, les obres en gran format del pintor valencià Jesús Arrúe Mora.

D'estil figuratiu i un aire baconià, empra tècnica mixta, acrílics i oli sobre llenç, sempre formats grans, trobant la inspiració a la nit, al sentir assossec, llibertat i relaxació.

Ens aconsella que mirem als ulls dels personatges de la música i del cine que van aportar alguna cosa en la seua vida, per a vore què ens transmeten; personatges morts, com David Bowie, John Lennon, Bob Dylan i Bimba Bosé i altres com Woody Allen i Brad Pitt, encara en actiu.

El talent artístic és innat en la seua família a l'estar present també en els seus cinc germans.

Exposición de Jesús Arrúe en Ciutat Vella

 

 

Columnista: 
Vicent Ros, Glòria Tello i Manuel Muñoz

El Palau acollirà 44 concerts i preus més barats.

València
Comarca: 
València


El passat dia 3 la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, va presentar la programació del Palau de la Música pera la Temporada 2017/18. Tello va estar acompanyada pel director del Palau, Vicent Ros i el subdirector de Música, Manuel Muñoz.

Tello va afirmar que la nova programació té molta qualitat, és equilibrada lírica i simfònicament, i va destacar la tornada a la programació de Zubin Mehta. També va destacar el programa a celebrar el 15 de febrer, en el que "la nostra Orquestra, junt amb la Simfònica del Mariinski de Sant Petersburg, serà dirigida pel gran mestre Valery Gergiev".

Si en una crònica anterior comentàvem que el Palau adquiriria un gran piano en propietat, en este programa musical este instrument cobrarà, precisament, un protagonisme més que destacat. En este sentit la presidenta va indicar que "vindran 22 grans pianistes i esta aposta la fem en la temporada en la qual el Palau de la Música podrà comptar amb un piano nou propi, després de molts anys d'haver de recórrer al lloguer. Un aspecte que no ens semblava digne, per a un auditori de l'alçada del nostre", i va afegir que "esta inversió s'unix a la substitució de l'aire condicionat o al contracte d'afinament d'instruments, que en total estan valorades en més de 1.750.000€ i que suposen una aposta política pel nostre Palau, per la seua qualitat i per la seua continuïtat".

Preus més econòmics

Per a la pròxima temporada s'ha decidit aplicar una reducció en el preu dels abonaments. "hem aconseguit ajustar-los, entre un 3% i un 11% més barats i per aconseguir-ho, s'han optimitzat recursos i desenvolupat alguns concerts amb fixe més taquilla", va explicar Tello.

A més la responsable del Palau va anunciar la creació de nous abonaments més curts, així com la possibilitat d'adquirir entrades soltes durant tota la temporada (d'octubrea juny). Respecte. el pressupost general este se situa en 2.500.000 euros, del qual per a concerts es destinaran 1.657.800, per a l'Orquestra de València 857.000 i per als internacionals 800.800.

Vicent Ros va comentar que "esta programació és una combinació entre tradició i modernitat perquè ens ajuda a estar actius", i va fer un repàs a la la dita programació i va indicar que es vol posar en els circuits internacionals. Manuel Muñoz va enumerar els concerts internacionals i va afegir que "tenim el punt de mira en la més alta qualitat de grans noms i volem, continuar amb el gran èxit de públic de la temporada anterior".

Director titular de l'Orquestra

Glòria Tello va manifestar el seu desig que es puga designar en el mínim de temps possible el nou titual de l'Orquestra, de manera que puga treballar en la pròxima temporada. També va anunciar la possible visita a Xina de l'Orquestra, a la localitat agermanada de Chengdu, mentres que Vicent Ros va anunciar que l'Orquestra tocarà per primera vegada al Palau de la Música de Barcelona, acompanyada pel tenor peruà Juan Diego Flórez.

Noms propis

Entre els noms propis inclosos en la programació estan Zubin Mehta, Valery Gergiev,Daniel Harding, Fabio Luisi, LangLang, Sokolov, Martha Argerich, Pogorelich, Jourowski, Olga Peretyatko, Maria Joao Pires, Mathias Goerne, Katia i Marielle Labèque, Viktoria Mullova, Rinat Shaham, Leticia Moreno, Measha Brueggergosman  i Ofelia Sala.

L'Orquestra, que celebra el seu 75 aniversari, compartirà grans cites amb formacions estrangeres. El 15 de febrer amb la Simfònica del Mariinski de Sant Petersburg, pel director Valery Gergiev.  Com ja havíem dit torna Zubin Mehta, amb el Maggio Musica-li.  I també actuarà la Simfònica de Bamberg amb la violinista Viktoria Mullova, la Philharmonia Zuric la pianista Helene Grimaud i Fabio Luisi i l'Orquestra de París i Daniel Harding, acompanyats per la pianista María Joao Pires.

El piano, gran protagonista

El piano cobra més protagonisme que mai amb les visites anteriors i també amb les de Lang Lang, Grigori Sokolov, la mítica Marta Argerich, les germanes Khatia i Marielle Labècque amb l'Orquestra de València, Ivo Pogorelich, etc.

Lírica

En l'apartat de Lírica destaca la russa Olga Peretyatko, Nancy Fabiola Herrera, el contratenor Philiphe Jourowski, i amb l'Orquestra de València la valenciana Ofelia Sala, Measha Brueggergosman, i el baríton Matthias Goerne amb la soprano Rinat Shaham.

Cambra i barroc

En este apartat torna el Quartet Borodin amb la pianista Leonskaya, Europa Galant i Fabio Biondi, Les Dissonances i el violinista David Grimal amb la integral dels concerts per a violí de Mozart, el Mozarteum de Salzburg i Lepold Hager i Ensemble Mattheus i Jean Cristoph Spinosi. Gabrielli Consort amb un Messies d'Handel participatiu, l'Orquestra de  València  interpretarà la Passió segons Sant Joan de Bach.

Directors invitats a l'Orquestra de València

L'Orquestra de València tindrà directors convidats valencians i internacionals de prestigi com ara Valery Gergiev, Pinchas Steinberg, Yaron Traub, Eiji Oue, Hart Bedoyan, Ramón Tebar, Domingo Hindoyan, Virginia Martínez, Roberto Forés, Lorenzo Viotti, Guillermo García Calvo, Pablo González, Eduardo Portal, Pablo Rus, Josep Vicent, Oliver Díaz... També comptarà amb grans solistes i cantans lírics: Leticia Moreno, Katia i Merielle Labècque, Nicolaj Znaider, Josu Solaun, Rubén Talón, Serguei Kachatryan, Elena Baschirova, Fazyl Say, Mathias Goerne, Rinat Shaham, Ofelia Sala i els solistes de la mateixa orquestra com ara Raul Arias, Ivan Balaguer, Santiago Cantó i Luisa Domingo.

Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià
València
Comarca: 
València


La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, entitat que acredita els diferents graus de coneixements de valencià des de fa més de trenta anys, acaba de publicar els resultats dels útimos exàmens. 

En els següents enllaços podràs comprovar la teua nota:

Sokolov Palau (foto: Palau Música/ E Ripoll)

La licitació de compra té un cost de 157.300 euros.

València
Comarca: 
València


El Palau de la Música ha anunciat la licitació d'un piano gran cua de concerts, per un cost de 157.300 euros, el qual “s'unix a una altra acció necesaria que hem hagut d'escometre pel deteriorament,  com és el sistema de climatització i que suposa un esforç econòmic absolutament fonamental, perquè la ciutadania puga gaudir de l'activitat musical i cultural del Palau”, segons va indicar la presidenta del Palau, Glòria Tello.

Este piano substituirà l’actual, de 25 anys, i d'esta manera no serà necessari llogar pianos o recórrer al de la Societat Filharmònica que oferix els seus concerts al Palau. I és que el Palau de la Música acull molts concerts de piano, i a més de pianistes de renom, com Sokolov, Yuja Wang, Joaquín Achúcarro, Alexei Volodin, David Frey, Kathia Buniatishlivi, Varvara, Jan Lisecki, Tzimon Barto, Ivan Martín i James Rhodes, etc., circumstància que fa necessari disposar d'un piano en condicions i propietat del propi Palau.

A més també s'ha licitat el contracte de servicis d'afinació dels instruments de teclat de l'Orquestra de València (un piano gran cua, un piano semicua, 4 pianos verticals, un clave i un orgue central), per dos anys prorrogables un màxim d'un any més un any. En este cas el cost estimat és de 183.958,48 euros + IVA.

Varvara-Gergiev (foto: Palau Música/ E Ripoll)

José Luis Lliso recibe el premio (Foto Fernando Rodríguez)
València
Comarca: 
València


ARCHIVAL, l'Associació per a la Recuperació dels Centres Històrics d'Espanya, ha sigut premiada per la Junta Municipal del districte Ciutat Vella per a testimoniar-li el seu agraïment per la seua gran labor de col·laboració i suport per a la regeneració del centre històric de València des de la seua constitució en 1991. Va arreplegar el guardó José Luis Lliso Ruiz, President de l'entitat des de la seua fundació.

També van ser premiats el pintor Vicente Enguídanos, el Centre Cultural Octubre, la Societat Coral El Micalet, la Mostra internacional de cinema educatiu (MICE), i a títol pòstum al fotògraf Francesc Jarque.

La Presidenta de Ciutat Vella, Pilar Soriano, va entregar els guardons, consistents en emmarcats socarrats, en un acte que es va celebrar en el Museu de la Ciutat.

Premiados (Foto: Carmen María)

Joves i Literatura

S'ha acostat la poesia i la narrativa als estudiants a través de diversos recitals.

València
Comarca: 
València


El Gabinet de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de València va iniciar en el mes d'abril una campanya de promoció del valencià, dirigida als centres de primària, secundària i batxillerat de la ciutat de València i titulada "Joves i literatura".

Han tingut lloc una sèrie de recitals, a càrrec del personal del propi Gabinet, en l'interior del Museu de Ciències Naturals. Els assistents han pogut visitar les col·leccions del museu, a més d'acostar-se a l'obra d'autores i autors com Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Carles Cano, Ovidi Montllor, Lluís Torres, Imma Máñez, Lluís Roda, Manel Garcia Grau, Marisol González Felip, Vicent Nàcher Ferrero, Ramon Ramon, Maria Calvo Palomares, Àngels Gregori i Alba Fluixà.

Tots els centres educatius van rebre una invitació d'este Gabinet, i les peticions d'han atés per orde de petició. El passat dia 8 el CEIP Cervantes va ser l'últim centre a participar.

Joves i Literatura

Begoña Valero

Esta novel·la històrica és la història d'un aprenent que es va convertir en l'impressor, llibrer i editor més prestigiós del seu temps.

València
Comarca: 
València


L'escriptora valenciana Begoña Valero es convertix en primera valenciana a vore una obra editada per Grijalbo, la qual cosa pot fer-nos entendre que la seua nova novel·la està cridada a tindre una molt bona acollida.

La proposta d'esta valenciana natural de Banyeres de Mariola, Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València, és un exponent de novel·la històrica, i la seua acció ens porta a la turbulenta Europa del segle XVI, assolada per les guerres de religió, i on l'amor pels llibres podia portar a la mort.«Cualquiera que fuese hallado culpable de imprimir, reproducir o distribuir en cualquier forma libros o escritos considerados como heréticos, así como quien se hallase en posesión de ellos, a sabiendas, será reo de muerte. Si se retracta, en caso de ser hombre será decapitado y si es mujer, enterrada viva. Si no llegara a retractarse, la muerte será en la hoguera.»

“La casa del Compás de Oro”  sobre una vida atzarosa i la persecució d'un somni.

Sinopsi: Vila de Lió, 1532. Christophe i el seu millor amic Pierre s'acosten, sempre que poden, al xicotet taller de François Goulart per a llegir les proves d'impremta que s'exposen en la finestra. Si detecten un error, els recompensarà amb una moneda. Encara que hi ha una altra raó més poderosa: Marie, la pèl-roja filla de l'impressor, que atén eixes dos criatures amb un somriure picardiós fingint no saber de l'admiració que desperta en Christophe.

Un dia els dos xics troben en la impremta una cosa que no haurien d'haver vist i el terrible secret arriba a l'orella d'un clergue. El que succeirà després deixarà en Christophe una empremta indeleble, un sentiment de culpa i un desig de fer justícia. Eixos mateixos llibres que ha començat a amar poden contindre idees que obrin els ulls a molts, però conduïxen a la foguera o al camp de batalla.

L'aspiració de Christophe Plantin per elevar-se sobre els seus humils orígens i aprendre un ofici li portarà de Lió a Orleans, Caen, París i Amberes, en un temps marcat pels conflictes religiosos entre catòlics i protestants que desembocaran en les aferrissades guerres de religió que van devastar França i Flandes. Gràcies a amics insospitats, amb astúcia i intel·ligència, però sobretot treball i constància, ho aprendrà tot sobre els llibres. Sempre a la vora de la ruïna, ressorgirà després de cada revés de la destinació i acabarà convertint-se en el major impressor i editor de la seua època.

Begoña Valero vol que esta novel·la “te produzca tanto placer leerla como a mí escribirla”.

Calendari de presentacions

La casa del Compás de Oro

L'obra serà presentada el 15 de juny a les 19:00h en El Corte Inglés de Coló, amb la intervenció de Marcos G. Zacarés (editor emèrit) i Ramón Palomar (periodista i escriptor). El dia 21 a les 19:00h en Fnac, i el dia 30 a les 19:00h en Llibreria Soriano.

COMPRA EL LLIBRE ACÍ:

La casa del Compás de Oro (NOVELA HISTÓRICA)

 

 

Pedro Molero explica l'exposició

Exposició i conferència promogudes conjuntament per Amics del Corpus i Archival.

València
Comarca: 
València


Hasta el 26 de este mes se podrán admirar en el Palacio de Colomina, calle Almudín 1, las sesenta y cinco fotografías tratadas con ordenador de tal manera que parecen acuarelas, donde Pedro Molero Giménez explica con imágenes, y paso a paso, el discurrir de la Procesión del Corpus por las calles de la Valencia histórica. El autor sabe transmitir en sus instantáneas, el colorido, grandiosidad, sentimientos y emociones de la que durante muchos siglos fue la fiesta principal de la capital valenciana, particularidad que destacó Baltasar Bueno Tárrega, quien tras la inauguración de la muestra impartió una conferencia sobre la historia del Corpus de Valencia, que considera catequesis bíblica, visual, urbana y actual, con un lenguaje popular y comprensible desde sus inicios.

Exposición y conferencia promovidas conjuntamente por Amics del Corpus, de la que es Presidente Francisco Esteve March, y Archival, entidad presidida por José Luis Lliso Ruiz.

Pedro Molero es también el autor de la llamativa obra gráfica del calendario que edita anualmente la Associació Amics del Corpus y tiene la peculiaridad de abarcar de junio de un año al mismo mes del siguiente. Fue presentado conjuntamente con el cartel realizado por Juanjo Oller en un acto que se celebró en el Museo de la Ciudad, y donde Francisco Esteve presentó el variado programa de actos de la Festa Grossa que comenzarán el día 5 del actual con la reapertura del Museu del Corpus en la Casa de les Roques, tras la reforma museográfica con nuevos contenidos. Actividades descritas en un folleto cuya portada es el cartel de la Fiesta y el reverso una amplia explicación de los toques de campanas que desde El Micalet realizará el Gremi de Campaners Valencians.

El Concejal Pere Fuset manifestó su satisfacción por la paulatina recuperación de una fiesta que necesita de mayor potenciación turística, y en ello estamos dijo, por su importancia en el ámbito español.

Visitable la exposición de lunes a viernes de 9 a 14 y 16 a 20 horas. Los sábados de 9 a 14 horas.

Exposición Pedro Molero

Exposición Pedro Molero

Portada calendario Corpus

Conferencia exposición

Cartel Corpus 2017

Pàgines