Riu Túria

Jardins del Riu Túria

La ciutat de València és travessada pel riu Túria, encara que hui en dia el seu llit, conegut popularment com "el vell llit del riu Túria", ja no porta aigua. Va ser en 1957 quan a causa d’unes tremendes pluges, el centre de la ciutat de València es va vore inundat al desbordar-se este llit. Hui en dia encara pot vore’s en alguns comerços, bars, etc., una indicació en la paret del tipus "Fins ací va arribar l’aigua", amb referència a aquella riuada que tant mal va causar en la nostra ciutat, en la que es va registrar el trist balanç de 59 morts a València ciutat i 29 en tota la província, a més de milers de persones que es van quedar sense llar.

A partir de llavors, es va idear la desviació del riu al nou llit, que traguera el Túria de la ciutat en previsió de futures pluges torrencials. S’evitaria, d’esta manera, que es repetira un succés com aquell. Este nou llit es coneix com 'Pla sud', perquè circula pel sud de la ciutat fins a arribar al mar, i va ser sufragat durant alguns anys en part pels propis valencians, per exemple a través dels segells de correus. 

Hui en dia, després d’una època de certs debats sobre el seu futur, el vell llit del riu Túria s’ha convertit en un riu de cultura, de manera que en ell i en les seues proximitats residixen bona part dels llocs que identifiquen culturalment a la ciutat de València. Així el llit és hui en dia un gegantí jardí, on els valencians poden passejar, fer esport, anar amb bicicleta, etc.

Este riu està creuat per nombrosos ponts, alguns realment bells, mesclant la història més clàssica amb la modernitat més avantguardista del pont de "La Pinta", de l’arquitecte Santiago Calatrava, símbol de la visió futurista que completa la "Ciutat de les arts i de les ciències", també del mateix arquitecte. Davall d’este pont trobem l’estació de metro coneguda com "Albereda", amb eixides en el mateix llit, perquè el metro passa per davall.

D’esta manera, al voltant d’este llit i riu de cultura, tenim el Museu de Belles Arts Sant Pio V, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), les Torres de Serrans, el Palau de la Música, la Casa Museu Benlliure, el Museu de Ciències Naturals Pare Ignacio Sala, el Museu Valencià d’Història Natural, el Museu de Ciències Naturals i el Museu Faller, així com els Jardins de Vivers, els Jardins de Monforte, el Passeig de l’Albereda, el Jardí Botànic, el Jardí de les Hespèrides, les Alameditas de Serrans, els Jardins del Palau, el Roserar, el Jardí de França i Tomás de Montañana i l’Umbracle.

També el gran centre comercial de Nou Centre, el centre comercial Campanar i l’Estació Central d’Autobusos. I dins mateix del llit tenim la Ciutat de les arts i de les ciències (composta per l’Hemisfèric, el Museu Príncep Felip, el Palau de les Arts, l'Oceanogràfic i l’Àgora), així com el parc Gulliver i La Xarxa, per a xiquets. També ací s’ha construït el nou zoològic de València, conegut com Bioparc (el més gran d’Europa), i estava planificat també en esta zona del riu (coneguda com a Parc de Capçalera, i que és l’inici d’este vell llit al seu pas per la nostra ciutat.) el Parc d’Atraccions i el Museu Mundial del Futbol de la FIFA, encara que finalment pareix que ha quedat en un projecte.

Com pot apreciar-se, un verdader riu de cultura. Des d’Infoguiavalencia.com l'animem a que passege al llarg d’este llit com una de les possibles rutes turístiques a seguir, plenes de cultura, oci i naturalesa.

D’altra banda, el llit està dividit en trams temàtics, cada un dels quals té les seues pròpies característiques i finalitat diferenciada.